Tratamentul care ucide celulele canceroase. Terapia anihilează proteina-cheie responsabilă pentru 75% dintre cazurile de cancer. Este Sfântul Graal al terapiei împotriva cancerului

Monika Baciu |
Data publicării:
tratamentul care ucide celulele canceroase - FOTO: Freepik@pil76
tratamentul care ucide celulele canceroase - FOTO: Freepik@pil76

Un nou tratament revolționar ar putea reprezenta punctul de cotitură în bătălia împotriva cancerului. Metoda inovatoare controlează proteina care este asociată cu75% dintre cazurile de cancer.

Cercetătorii de la Universitatea California-Riverside au dezvoltat o nouă metodă pentru controlul proteinei MYC, asociată cu 75% dintre cazurile de cancer uman. MYC, esențială în celulele normale pentru transcripție genetică, devine hiperactivă în celulele canceroase, iar lipsa sa de structură face dificilă dezvoltarea medicamentelor tradiționale.

Echipa a descoperit un compus peptidic care se leagă cu succes de MYC, inhibându-i activitatea. Acest peptid, cu afinitate sub-micro-molară, reprezintă o îmbunătățire semnificativă și aduce speranțe în dezvoltarea unui tratament eficient împotriva cancerului.

Această proteină, considerată "steroidul" care alimentează creșterea rapidă a cancerului, a reprezentat o provocare majoră în dezvoltarea medicamentelor, dar acum cercetătorii au dezvăluit un compus peptidic revoluționar care pare să suprimeze activitatea necontrolată a MYC. Descoperirea ar putea deschide calea către un tratament revoluționar care să abordeze haosul provocat de această proteină în progresia cancerului.

Un nou tratament vizează o proteină haotică asociată cu 75% dintre toate tipurile de cancer. Noul an aduce speranță în lupta împotriva cancerului. Cercetătorii de la Universitatea California-Riverside au dezvoltat o metodă inovatoare de control a unei proteine notorii, MYC, care joacă un rol crucial în progresia a trei din patru cazuri umane de cancer.

Vezi și: Colesterolul ridicat, asociat cu demența. Afectarea creierului, majoră și ireversibilă

MYC, o proteină fără o formă definită, este crucială în celulele normale pentru transcripție - procesul de conversie a informațiilor genetice din ADN în ARN și ulterior în proteine. Cu toate acestea, în celulele canceroase, activitatea MYC devine exagerată și neregulată.

"În mod normal, activitatea MYC este strict controlată. În celulele canceroase, devine hiperactivă și nu este reglementată corespunzător. MYC nu este atât hrana celulelor canceroase, cât mai degrabă un steroid care promovează creșterea rapidă a cancerului.

De aceea, MYC este vinovat în 75% dintre toate cazurile de cancer uman", explică autorul studiului Min Xue, profesor asociat de chimie la UC Riverside, într-un comunicat de presă al universității, potrivit Study Finds.

Provocarea în abordarea MYC constă în structura sa - sau lipsa acesteia. Descriind-o ca "un amestec de haos", forma fără formă a MYC face strategiile convenționale de dezvoltare a medicamentelor ineficiente. Metodele tradiționale se bazează pe structuri bine definite pentru a crea medicamente, dar această abordare nu funcționează cu MYC.

Vezi și: Trucul care te ajută să scapi de grăsimea de pe burtă. Sculptează talia și este gratuit

Tratamentul care ucide celulele canceroase

Pacient vindecat de cancer - FOTO: Freepik@stockmaker

Într-o descoperire semnificativă, echipa UC Riverside a dezvăluit un compus peptidic care se leagă cu succes de MYC, suprimând hiperactivitatea sa. Această dezvoltare este rezultatul a ani de cercetare care au început în 2018, când echipa a observat că modificarea rigidității și formei unui peptid îmbunătățește capacitatea sa de a interacționa cu proteinele fără structură, cum ar fi MYC.

”Peptidele pot lua o varietate de forme, forme și poziții. Odată ce le îndoiești și le conectezi pentru a forma inele, ele nu pot lua alte forme posibile, astfel că au un nivel scăzut de haos. Acest lucru ajută la legare", explică Xue.

Noua peptidă demonstrează ceea ce se numește afinitate sub-micro-molară - o interacțiune extrem de specifică și puternică apropiată de forța unui anticorp. Potența acestei peptide reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de versiunile anterioare, aducând echipa mai aproape de obiectivele lor în dezvoltarea medicamentelor.

Vezi și: Cele șase semne ale infarctului. Medic, avertisment: Timpul este mușchi. Cu cât se pierde mai mult timp, cu atât mai mult mușchiul inimii poate muri!

Terapie pentru dezvoltarea medicamentelor

"Am îmbunătățit performanța de legare a acestei peptide față de versiunile anterioare cu două ordine de mărime. Acest lucru îl apropie mai mult de obiectivele noastre în dezvoltarea medicamentelor", continuă Xue.

Focalizarea actuală este pe livrarea peptidei în celule folosind nanoparticule lipidice, care sunt sfere mici făcute din molecule grase. Deși nu sunt ideale pentru utilizare medicinală, echipa lucrează activ la îmbunătățirea capacității peptidelor de a penetra celulele eficient.

Odată în interiorul unei celule, peptidele se leagă de MYC, alterându-i proprietățile fizice și inhibându-i rolul în activitățile de transcripție. Această abordare inovatoare promite o nouă eră în tratamentul cancerului, vizând haosul pe care MYC îl reprezintă.

"MYC reprezintă haos, în principiu, pentru că lipsește de structură. Acest lucru, împreună cu impactul său direct asupra atât de multor tipuri de cancer, îl face unul dintre sfintele graaluri ale dezvoltării medicamentelor pentru cancer. Suntem foarte entuziasmați că este acum în mâinile noastre", concluzionează Xue.

Cercetarea a fost finanțată în parte de Departamentul american al Apărării și de Institutul Național al Sănătății. Studiul este publicat în Journal of the American Chemical Society.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel