Tratament pentru răni, zgârieturi și julituri - sfaturi si recomandări

DCMedical Team |
Data publicării:
Tratament pentru rani, zgarieturi si julituri – sfaturi si recomandari
Tratament pentru rani, zgarieturi si julituri – sfaturi si recomandari

Rănile, zgârieturile și micile julituri sunt accidente de zi cu zi cu care se pot alege atât adulții, însă mai ales copiii.

Poate fi nevoie de o scurtă lipsă de atenție și concentrare în timp ce feliați pâinea și vă puteți alege cu o tăietură la deget. Sau vă puteți împiedica de o bordură și vă puteți zgâria sau juli în genunchi.

Cu toții am avut astfel de mici leziuni și răni în copilărie (și nu numai) și știm foarte bine că, în cele mai multe cazuri, nu reprezintă motive de îngrijorare. În majoritatea situațiilor este suficient să spălați bine rana și, eventual, să aplicați o cremă sau un unguent, cum ar fi Cicatridina unguent.

Cu toate acestea, dacă o rană este adâncă, dacă sângerează abundent sau dacă un corp străin a rămas blocat în plagă, solicitați asistență medicală.

Cauzele rănilor, zgârieturilor și juliturilor

Tăieturile sunt cauzate de cele mai multe ori de obiectele ascuțite, cum ar fi un cuțit sau o lamă de ras. Cu toate acestea, orice obiect cu o margine subțire, cum ar fi o cutie de carton sau chiar o bucată de hârtie, poate produce o tăietură în piele.

În schimb, zgârieturile și juliturile sunt adesea rezultatul unei căzături, în special pe suprafețe dure și aspre, cum ar fi asfaltul sau betonul.

Cum se manifestă rănile, zgârieturile și juliturile

Simptomele zgârieturilor și tăieturilor sunt:

- sângerarea

- roșeață sau umflare în jurul rănii

- durere sau iritație pe suprafața pielii

Dacă rana sau zgârietura se infectează, pot apărea următoarele simptome:

- roșeață, căldură și umflare

- durere intensa în zona rănii

- puroi care se scurge din rană

- febră

Cum puteti trata rănile, zgârieturile și juliturile

De cele mai multe ori, tăieturile minore pot fi tratate în siguranță acasă. Este important să vă asigurați că rana rămâne curată și nu se infectează.

Aceste instrucțiuni vă pot ajuta să tratați tăieturile și zgârieturile minore:

În primul rând, spălați-vă bine pe mâini

Este esențial să vă spălați bine pe mâini pentru a evita infectarea rănii sau a zgârieturii.

Opriți sângerarea

De obicei, în cazul tăieturilor și zgârieturilor ușoare, sângerarea se oprește de la sine. Dacă este necesar, aplicați o presiune ușoară cu un bandaj sau cu un material textil curat și țineți zona rănii ridicată până când se oprește hemoragia.

Curățați rana

Clătiți rana sau zgârietura cu apă. Menținerea plăgii sub jetul de apă de la robinet va reduce riscul de infectare. Apoi, spălați zona din jurul rănii cu săpun, însă nu puneți săpun pe rană. În plus, nu aplicați pe rană apă oxigenată (peroxid de hidrogen) sau iod, deoarece aceste substanțe pot provoca iritații. Îndepărtați orice murdărie sau resturi cu o pensetă dezinfectată în prealabil cu alcool. Consultați un medic dacă nu puteți îndepărta toate reziduurile.

În caz de nevoie, aplicați un antibiotic sau vaselină pe zona afectată

Aplicați un strat subțire de unguent cu antibiotic sau vaselină pentru a menține suprafața umedă și pentru a ajuta la prevenirea cicatricilor. Păstrați, însă, mare atenție, deoarece anumite ingrediente care se găsesc în unele unguente pot provoca o erupție ușoară la unele persoane. Dacă apare o erupție cutanată, nu mai utilizați unguentul.

Acoperiți rana

Aplicați un bandaj sau tifon pe care îl puteți fixa cu leucoplast. Acoperirea rănii o menține curată. Cu toate acestea, dacă rana, zgârietura sau julitura este minoră, lăsați-o neacoperită.

Schimbați pansamentul

Faceți acest lucru cel puțin o dată pe zi sau ori de câte ori bandajul devine umed sau murdar.

Aflați dacă este nevoie de vaccinul antitetanos

Puteți face vaccinarea împotriva tetanosului dacă nu ați mai făcut una în ultimii cinci ani și dacă rana este adâncă sau murdară. Luați legătura cu un medic pentru a afla dacă este necesar acest lucru.

Țineți sub observație rana sau zgârietura pentru a urmări eventualele semne de infecție

Consultați un medic dacă observați semne de infecție pe piele sau în apropierea leziunii, cum ar fi roșeață, durere tot mai mare, puroi, căldură sau umflare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel