Un tratament pentru persoanele cu autism a fost autorizat temporar de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România. Măsuri importante pentru asigurarea tratamentului persoanelor cu tulburări din spectrul autist au fost luate de Guvern.
La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 9 noiembrie 2022, proiectul de Ordonanță de urgenţă pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății.
”Prin acest act normativ, se creează cadrul legal pentru asigurarea accesului imediat și nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist, cu sau fără tulburări psihice, precum si pentru stabilirea mecanismului de decontare a acestor servicii și stabilirea răspunderii de maplraxis pentru psihologii care vor acorda aceste servicii conexe.
Se extinde perioada pentru care studenții beneficiază de calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, documentul permite Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România să autorizeze temporar distribuția unui medicament necesar tratamentului pacienților cu autism”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății.
Vezi și: Armurariul, ciulinul, efecte majore asupra ficatului. Cum acționează
Cum se manifestă autismul
Tulburarea de spectru autist (TSA) este o dizabilitate complexă de dezvoltare a creierului care afectează 3 arii principale ale funcționării unui copil: comunicarea, interacțiunea socială și comportamentul. Potrivit Centrului pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) din Statele Unite, unul din 59 de copii are autism.
Tulburarea este de 4 ori mai frecventă la băieți, iar multe fete prezinte simptome mai puțin evidente în comparație cu aceștia. Este o afecțiune care se menține pe tot parcursul vieții.
Tulburarea de spectru autist este diagnosticată în copilărie, multe din simptomele specifice apărând în jurul vârstei de 2 ani. Părintele remarcă lipsa de contact vizual a copilului, lipsa de răspuns când este strigat sau indiferența față de părinte.
Alți copii se pot dezvolta normal în primii 2-3 ani de viață, pentru ca apoi să devină brusc retrași sau să-și piardă abilitățile lingvistice pe care le dobândiseră.
Anxietatea este o reală problemă pentru multe persoane cu autism, în special în situații sociale sau când se confruntă cu schimbări. Îi poate afecta psihologic și fizic, dar mai ales, poate avea un impact asupra calității vieții lor, precum și a familiei.
Vezi și: Rapamicina, elixirul tinereții. Cum funcționează
„Copilul meu are autism?” Zece semne la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 luni
AUTISM: Deși nu toți sugarii și copiii mici cu întârzieri vor dezvolta tulburări ale spectrului autist (TSA), experții indică detectarea timpurie a acestor semne drept cheie pentru valorificarea diagnosticului și intervenției timpurii, despre care se crede că îmbunătățește rezultatele dezvoltării.
Potrivit doctorului Rebecca Landa, director al Centrului pentru Autism și Tulburări Afiliate de la Institutul Kennedy Krieger din Baltimore, Maryland, SUA părinții trebuie să fie capabili să identifice semnele de avertizare ale TSA și alte întârzieri în comunicare.
”Vrem să încurajăm părinții să devină buni observatori ai dezvoltării copiilor lor, astfel încât să poată vedea primii indicatori ai întârzierilor în comunicare, abilități sociale și motrice ale bebelușului”, spune dr. Landa, care avertizează, de asemenea, că unii copii care dezvoltă TSA nu au niciun semn sau simptom decât după a doua onomastică sau că regresează după ce inițial păreau să se dezvolte normal.
Vezi și: Bărbieritul, beneficii pentru ten. De câte ori ar trebui să îți tunzi barba
Semne importante de observat
Dr. Landa recomandă părinților să se joace cu bebelușul lor (cu vârsta între 6 și 12 luni), și să caute următoarele semne care au fost legate de diagnosticarea ulterioară a TSA sau a altor tulburări de comunicare:
1. Zâmbește rar când este abordat;
2. Încearcă rar să imite sunetele și mișcările pe care le fac alții, cum ar fi zâmbetul și râsul, în timpul unor schimburi sociale simple
3. Gângurit întârziat sau rar
4. Nu răspunde la numele său cu o consistență crescândă de la 6 la 12 luni
5. Nu face gesturi pentru a comunica până la 10 luni
6. Contact slab cu ochii
7. Vă solicită atenția rar
8. Înțepenește în mod repetat brațele, mâinile, picioarele sau afișează mișcări neobișnuite ale corpului, cum ar fi rotirea mâinilor pe încheieturi, mai puțin frecvente posturi sau alte comportamente repetitive
9. Nu se apropie de ei când părinții încearcă să-l ridice
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.