Tratamentul de succes pentru cancerul pulmonar: Un lucru fascinant pentru pacienți. Metastazele sunt distruse

Sonia Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Tratamentul de succes pentru cancerul pulmonar. FOTO: Freepik @rawpixel
Tratamentul de succes pentru cancerul pulmonar. FOTO: Freepik @rawpixel

Medicii Alin Burlacu și Teodor Horvat au vorbit despre importanța ”combinației” dintre chirurgia toracică și imunoterapie în cazul pacienților cu cancer bronhopulmonar.

”Combinația” dintre chirurgia toracică și imunoterapie este una dintre cele mai de succes combinații în cazul cancerului bronho-pulmonar, iar despre acest lucru ne-au vorbit medicii Alin Burlacu și prof. dr. Teodor Horvat, în cadrul Academiei de Sănătate de la DC Medical.

”Am avut multiple cazuri, inclusiv din stadii mari, stadiile 3B, cu răspuns complet la tratament, ceea ce este un lucru fascinant pentru pacienți care află că au o tumoră pulmonară într-un stadiu atât de avansat, să se bucure de un rezultat și de o vindecare, până la urmă, atât de importantă. Nu cu un impact major asupra calității vieții”, a declarat, în exclusivitate dr. Alin Burlacu, medic la Institutul Oncologic.

”Deocamdată nu există decontare pentru imunoterapie, în stadii incipiente pentru cancerul bronho-pulmonar, însă pacienții noștri pot beneficia de acces în studii clinice pentru astfel de terapii.

Și pentru chirurgul toracic și pentru pacientul care ajunge la acesta, inclusiv în stadiile incipiente, este foarte important. De ce? Pentru că o valoare importantă o are limfadenectomia și afectarea ganglionară. Există situații când tumora, chiar mică fiind poate să dea anumite metastaze în ganglioni, metastaze care în urma tratamentului cu imunoterapie sunt distruse, sunt limitate, atunci acești pacienți beneficiază de un tratament corect și complet și, totodată, de un răspuns complet cu o posibilă vindecare”, a mai spus dr. Alin Burlacu.

Vezi și: Covid-19, un screening al cancerului pulmonar. Alin Burlacu: A fost facil. Au fost diagnosticați în stadiu incipient

”Chirurgul trebuie să fie prezent în fiecare echipă care decide soarta unui pacient”

Potrivit prof. dr. Irinel Popescu, ”imunoterapia modernă, uneori, poate să vindece cancerul, ceea ce este un lucru foarte îmbucurător”, iar pe de altă parte, în cazul cancerului pulmonar, ”combinația dintre chirurgia toracică și imunoterapie, este singura care asigură succesul, fie o supraviețuire îndelungată, fie chiar vindecare”, motiv pentru care pacient ”trebuie să știe că are aceste două mijloace, acești doi piloni”.

”Factorul pacient este incredibil și mai există încă ceva. Conexiunea - aparținătorii care au o influență extraordinară. A doua opinie este benefică (...). Chirurgul trebuie să fie prezent în fiecare echipă care decide soarta unui pacient. Ori, chiar dacă pe unii o să îi supere, acum sunt bătrân, i-am supărat destul în timpul vieții, am văzut atâtea cazuri în care nu a fost întrebat niciun chirurg. Mi se întâmplă și acum, să vină pacienți pentru o opinie, și dacă îi întreb, nu i-a văzut niciun chirurg”, a explicat prof. dr. Teodor Horvat.

”Degeaba avem tehnologie și chirurgie robotică dacă pacientul vine prea târziu”. Horvat: Pacienții vin în stadiul 3 sau 4. Diagnosticul precoce e vechi de când lumea

Diagnosticul precoce este cheia vindecării și în cazul afecțiunilor oncologice. Prof. dr. Teodor Horvat a vorbit în excluvivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical despre progresele recente în chirurgia toracică și de impactul unui diagnostic tardiv. 

”Tot ce e legat recent în chirurgia toracică aproape a evoluat datorită tehnologiei. Ultimul răcnet este chirurgia robotică. Nu s-ar putea aplica această tehnologie, dacă nu s-ar aduce spre operații bolnavi cu un diagnostic precoce. Dacă diagnosticăm pacienții în stadiul 3 sau 4, toată aceste descoperiri recente nu se vor putea aplica. 

Degeaba avem toracoscop, degeaba avem puncții ghidate transbronșcice, degeaba avem chirurgie robotică dacă pacientul respectiv nu poate beneficia pentru că a venit prea târziu, adică în stadiul 3 sau 4. 

Conceptul de diagnostic precoce e vechi de când lumea. Trebuie făcut totul ca pacientul să vină în stadiul 1, când i se poate aplica cu succes o metodă chirurgicală modernă”, a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical, prof. dr. Teodor Horvat. 

Ce înseamnă grupa de risc?

Pacienții din grupele de risc ar trebui să își efectueze anual controale medicale. Prof. dr. Teodor Horvat a explicat ce înseamnă grupele de risc. 

”Bolnavul dacă se încadrează în grupa de risc, adică are peste 40 de ani, este fumător și mai locuiește și într-o zonă unde factorul poluant este prezent el trebuie să își facă un control periodic, cel puțin o dată pe an. Nu este rentabil să se reintroducă microradiofotografia, dar s-ar putea introduce citologia sputei, mai ales la grupele de risc. Dacă cel din grupa de risc își face o radiografie are un mare avantaj. Contrastul gazos îți permite să pui în evidență un nodul când este sub centimetri, la 0,7-0,8 se vede dacă nu este în zonele ascunse. 

În momentul în care apare un nodul pulmonar este un semnal de alarmă, chiar dacă pacientul respectiv nu este fumător. Noi suntem o țară endemică în tuberculoză.  Citește mai departe AICI.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel