Diana Deleanu, medic primar imunolog - alergolog, ne-a vorbit despre soluțiile disponibile pentru persoanele care nu generează un raspuns imun corespunzător la vaccin.
"Sigur că există soluții și poate acesta este unul dintre aspectele pozitive ale pandemiei prin care am trecut și în care încă mai suntem, pentru că cercetarea medicală s-a dezvoltat extraordinar de mult, iar în acest interval de timp relativ scurt am avut la dispoziție posibilitatea unor medicamente de diverse tipuri, inclusiv biologice, respectiv anticorpi monoclonali, care ne ajută și la tratament și la prevenție.
La ora actuală dispunem de o modalitate de prevenție pentru infecția cu SARS-CoV-2, că suntem în plină pandemie, în care, dacă administrăm anticorpi monoclonali și putem administra mai multe tipuri de anticorpi monoclonali cu funcție imunitară apropiată, putem face o profilaxie a infecțiilor cu COVID. Deci sunt anticorpi monoclonali pe care-i putem administra la pacienții cu risc, la cei imuno-deprimați, iar dacă dăm acest anticorp monoclonal sau această grupare de anticorpi monoclonali, ei sunt protejați pe o perioadă de câteva luni.
Studiile publicare arată o protecție de până la 6 luni dacă se administrează două tipuri de anticorpi monoclonali", a declarat Diana Deleanu, medic primar imunolog - alergolog, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Pandemia COVID-19, 2022: "Nimic nu va mai fi la fel" vs. "Luați din nou prin surprindere"".
Tratamentul considerat "glonțul magic"
Întrebată dacă este publicul dispus și receptiv la aceste soluții, la anticorpii monoclonali în general, pentru că în societatea românească am întâlnit o reticență stimulată de campaniile anti-vacciniștilor, medicul Diana Deleanu a povestit despre tratamentul considerat "glonțul magic".
"Doctoratul meu l-am făcut cu studii de imunologie. Și erau la început acești anticorpi monoclonali care atunci se numeau gloanțe magice, pentru că se spunea că ei pot acționa direct dirijat într-un anumit punct și rezolvă o problemă. Noi așa i-am și considerat, niște gloanțe magice. Atunci când au apărut pe piață mai multe tipuri de anticorpi monoclonali, inițial am crezut că lumea va fi destul de deschisă pentru utilizarea lor. La început, prin anii 1995 - 2000, pot să spun că în populația română a existat o oarecare reticență față de terapiile moderne, noi, de tip biologic.
Dar, la ora actuală, pentru că deja există pacienți care au utilizat anticorpi mononlonali pentru diverse îmbolnăviri, normal că aderența la tratament sau dorința de a adera la tratament a crescut, încât nu mai avem aceeași reticență a pacienților.
Poate există o reticență a medicilor, pentru că încă nu cunosc concret evoluția unui pacient pe o perioadă îndelungată și bineînțeles că reacții adverse există chiar și la banala Aspirină pe care o utilizăm de peste 100 de ani. Efecte adverse, inclusiv fatale la Aspirină", a mai spus medicul.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.