Tratament pentru diabet, posibil efect scundar grav. Ce spun medicii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Diabetul ar putea avea tratament cu hormoni
Diabetul ar putea avea tratament cu hormoni

Tratamente relativ noi pentru diabet ar putea fi asociate cu riscul de apariție a gangrenei Fournier. Infecția genitală se răspândește cu rapiditate.

Un medicament dintr-o nouă clasă de tratamente pentru diabet produce un efect mai puțin dorit. Pacienții care l-au luat au spus că au simțit un miros neplăcut în zona genitală, durere și roșeață. Ei au fost îndrumați să meargă la medic, pentru că erau suspecți de gangrenă Fournier. Această infecție atacă regiunea genitală sau anală și poate distruge repede țesutul, deoarece se răspândește rapid.

Deși este rară, aceată afecțiune este, totuși posibilă la persoanele care iau medicamente pentru diabet cunoscute sub numele de inhibitori ai SGLT2, potrivit oamenilor de știință din Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente.

Inhibitorii SGLT2 sunt o clasă mai nouă de medicamente pentru diabet zaharat, introdusă în 2013. Medicamentele din această clasă includ canagliflozin (Invokana), dapagliflozin (Farxiga) și empagliflozin (Jardiance), potrivit medicinenet.com.

Riscul există, chiar dacă nu e foarte mare

Din 2013 și până în 2019, 55 de persoane din SUA care au luat aceste medicamente au suferit de gangrena Fournier. Pentru comparație, cercetătorii au căutat cazuri de gangrenă Fournier la persoanele care au luat alte medicamente pentru diabet zaharat din 1984 până 2019.

Au găsit doar 19 astfel de cazuri. „Cu toate acestea, riscul pentru gangrena Fournier rămâne foarte scăzut”, au subliniat cercetătorii. "În 2017, aproximativ 1,7 milioane de pacienți au primit rețetă pentru un inhibitor SGLT2", a declarat autorul studiului Dr. Susan Bersoff-Matcha, ofițer medical în Centrul pentru Evaluarea și Cercetarea Medicamentelor al FDA. „Deci, gangrena Fournier este un eveniment rar", a spus ea.

„Deși studiul nostru arată o asociere între tratamentul cu inhibitori SGLT2 și gangrenă Fournier, nu știm exact care este riscul sau dacă poate fi prezisă gangrena Fournier. Spectrul de antibiotice cu spectru larg și chirurgia pentru îndepărtarea țesutului mort sunt opțiuni de tratament”, au spus cercetătorii.

Inhibitorii SGLT2 acționează în rinichi, permițând eliminarea excesului de zahăr din sânge în urină, au spus ei. În plus față de scăderea nivelului de zahăr din sânge, medicamentele pot, de asemenea, reduce riscul bolilor de inimă și al accidentului vascular cerebral la unele persoane cu diabet zaharat de tip 2. Dar, posibilele reacții adverse includ infecții ale tractului urinar și infecții genitale. Problemele de rinichi pot fi, de asemenea, asociate cu această clasă de medicamente.

Toți pacienții cu gangrenă Fournier identificați în acest studiu au trebuit să fie spitalizați. Unii au avut mai multe intervenții chirurgicale. Trei persoane dintre cele 55 au murit din cauza gangrenei Fournier.

Unii oameni de știință încă se ma contrazic asupra cauzei care a produs gangrena Fournier la cei 55 de pacienți și nu toți unt de acord că de vină ar fi tratamentul pentru diabet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel