Tratamentul care distruge cancerul de col uterin. Beatrice Anghel și Sorin Bogdan: Tumoarea va dispărea. Sarea de platină distruge materialul genetic

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Tratamentul - Foto: Freepik
Tratamentul - Foto: Freepik

Acesta este tratamentul eficient pentru cancerul de col uterin. Medicii Beatrice Anghel și Sorin Bogdan, de la Spitalul Clinic SANADOR, ne-au spus care e procedura prin care trece o pacientă și cum este distrusă tumoarea.

În prezent, datorită dezvoltării medicinei, din ce în ce mai multe cazuri de cancer pot fi tratate.

În ceea ce privește cancerul de col uterin, despre care am vorbit cu medicii Beatrice Anghel și Sorin Bogdan de la Spitalul Clinic SANADOR, da, cancerul de col uterin poate fi tratat, iar tratamentul depinde de stadiul în care se află boala, de gradul de răspândire și de sănătatea generală a pacientului.

Sanador

Trebuie să citești și:

Cancer col uterin: primul semn de alarmă. Sorin Bogdan: Asta trebuie să vă trimită urgent la medic. Apare în special la femeile tinere

Analiza simplă care îți arată dacă ai cancer de col uterin. Beatrice Anghel: E clar dacă sunt tumori local avansate

Tratamentul cancerului de col uterin poate implica o combinație de metode, inclusiv chirurgie, radioterapie, chimioterapie și terapie țintită. În unele cazuri, se poate folosi și brahiterapie.

Brahiterapia, cunoscută și sub denumirea de terapie cu radiații interne sau terapie cu radiații la distanță scurtă, este o formă de tratament medical utilizată în oncologie pentru a trata cancerul. Această tehnică implică plasarea unei surse radioactive în apropierea sau în interiorul țesutului tumoral pentru a livra doze concentrate de radiații direct în zona afectată de cancer. Aceasta diferențiază brahiterapia de radioterapia externă, unde radiațiile sunt livrate din exterior corpului.

Brahiterapia poate fi utilizată în tratamentul mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de prostată, cancerul cervical, cancerul de sân, cancerul de cap și gât, și altele. Avantajul major al brahiterapiei este capacitatea de a livra doze mari de radiații direct la locul țintă, minimizând expunerea țesuturilor sănătoase din jur. De asemenea, poate duce la o recuperare mai rapidă și la mai puține efecte secundare în comparație cu radioterapia externă.

Interesant de știut: De ce închidem ochii când strănutăm. Ce se întâmplă dacă strănuți cu ochii deschiși. Lucrul uimitor care se petrece în corp

"Brahiterapia e o metodă care vine în ajutorul chirurgilor, poate singură rezolva această patologie?", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Brahiterapia, funcția ei principală în cancerul de col uterin local avansat este discutată abia după terminarea radioterapiei externe. Trebuie precizat că tratamentul în cancerul de col uterin local avansat este un tratament multimodal. 

Se face pe mai multe paliere. De aceea, discuția din momentul diagnosticul se face în cadrul comisiei multidisciplinare formate din medic oncolog medical, radioterapeut, ginecolog și radiolog. 

Brahiterapia apare ca secvență terapeutică ulterioară primei secvențe terapeutice și anume radioterapia externă. Mai trebuie precizat faptul că atunci când se face acea radioterapie externă se mai introduce o altă secvență terapeutică și anume chimioterapia de radio-sensibilizare care are ca rol de a face ca tumora colului uterin să fie mai radio-sensibilă, să fie mai sensibilă la radiațiile ionizante", a declarat medicul Sorin Bogdan, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cum e distrus țesutul patologic?

"Cu toții știm că noi folosim radiații ionizante pentru omorî materialul genetic oncologic, adică materialul genetic tumoral. Cum se traduce lucrul acesta? În ADN tumoral. Rupem acele legături din tumoră care sunt, bineînțeles, înconjurate de vase de sânge limfatice, să spunem un microsistem, o microîntreprindere acolo pe care reușim să o distrugem plasând aceste radiații ionizante.

La capitolul radio-sensibilizare, acel agent numit o sare de platină reușește să se lege de acești agenți, distrugând la fel materialul genetic. Deci cumva sunt niște terapii complementare și totuși reușesc să ajungă acolo unde le direcționăm.

Practic este o perfuzie cu hidratare, adică se pun niște seruri care au componenta lichidă apă, într-un mediu steril, cu niște agenți antivomitiv, să nu-i fie pacientului rău, să prevină o eventuală reacție alergică. Că orice agent nou care nu a mai fost administrat unui unui pacient trebuie făcut cu grijă și bineînțeles apoi cu o urmărire atentă a unor parametri precum tensiune, puls, temperatură.

Nu putem să spunem că proporția este 100% fapt pentru care putem menționa aici posibile efecte secundare pentru că fiind un agent administrat intravascular, deci într-un lumen, în venă, vă dați seama că ajunge în torentul sanguin în tot corpul și atunci va fi o cascadă de reacții dorite dar și unele mai ușor nedorite pe care bineînțeles le controlăm cu medicație, cu medicamente", a declarat și medicul Beatrice Anghel, pentru DC Medical.

"Dacă vorbim de radioterapia externă, sunt necesare cam 25 de ședințe, care se fac zilnic, mai puțin sâmbăta și duminica.

Iar chimioterapia de radio-sensibilizare de regulă se efectuează o dată pe săptămână, deci cam în 5 săptămâni tratamentul de radioterapie ar trebui să se termine și de asemenea este necesară în cele cinci perfuzii de chimioterapie de radio-sensibilizare cu sărurile de platină", a completat Sorin Bogdan.

Ele se pot administra și altfel de chimioterapie? Sunt și alte substanțe?

Sorin Bogdan: "Mai sunt, mai sunt și și alte substanțe, dar cele mai des folosite sunt sunt sărurile de platină. Am demonstrat prin studii că acestea au cea mai bună eficiență în radio-sensibilizare și această manevră reduce volumul tumorii sau chiar îl distruge sau chiar ar putea scăpa de intervenția chirurgicală".

Beatrice Anghel: "Noi vorbim aici de un tratament curativ, adică tumora va dispărea, chiar dacă sunt lucruri ce țin de modelare și o tumoră, să spunem de 5cm nu poate dispărea complet, mă refer nici să fie urmă de vizibilitate la o la un CT, RMN și poate rămâne acolo cumva o zonă de gri, ca o mică cicatrice cum că ceva a fost acolo. 

Și asta nu numai prin radio și chimioterapia care produc niște modificări, numim noi fibrotice post-tratament pe rezultate, dar care cu investigațiile potrivite putem vedea că nu este activitate de dezvoltare tumorală".

Brahiterapia începe abia apoi

"După cele 25 de ședințe brahiterapia își are rolul, de regulă, noi o să-i recomandăm pacientei trei ședințe de brahiterapie. În cancerul de col uterin local avansat vorbim de brahiterapia cervicouterină și interstițială.

Vorbim de acele ace - ace e mult spus, mai mult dispozitive, dispozitive de plastic care se introduc intra și peri-tumoral și cu ajutorul lor noi putem să generăm acea doză mare de iradiere într-un timp scurt și cu efecte adverse minime asupra organelor nobile din împrejurul organului nostru țintă în col uterin tumoral, cum ar fi rectul și vezica urinară sau intestinele", a mai spus medicul Sorin Bogdan.

Care este procedura prin care trece o pacientă

 

Mai mult, medicul a completat că "această procedură se face sub anestezie de regulă rahianestezie și evident trebuie să discute cu medicul anestezist despre eventuale alte patologii conexe pe care le are și medicul anestezist să cuantifice riscul anestezic pe care îl are pacienta.

Apoi pacienta vine conform programării în ziua respectivă se efectuează inițial rahianestezia, pacienta nu simte nimic de la brâu în jos. 

Apoi este introdusă în sala de tratament unde noi vom introduce, vom efectua procedura în sine cu ajutorul ecografului. Ne folosim de ecograf ca să vedem dacă introducem optim aplicatorul. 

Ulterior pacienta este transferată către un computer tomograf. Este un computer tomograf normal, unde verificăm inserția aplicatorului și nu doar atât. Noi pe baza imaginilor de la acel computer tomograf de plan realizăm planul de tratament, adică delimităm și deliniem ceea ce vrem să iradiem și ceea ce nu vrem să iradiem. 

Apoi acest plan de tratament îl dăm către fizicianul medical unde acesta calculează cam cât trebuie să staționeze sursa de iradiere în interiorul aplicatorului, astfel încât doza prescrisă de noi să fie exact acolo unde trebuie, să fie cea optimă", a conchis medicul Sorin Bogdan.

Deci, pentru cancerul de col uterin, ca tratament standard în cancerul local avansat, cea mai importantă este triada de radio-chimio-brahiterapie. 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel