Apneea în somn este o tulburare complexă a respirației care afectează milioane de oameni la nivel mondial. Această condiție se manifestă prin întreruperi temporare ale respirației pe durata somnului, cu potențiale consecințe semnificative asupra sănătății generale a individului. Cele două tipuri principale de apnee în somn, apneea obstructivă și cea centrală, aduc cu ele provocări distincte.
Tratamentul apneei în somn poate varia în funcție de severitatea afecțiunii. Opțiunile includ modificări ale stilului de viață, terapia cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP), dispozitive orale sau, în cazuri extreme, intervenții chirurgicale.
"Se intervine atât pe tractul respirator, cât și pe cardiovascular în astfel de cazuri.
Da, în momentul în care am diagnosticat aceste modificări, ele se și cuantifică cu anumiți indici. Sunt lucruri de strictă specialitate și în momentul ăsta putem să oferim și variantele terapeutice pacientului.
În general, ORL-iștii oferă variantele chirurgicale, iar pneumologii oferă varianta aceasta de protezare ventilatorie non-invazivă. E un termen foarte pompos. În esență este un aparat care are o mască sau o piesă de nas și acel aparat bagă presiune pozitivă în căile respiratorii pentru a le dilata.
El se adaptează indicilor pe care i-am văzut la evaluarea somnografică și este adaptat scăderii de nivel de oxigen și a colapsului căilor respiratori.
E foarte puțin confortabil să dormi cu acest aparat. Mulți pacienți tineri se plâng că dacă pleacă în delegație în concediu trebuie să ia aparatul cu ei și atunci caută soluții și către ORL către partea chirurgicală.
Partea chirurgicală vizează în primul rând permeabilizarea căilor respiratorii sau rigidizarea zonelor care sunt slabe și sunt o serie întreagă de intervenții chirurgicale în portofoliu care rezolvă problema permeabilității nasului, cum ar fi operația de deviație de sept, micșorare a de cornete, dacă sunt polipi, extragerea lor. Procedurile la nivelul vălului palatin, omușorului prin care se scurtează omușorul, se rigidizează vălul palatin, se reconfigurează vălul palatin, tăindu-se o parte din el. Intervențiile de precizat, majoritatea sunt cu laser sau cu radio frecvențe, intervenții civilizate.
Dar anumite dureri postoperatorii pot apărea chiar și la această chirurgie.
Cred că 80% dintre pacienți se operează în cabinet. Sigur că cei care au frici sau care au reflexe de vomă foarte importante și nu permit utilizarea unui apăsător de limbă și a unui instrument în cavitatea bucală au nevoie de o anestezie pe venă ca să se calmeze aceste reflexe.
Și mai avem un portofoliu procedurile de reducere dimensională a bazei de limbă.
De obicei acelea sunt tot cu o internare de zi, nu necesită internare de mai multe zile, dar acolo se merge mai mult cu anestezie generală", a declarat Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în: chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL, pentru DC MEDICAL.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.