Transplantul uterin, o nouă speranță pentru femeile care doresc să devină mame, s-ar putea face și în România! Conf. dr. Mihai Emil Căpîlna: Subiect destul de incitant

EXCLUSIV

Conf. dr. Mihai Emil Căpîlna, medic primar obstetrică și ginecologie, conferențiar la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a vorbit, la interviurile DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de luni, 22 martie, despre transplantul uterin, o intervenție aflată în stadiu de pionierat la nivel mondial, dar care s-ar putea face și în România.

"Este un subiect destul de incitant, care mă preocupă și pe mine de mulți ani, este un subiect relativ nou pentru că, spre deosebire de alte organe, la care există o istorie mai lungă în ceea ce privește transplantul, legat de utern, primul transplant uterin s-a produs în urmă cu 20 de ani, în anul 2000, când, la o femeie la care, imediat după naștere, s-a făcut o histerectomie totală, din cauza unei hemoragii abundente, într-o țară arabă. I-a fost transplantat, la șase luni după acest eveniment, uterul de la mama ei. Din nefericire pentru ea, această pacientă a dezvoltat o tromboză a vaselor uterine, cu necroza uterului survenită la trei luni după intervenția de transplant uterin și a fost din nou supusă unei histerectomii și finalul a fost absolut nefericit.

După această primă încercare la om de transplant uterin, au început să se facă numeroae studii, în primul rând, pe animale, pentru a se verifica fezabilitatea și posibilitatea tehnică de a realiza transplantul utern. Primele studii au fost făcute în Suedia, pe șoareci și, spre surpriza echipei care s-a ocupat de această chirurgie experimentală, fără niciun fel de imunosupresie, uterul transplantat a rezistat șase luni. Etapa următoare a fost ca la populația de șoareci la care s-a făcut transplantul uterin să se administreze și tratament imunosupresor. Uterul a fost, din fericire, funcțional, și prima stare gestațională la un animal de uter transplantat a fost publicat în anul 2006. Au continuat studii pe animale din ce în ce mai des, s-a confirmat cu șobolani, apoi cu oaie, în final s-a ajuns la transplant uterin la o specie de maimuță, la macaci.

Toate aceste transplanturi uterine au fost încununate de succes, astfel că, în anul 2012, în Suedia, o echipă a început să studieze posibilitatea efectuării unui transplant uterin la om. A fost un protocol foarte bine pus la punct, absolut standardizat. Primul transplant uterin la om, în acest program, a fost făcut anul 2012, iar în anul 2014 s-a născut primul nou-născut dintr-un uter transplantat. De atunci, această echipă din Suedia a reușit alte nouă nașteri de utere transplantate și încet-încet au început să apară și alte echipe de transplant uterin și în alte state europene, cum ar fi Cehia, Germania, Marea Britanie.", a declarat  Conf. dr. Mihai Emil Căpîlna la DC MEDICAL. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel