ESWL, tratamentul pentru litiaza renală. Mihai Dobra: E non-invaziv. Poți să nu faci nimic sau poți să scoți un rinichi

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Litiaza ESWL - Foto: Freepik @natali_ploskaya
Litiaza ESWL - Foto: Freepik @natali_ploskaya

Cel mai bun tratament pentru litiaza renală și pietrele la rinichi. Medicul Mihai Dobra, despre ESWL și variantele de tratament.

Litiaza renală poate fi tratată prin mai multe metode. Alegerea unei metode adecvate depinde de evaluarea și diagnosticarea făcută de medic.

Opțiunile terapeutice variază de la metode non-invazie la intervenții chirurgicale.

Metodele non-izavize includ litotriția extracorporeală (ESWL), care folosește unde de șoc ghidate ecografic pentru a sparge pietrele din rinichi sau ureter.

Deși populară în anii 1990 - 2000, utilizarea ESWL a scăzut, dar încă are indicații specifice și este folosită cu succes în anumite cazuri la Spitalul Fundeni.

Pentru pacienții care nu sunt candidați pentru ESWL, există alte proceduri, precum ureteroscopiile flexiile și semirigide și nefrolitotomia percutanată.

Aceste tehnici permit operații minim invazive prin care pietrele care sunt sparte folosind diferite tipuri de energie, inclusiv laser, balistică și ultrasunete.

Medicul urolog Mihai Dobra subliniază că tehnologia a avansat considerabil, oferind o gamă largă de opțiuni terapeutice eficiente pentru tratamentul litiazei renale.

"Litiaza se tratează multimodal. Poți să nu faci nimic sau poți să scoți un rinichi.

Lucrurile astea trebuie văzute, diagnosticate și evaluate de către un medic care îndeosebi ar trebui să aibă o supraspecializare de litiază.

Variantele terapeutice pentru litiază sunt o multitudine, de la cele non-invazive, cum ar fi litotriția extracorporeală, ultrasunete, niște unde de șoc care practic, produse de un aparat sub ghidaj ecografic, vor ținti piatra din interiorul rinichiului sau a uretelului. 

Acesta este un element de tratament non-invaziv. E drept că această procedură de tip ESWL și-a mai scăzut din dominanță în ultimii ani.

Ea avea un impact major a anilor '90 până prin anii 2000, când era folosită în aproape 90% din patologiile litiazice.

Lucrurile le putem considera depășite până într-un punct.

ESWL își are indicația. Eu în anumite circumstanțe aș alege ESWL. Eu fac ca metodă de tratament, la Fundeni, ESWL.

Ea funcționează și dă rezultate pentru pacienții selecționați.

Pentru restul pacienților avem variantele de tip ureteroscopii flexibile, ureteroscopia semirigidă, nefroitotomia percutană. Practic printr-o gaură prin interiorul rinichiului, ca prin gaura cheii, poți opera în interior și sparge pietre cu diferite variante de energie.

Lucrurile au evoluat atât de mult încât noi avem componente mixte de energie de la laser electrocinetic, balistic, absorbție, ultrasonic, deci folosim un areal complex, tehnologia ne-a invadat, dar spun invadat ca termen favorabil", a declarat medicul urolog Mihai Dobra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel