Clinicienii combat rezistența la medicamente ale unor tipuri de cancer, folosind o combinație de medicamente diferite. Pentru a face această abordare mai eficientă, chimiștii au conceput o combinație chimică care poate ataca simultan mai multe ținte celulare, folosind diferite moduri de acțiune. O astfel de terapie cu un singur medicament ar crește șansele de a ucide toate celulele canceroase, afirmă autorii în revista Angewandte Chemie.
Cel mai frecvent medicament chimioterapeutic aplicat clinic este cisplatina, un complex metalic bazat pe ionul de platină (II). Modul de acțiune al medicamentului se leagă de ADN-ul din celulele tumorale, unde denaturează structura ADN-ului și declanșează în cele din urmă moartea celulelor. Alte substanțe chimice facilitează interacțiunea cisplatinei cu ADN și sunt deseori combinate cu cisplatina pentru chimioterapie. Abordarea terapiei fotodinamice (PDT) se bazează, în schimb, pe activarea unui complex metalic prin lumina laser. Se formează o formă reactivă de oxigen, care interferează cu metabolismul celular, declanșând moartea celulelor.
„În protocoalele clinice, fiecare medicament este administrat separat și poate să nu atingă tumora în același timp”, spune prof. Gilles Gasser de la Universitatea Paris Sciences & Lettres (PSL) din Paris, Franța, care este unul dintre autorii de frunte ai studiului. Grupul său, în colaborare cu grupul prof. Dan Gibson, de la Universitatea ebraică din Ierusalim, Israel, a combinat cisplatin, fenilbutirat, care este un agent chimic pentru cisplatină și un medicament PDT, care este un complex metalic bazat pe ruteniu (II), în un singur compus numit Ru-Pt. Ideea era ca cele trei medicamente în conjuncție să poată călători în fluxul sanguin intact și să intre în celulele tumorale ale acestora, ceea ce ar reduce efectele secundare și nevoia de a ajusta dozele.
Eficiență chiar și de 10ori mai mare
Oamenii de știință au conceput jumătatea fototerapeutică Ru-II din noul medicament, astfel încât să poată fi favorizată de lumina laser în secțiunea roșie profundă a spectrului lungimii de undă, care pătrunde adânc în țesutul biologic. Cisplatina și fenilbutiratul, conținând jumătate din Ru-Pt a fost proiectat ca un medicament care ar fi activat de componentele celulare din interiorul celulei. Ambele componente terapeutice au fost atașate între ele de către un distanțator molecular. "Lungimea corectă a distanțierului a fost critică pentru a se asigura că ambii compuși medicamentali nu vor interfera între ei, dar molecula rămâne mică, solubilă în apă și capabilă să călătorească pe membrane", spune Gasser.
Cercetătorii au adăugat la Ru-Pt la unele linii celulare normale și canceroase și au descoperit că Ru-Pt a fost semnificativ mai eficient în uciderea celulelor canceroase decât compușii singuri Ru (II) și Pt (IV). Autorii au raportat, de asemenea, că probele iradiate au avut rate semnificativ mai mari de ucidere a tumorilor, ceea ce înseamnă că este posibilă activarea specifică a medicamentului în țesutul tumoral. Și în final, Ru-Pt a avut o eficiență de zece ori mai mare pentru liniile celulare rezistente la medicamente decât reactivii singulari. Aceste rezultate demonstrează potențialul ridicat al medicamentelor multimodale pentru dezvoltarea de medicamente mai selective și eficiente, care au mai puține efecte secundare și permit o manevrare simplă pentru un tratament eficient pentru cancer.
Sursa, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.