Tratamentul oncologic: imunoterapia, cea mai nouă terapie. Când poate fi folosită

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Soluție perfuzabilă. Foto: Pexels
Soluție perfuzabilă. Foto: Pexels

Imunoterapia este cea mai nouă și, se pare, cea care „conduce inovația terapeutică în bolile neoplazice”, după cum afirmă Dr. Mircea Dediu într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS şi DC MEDICAL.

Dr. Mircea Dediu a explicat când se poate utiliza imunoterapia, care este cea mai nouă terapie în oncologie. Potrivit lui, este foarte important momentul în care este descoperită tumora.

„Înainte de a decide schema de tratament a unui pacient oncologic se face acea stadializare, pentru că în funcție de stadiul tumorii respective există niște strategii care îmbină chirurgia cu radioterapia, cu partea de chimioterapie. Deci, ăsta e primul lucru important, a decide care metode vor fi utilizate. Ulterior, ce tip de tratament facem, urmează să fie decis de medicul terapeut, care ia în vedere contextul biologic al pacientului, situația în momentul strategiei și așa mai departe.

Sanador

Sigur, nu se poate generaliza. Sunt detalii medicale: una e tumora pulmonară, alta e tumora de colon, stadiul etc.”, a spus el.

Pe de altă parte, despre imunoterapie, are este cea mai nouă metodă de tratament oncologic, spune că își găsește aplicabilitate în foarte multe cazuri oncologice.

„Imunoterapia a câștigat teren în ultimi ani, este, de fapt, cea care conduce de departe inovația terapeutică în bolile neoplazice în general, majoritatea localizărilor tumorale beneficiază, în diverse etape a stadiului în care se găsesc, de opțiuni chimioterapice, de opțiuni de imunoterapie; sigur că unele localizări într-o proporție mai importantă, altele într-o proporție mai puțin importantă, dar per global, aproape în toate localizările tumorale, imunoterapie își găsește, în momentul de față, o indicație.

Ca să dăm niște exemple clasice: până nu de mult, melanomul malign și cancerul renal erau localizări care nu ofereau niciun fel de soluție terapeutică în momentul în care se aflau în stadii diseminate, în stadii metastazice. Aceste două localizări sunt cele care au beneficiat cel mai mult, pe de o parte de imunoterapie, pe de altă parte de tratamentele targhetate, țintite – într-un fel – molecular și pentru care perspectiva și prognosticul s-a schimbat în mod radical prin implementarea acestor noi modalități terapeutice. Dar, așa cum spuneam, nu numai cele două localizări, ci și cancerul pulmonar și cancerul de colon sau hemopatiile maligne, toate au la un moment dat o soluție sau o opțiune de imunoterapie”, a mai explicat medicul.

Detalii puteți găsi în materialul video atașat

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel