Tratament promițător pentru boala Parkinson. Celule stem care inversează simptomele

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
tratament promitator pentru boala parkinson. FOTO Freepik @ Freepik
tratament promitator pentru boala parkinson. FOTO Freepik @ Freepik

Cercetătorii au mai făcut un pas în vederea tratării bolii Parkinson, afecțiune neurodegenerativă de care suferă peste 10 milioane de oameni.

Mai mult de 10 milioane de oameni suferă de boala Parkinson, o boală neurodegenerativă progresivă, potrivit Fundației Parkinson, notează Medical News Today.

Iar acesta este este un motiv suficient de important pentru a se găsi un tratament al acestei afecțiuni neurodegenerative.

Potrivit MNT, comunitatea științifică lucrează fără oprire să dezvolte metode mai eficiente de tratate și înțelegere a bolii Parkinson.

Într-un studiu publicat în revista npj Regenerative Medicine, cercetătorii dezvăluie că au inversat simptomele motorii ale bolii Parkinson la șobolani prin implantarea de celule stem pluripotente induse (iPSC) pentru a înlocui neuronii distruși de boală.

iPSC sunt celule care au fost reprogramate înapoi într-o stare asemănătoare celei embrionare. Această stare le-a permis oamenilor de știință să trateze celulele și să le diferențieze în neuroni producători de dopamină.

”Este ca și cum ai lua o carte, apoi ai spăla cerneala și apoi ai putea rescrie ce este acea carte”, a explicat Dr. James Beck, vicepreședinte senior și director științific al Fundației Parkinson.

Atunci când au fost implantate în creierul șobolanilor, celulele folosite în cadrul studiului au fost capabile să trimită fibre ramificate pentru a face conexiuni în creier și a produce dopamină.

Stabilirea parametrilor

Prin studiul lor, cercetătorii au investigat cel mai de succes protocol de transformare a celulelor neuronale în neuroni funcționali.

”Scopul acestui articol este de a stabili parametrii care fac ca aceste celule să fie mai bune”, a declarat dr. Jeffrey Kordower, directorul Centrului de Cercetare a Bolilor Neurodegenerative de la Universitatea de Stat din Arizona, pentru MNT.

De asemenea, cercetătorii au demonstrat, prin studiul lor, că tratamentul este sigur la rozătoare.

”La fiecare animal, căutăm să ne asigurăm că nu se formează tumori”, a spus Kordower. ”Și nu vedem niciodată acest lucru. Sunt câteva celule care se divid, dar foarte puține (...)

Nu este deranjant și nu este îngrijorător. Așadar, în acest studiu, suntem capabili să demonstrăm modul corect de a proceda”, a mai precizat dr. Kordower.

Valentin Uritescu, internat în spital. Soția sa: Este bolnav de ani de zile. Sunt foarte îngrijorată

Ce este boala Parkinson și cum se manifestă 

Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă progresivă caracterizată prin mișcări incontrolabile, cum ar fi tremurături, dificultăți de vorbire și probleme de echilibru care se agravează în timp. Este cauzată de deteriorarea celulelor nervoase care produc dopamină, un mesager chimic care reglează starea de spirit și mișcările corpului, potrivit Mayo Clinic.

În stadiile incipiente ale bolii Parkinson, este posibil ca fața pacientului să nu arate prea multe semne sau deloc. Brațele nu se pot legăna în timpul mersului, iar vorbirea devine ”moale” sau neclară. De altfel, simptomele bolii Parkinson se înrăutățesc pe măsură ce starea progresează în timp.

Majoritatea persoanelor cu aceasta afecțiune sunt diagnosticate când au vârsta de 60 de ani sau mai mult, însă există cazuri în care boala poate debuta mult mai devreme.

Boala are cinci etape

Etapa 1. Simptomele sunt ușoare și nu interferează cu calitatea vieții bolnavului;

Etapa 2. Simptomele se înrăutățesc și activitățile zilnice devin mai dificile și necesită mai mult timp pentru a fi îndeplinite;

Etapa 3. Este echivalentă cu stadiul mediu al bolii. Persoana își pierde echilibrul, se mișcă mai încet, iar căderile sunt frecvente;

Etapa 4. Simptomele devin grave, iar individul are nevoie de asistență pentru mers și activități zilnice;

Etapa 5. Este stadiul cel mai avansat al bolii Parkinson în care individul nu este în măsură să meargă și va avea nevoie de ajutor permanent.

Deși boala Parkinson nu poate fi vindecată, medicamentele pot îmbunătăți semnificativ simptomele. 

Vezi și: Celulele cerebrale care mor în boala Parkinson, identificate. Crearea unui medicament revoluționar, următorul pas

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel