Tratamentul care ucide celulele canceroase din creier. Urmărește și tratează tumorile. Rezultatele sunt uimitoare

Monika Baciu |
Data publicării:
tratamentul care ucide celulele canceroase din creier - FOTO: Freepik@kjpargeter
tratamentul care ucide celulele canceroase din creier - FOTO: Freepik@kjpargeter

Tratamentul care ucide celulele canceroase din creier a obținut o licență pentru fabricarea comercială a produselor de terapie celulară în Marea Britanie în martie 2023.

Tratamentul care ucide celulele canceroase din creier este prima terapie din ultimii 17 ani pentru tratarea glioblastomului. Un studiu realizat în 2023 de cercetătorii de la Harvard Medical School arată cum celulele canceroase active pot fi reproiectate pentru a ucide și a preveni cancerul, se explică în articolul publicat în revista Science Magazine.

Inginerie genetică

”Cu ajutorul ingineriei genetice, recondiționăm celulele canceroase pentru a dezvolta o terapie care ucide celulele tumorale și stimulează sistemul imunitar pentru a distruge tumorile primare și a preveni cancerul”, a declarat autorul Khalid Shah pentru Sky News, notează MSN.

Acest nou tratament se alătură unei liste de potențiale vaccinuri împotriva cancerului dezvoltate de echipe de cercetare din întreaga lume. Potrivit Sky News, compania lucrează la tratamente care folosesc aceeași tehnologie ARNm.

Vezi și: Alimentele care ne fac fericiți. Sunt ușor de introdus în dietă. Ce alte beneficii mai aduc

Cum funcționează tratamentul cu celule active

Noul tratament potențial este testat pentru o formă agresivă de cancer cerebral numită glioblastom. Potrivit Sky News, celulele vii vor călători prin creier pentru a se întoarce la tumoare și pentru a ucide celelalte celule, alertând în același timp sistemul imunitar pentru a le detecta pe celelalte. Celulele au fost concepute cu ajutorul CRISPR-Cas9, un instrument de editare a genelor, și sunt testate pe șoareci.

Un alt tratament care utilizează celule canceroase a fost supus recent unui studiu clinic pe oameni condus de profesorul Keyoumars Ashkan, neurochirurg la King's College Hospital din Londra, și a ajuns la rezultate promițătoare în ceea ce privește tratamentul cancerului cerebral.

Un vaccin împotriva tumorilor cerebrale

Studiul londonez a testat un nou vaccin, numit DCVax, primul care pare să le ofere pacienților mai mulți ani de supraviețuire în comparație cu tratamentul standard. Rezultatele au fost publicate la 17 noiembrie 2022, în Journal of the American Medical Association of Oncology.

La fel ca și tratamentul de la Harvard, vaccinul este de asemenea adaptat pentru Glioblastom. Această tumoare afectează Sistemul Nervos Central și poate compromite măduva spinării sau creierul. Este cea mai mortală și cea mai frecventă tumoră cerebrală primară la adulți.

Vezi și: Cătălin Oprișan, diagnostic: Medicii își fac cruce de cinci ori. Un semnal pe care mi l-a dat corpul. În loc să îți dea un AVC sau un infarct, îți dă o durere de cap

Studiu clinic internațional

Studiul clinic a durat opt ani și s-a desfășurat în patru țări. A început în august 2007 și s-a încheiat în noiembrie 2015. Analiza datelor a fost efectuată în perioada octombrie 2020 - septembrie 2021.

Speranță pentru alți pacienți

”Rezultatele totale sunt uimitoare”, a declarat profesorul Ashkan pentru The Guardian. El a adăugat că vaccinul ”a demonstrat că prelungește viața și, în mod interesant, la pacienții considerați în mod tradițional ca având un prognostic mai slab”.

Rezultatele studiului clinic

Pacienții care au primit vaccinul au trăit aproximativ un an și șase luni după ce au fost diagnosticați cu tumora. Pe de altă parte, grupul placebo a supraviețuit în medie 1 an și trei luni. Diferența pare mică, dar rezultatele sunt semnificative în procente.

Vezi și: CNAS, decizie în premieră. Stimulent pentru pacienți și medici, de la 1 iulie. Petru Crăciun: E introdus pentru prima dată. Mă întreb unde eram dacă luam acest stimulent în urmă cu 10 ani

Longevitate mai mare

Mai mult, 13% dintre participanții vaccinați au trăit cel puțin cinci ani după diagnosticare. În timp ce în rândul celor nevaccinați, doar 5,7% au atins această longevitate.

Un vaccin foarte bine direcționat

Potrivit revistei Super Interessante, vaccinul poate, de asemenea, să urmărească și să trateze direct tumora.

”DCVax face ca sistemul imunitar al organismului să fie programat să urmărească și să atace tumora. Este prima metodă dezvoltată cu această strategie”, se arată în articol.

Cum funcționează vaccinul?

”Vaccinul funcționează prin stimularea sistemului imunitar al pacientului pentru a lupta împotriva tumorii”, a explicat Ashkan în The Guardian.

El l-a produs prin combinarea proteinelor din tumora pacientului cu celulele albe din sângele acestuia, ceea ce le ”educă” să o recunoască. Cercetătorul a mai precizat că acest leac ”oferă o soluție personalizată”.

Vezi și: Există cancer la inimă: simptome, tratament. Rurac, informație în premieră: Pericol de embolie. Se rup bucățele, intră în circulație și faci AVC

Imunoterapie

Tehnicile de imunoterapie par să aibă un efect remarcabil. Profesorul Ashkan a declarat pentru The Guardian că el crede că este ”cel mai inteligent sistem cunoscut de om”.

Optimismul este mai mult decât justificat. Potrivit articolului de cercetare, tratamentul standard pentru glioblastomul nou diagnosticat include chirurgia, radioterapia și chimioterapia. După intervenția chirurgicală inițială, tumorile tind să revină în termen de 6-8 luni, iar pacienții supraviețuiesc, în general, doar 15-17 luni.

Vezi și: Cum știi dacă ai stenoză mitrală. Semnul dat de perna pe care dormi. Rurac: Apare o tuse. Mulți se gândesc la o boală pulmonară

Autorizație de reglementare

Potrivit unui comunicat de presă, compania americană care a fabricat DCVax, Northwest Biotherapeutics, a obținut o licență pentru fabricarea comercială a produselor de terapie celulară în Marea Britanie în martie 2023.

Potrivit The Guardian, ”DCVax ar fi primul tratament nou din ultimii 17 ani pentru pacienții cu glioblastom nou diagnosticat și primul din ultimii 27 de ani pentru persoanele cu recidive”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel