Transplantul hepatic este o procedură complexă ce implică mai multe etape critice, fiecare dintre acestea având caracteristici proprii. Conform explicațiilor dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, fiecare dintre cele trei etape fundamentale este o intervenție chirurgicală de sine stătătoare.
Recoltarea organului de la donator este extrem de dificilă și necesită o planificare riguroasă. De la evaluarea volumetriei ficatului, care include măsurarea părții stângi și drepte ale ficatului, până la identificarea anatomiei vasculare și a căilor biliare, fiecare detaliu este esențial.
"Sunt cam 3 etape fiecare dintre acestea, reprezentând în sine o intervenție chirurgicală. Recoltarea este foarte dificilă și trebuie pusă foarte bine la punct din preoperator atunci când se studiază volumetria, cât ficat drept, cât ficat stâng, cât este volumul total, ce greutate are donatorul, apoi ce variante de anatomie, de vase de sânge și de căi biliare are donatorul, astfel încât să știm ce recoltăm, lobul drept sau lobul stâng și, de asemenea, să fie îndeajuns de mare ca să-i fie suficient receptorului, dar să nu rămână prea puțin ficat la donator", a explicat dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Transplantul hepatic, etape. Dr. Dragoș Romanescu: Operație foarte dificilă - FOTO: Freepik@nathakornted
Siguranța donatorului și abordarea laparoscopică
În ceea ce privește siguranța donatorului, dr. Romanescu subliniază că aceasta este prioritară. Astfel, în ultimele intervenții, se preferă abordarea laparoscopică, o tehnică minimal invazivă ce oferă avantaje clare.
"E o operație foarte dificilă, pentru că întotdeauna se are în vedere siguranța donatorului. În ultimul timp preferăm să o facem laparoscopic și probabil că asta e tendința de a se face minimal invaziv.
Urmează o altă etapă intermediară în care grefa extrasă de la donator se pregătește. Se pregătesc pediculii vasculari pentru a fi preimplantată și apoi vorbim de cele două etape de la receptor, de la primitor.
Este vorba de rezecția ficatului bolnav, care de multe ori este una foarte dificilă și am avut și noi și în primul transplant și în acesta a existat și o tromboză de portă care a însemnat un timp în plus, de detrombozare a portei, de a scoate trombul din portă pentru a pregăti cel mai important vas al ficatului, de a fi anastomozat. Și bineînțeles, implantarea grefei, care este o operație foarte minuțioasă.
Minimal invaziv, recoltarea durează poate un pic mai mult, dar spuneam că are clar avantaje. Per total, acest transplant durează în jur de 12 ore", a explicat dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
O echipă experimentată și dotare de top
Echipa implicată în transplantul hepatic joacă un rol decisiv în succesul intervenției.
"Echipa anestezico-chirurgicală este o echipă rodată în intervenții mari din sfera chirurgiei hepatobiliopancreavice. Practic nucleul acestei echipe provine din școala Fundeni. Bineînțeles că pe lângă echipă contează foarte mult dotarea cu aparatură.
Este o intervenție care necesită aparatură, necesită device-uri și foarte multe consumabile, foarte multă forță de muncă. De aceea este și o operație costisitoare", a explicat dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.