Tratament personalizat pentru cea mai comună formă de cancer cerebral la copil

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Oamenii de știință de Universitatea Newcastle au fost capabili să identifice grupul de copii care are nevoie de tratament mai intens, de chimioterapie agresivă pentru cea mai comună formă de cancer cerebral la copil, meduloblastomul. Semnătura cromozomului pe care au identificat-o în meduloblastom le-ar putea permite medicilor să adapteze tratamentul astfel încât fiecare copil să fie vizat individual, îmbunătățind astfel rata de supraviețuire de 60% pentru pacienții cu risc crescut. Practic, cercetătorii propun un nou model de personalizare a tratamentului în meduloblastom.

Constatările studiului, publicate în The Lancet Oncology, arată că mulți tineri cu meduloblastom ar putea evita dozele inutile de chimioterapie și radioterapie cu efecte secundare mai puțin toxice, în timp ce alții, care au cea mai gravă formă a bolii, pot fi vizați cu chimioterapie mai intensă. În prezent toți pacienții primesc același tratament.
Profesorul Steve Clifford, directorul Institutului Nordic pentru Cercetare în domeniul cancerului de la Universitatea Newcastle, Marea Britanie, a condus studiul european împreună cu dr. Edward Schwalbe, de la Universitatea Northumbria. Cercetarea arată că pacienții cu risc scăzut pot beneficia de tratamente mai bune care vizează reducerea toxicității și a efectelor secundare, în timp ce pacienții cu risc ridicat au nevoie de tratamente mai intense.

"Constatările noastre oferă un nou model pentru personalizarea tratamentului în meduloblastom, astfel încât toți copiii să nu beneficieze de aceeași intensitate a terapiei. Prin înțelegerea mai bună a tumorilor cerebrale sperăm să creștem rata de vindecare, iar pentru acei copii care supraviețuiesc vrem să ne asigurăm că calitatea vieții este bună după tratament. Meduloblastomul este cea mai frecventă tumoră cerebrală malignă la copil și este important să avem rezultate îmbunătățite pentru pacienții cu această boală", a precizat profesorul Clifford.

Grupuri clinice

Oamenii de știință de la Universitatea din Newcastle au lucrat împreună cu cei de la Universitatea Northumbria și cu colaboratorii europeni pentru a examina patologia moleculară a cancerului, având în vedere că studiul face parte din cel mai mare studiu clinic complet al meduloblastomului, efectuat în întreaga Europă și se speră că va duce la rezultate substanțial îmbunătățite pentru pacienți în viitor.
Experții au constatat că micuții cu cancer pot fi împărțiți în două grupe clinice, aproximativ jumătate dintre aceștia fiind cu risc scăzut, cu o supraviețuire de aproape 100%, iar cealaltă jumătate prezintă un risc ridicat, cu o supraviețuire de 60%. Cercetătorii au analizat datele din studiul clinic PNET4 al meduloblastomului cu risc standard, care a avut loc în perioada 2001-2006. Pacienții cu risc standard implicați în cohortă au fost copii fără factori de risc recunoscuți pentru această boală și care ar fi de așteptat să aibă o rată de supraviețuire de aproximativ 80% după cinci ani.
Colaborând cu Universitatea din Bonn din Germania, echipa Newcastle și Northumbria a găsit o semnătură cromozom care identifică un grup de pacienți cu rate de supraviețuire de 100% și un grup cu risc ridicat, cu rate de doar 60%.

"În acest studiu, am identificat o semnătură cromozomică ușor de verificat care prezice rezultate excelente pentru copiii cu meduloblastom. De asemenea, este important să arătăm că această semnătură funcționează conform estimărilor la un set independent de pacienți. Privind în perspectivă, sperăm că acei copii ale căror tumori au această semnătură ar putea fi tratați mai puțin agresiv, reducând efectele secundare pe termen lung", afirmat dr. Ed Schwalbe de la Universitatea Northumbria.

Meduloblastomul este cea mai comună tumoră de grad înalt, reprezentând 15% -20% din totalul tumorilor cerebrale din copilărie. Tratamentul curent pentru acest tip de cancer este operația de îndepărtare a tumorii, urmată de radioterapie și chimioterapie.
Cercetătorii lucrează acum cu Grupul European de studiu pentru a pune în aplicare clinic concluziile acestui studiu pentru a adapta terapia în viitor.
Studiul integral a fost publicat în Lancet Oncology, îl puteți citi aici.

Află ce dietă crește ratele de supraviețuire în cancer la copiii obezi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel