Experții susțin că tratamentul pentru cancer este o provocare, nu doar fizică, ci și mentală.
”Unii pacienți se confruntă cu o afecțiune numită chimio-creier care face dificilă concentrarea. Pot avea probleme cu memoria pe termen scurt și cu multitasking și se pot simți mental mai lent decât de obicei. Dar majoritatea dovezilor pentru aceste efecte provin din studii efectuate pe femei care urmează tratament pentru cancerul de sân. Faptul că tratamentul cancerului de prostată este similar impozabil pentru creier este o chestiune de dezbatere; unele investigații detectează o legătură cu deficiențele cognitive, în timp ce altele nu”, arată cercetătorii canadieni, potrivit Harvard Medical School.
Potrivit experților din Canada, studiul lor dovedește că nu s-au descoperit dovezi ale impactului cognitiv asupra bărbaților tratați pentru cancerul avansat de prostată.
”Bărbații au fost tratați fiecare cu una din cele patru terapii diferite folosite după ce alte medicamente au început să eșueze: docetaxel, un tip de chimioterapie, enzalutamidă, o terapie hormonală de a doua generație utilizată atunci când tratamentele hormonale inițiale nu mai funcționează, abirateronă, de asemenea, o terapie hormonală de a doua generație, radium-233, un izotop radioactiv care tratează cancerul de prostată care se răspândește la oase. S-a demonstrat că toate aceste medicamente prelungesc viața, dar datele publicate cu privire la efectele secundare cognitive ale acestora sunt rare și nu au fost disponibile astfel de date pentru docetaxel sau radium-233”, mai precizează sursa citată.
Cercetările sugerează că o dietă sănătoasă pentru inimă poate oferi protecție nu doar pentru inimă, ci și pentru alte afecțiuni. Dietele care pun accentul pe alimentele pe bază de plante, precum dieta mediteraneană și dieta DASH, vă ajută să reduceți riscul de boli de inimă, îmbunătățind factori precum nivelul colesterolului, tensiunea arterială și greutatea. Dar pot proteja și împotriva cancerului de prostată? Această boală este a doua doar după cancerul de piele, fiind cel mai frecvent cancer la bărbați.
„Nu există o dietă miraculoasă împotriva cancerului de prostată”, spune dr. Bradley McGregor, oncolog la Institutul de cancer Dana-Farber, afiliat la Harvard. Dar, pe măsură ce aflăm mai multe despre rolul pe care îl joacă dieta în prevenirea bolilor, există dovezi din ce în ce mai mari că dietele pe bază de plante vă pot reduce riscul de cancer de prostată și chiar ajuta la încetinirea răspândirii acestuia.
Cancerul de prostată este unul dintre frecvente tipuri de cancer în țările industrializate și printre principalele cauze ale deceselor provocate de cancer. În România incidența cancerului de prostată, raportată în anul 2018, a fost de 6.029 de cazuri noi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.