Transplantul hepatic, criterii și liste de așteptare lungi. Liana Gheorghe: Cel mai bolnav, primul servit

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
transplantul hepatic - FOTO: Freepik@stefamerpik
transplantul hepatic - FOTO: Freepik@stefamerpik

Transplantul hepatic este o intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează un ficat care nu mai funcționează corespunzător (insuficiență hepatică) și se înlocuiește cu un ficat sănătos de la un donator decedat sau cu o porțiune dintr-un ficat sănătos de la un donator viu. Care sunt criteriile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de un transplant de ficat.

Transplantul hepatic este, de obicei, rezervat ca opțiune de tratament pentru persoanele care prezintă complicații semnificative din cauza bolii hepatice cronice în stadiu terminal. Transplantul de ficat poate fi, de asemenea, o opțiune de tratament în cazuri rare de insuficiență bruscă a unui ficat anterior sănătos.

Ficatul este cel mai mare organ intern al dumneavoastră și îndeplinește mai multe funcții critice, printre care:

- Procesarea substanțelor nutritive, a medicamentelor și a hormonilor

- Producerea bilei, care ajută organismul să absoarbă grăsimile, colesterolul și vitaminele solubile în grăsimi

- Producerea de proteine care ajută la coagularea sângelui

- Îndepărtarea bacteriilor și a toxinelor din sânge

- Prevenirea infecțiilor și reglarea răspunsurilor imunitare, arată Mayo Clinic.

Vezi și: Certificatul de virginitate, eliminat oficial. Ana Măiță: O aberație că a existat! Erai dusă să fii chinuită de mama și tata. Lăsa o traumă

Transplantul de ficat, liste de așteptare

Numărul de persoane care așteaptă un transplant de ficat depășește cu mult numărul de organe disponibile de la donatori decedați.

Primirea unei porțiuni de ficat de la un donator viu este o alternativă la așteptarea ca un ficat de la un donator decedat să devină disponibil. Transplantul de ficat de la donator viu este posibil deoarece ficatul uman se regenerează și revine la dimensiunile sale normale la scurt timp după îndepărtarea chirurgicală a unei părți din organ.

”Având în vedere că principala indicație pentru transplant hepatic rămâne boala hepatică terminală și că principala cauză este ciroza hepatică, care ar fi recomandarea, mai ales că lista de așteptare este la gastroenerologie, care este momentul în care pacientul cu ciroză trebuie să se adreseze medicului așa încât să nu o facă mai devreme având în vedere că boala poate fi tratată cu mijloace medicamentoase, dar nici prea târziu, a spus prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate, de la DC MEDICAL.

”Nu este foarte ușor de răspuns la această întrebare, lucrurile sunt puțin nuanțate pe etiologii. Trebuie să recunoaștem că, în România, lista de așteptare și nevoia de transplant hepatic este foarte mare. Pe lista noastră activă avem peste 300 de pacienți în așteptare, stratificați în funcție de severitatea bolii. 

Vezi și: Cancerul colorectal, simptome distincte în funcție de localizare. Mircea Dediu: Sunt atipice. Simptome de ocluzie sau anemie

În general, ne supunem criteriilor internaționale și includem pe lista de transplant un pacient cu o ciroză hepatică decomensată sau dacă a avut complicații ale bolii hepatice, adică hemoragie digestivă superioară sau debutul ascitei. Asta deja anunță stadiul decompensat.

Cele mai multe programe de transplant admit un scor MELD de graniță de 15, pentru a include pacienții pe listele de așteptare, atunci când nu există complicații ale bolii hepatice. 

Stratificarea este în funcție de etiologie, în funcție de severitatea bolii, de scorul MELD, de foarte multe lucruri care sunt luate în calcul, dar încercăm să respectăm principiul ”cel mai bolnav, este primul servit”.

Avem deseori de a face cu pacienți care forțează nota, care aud că au ciroză, sunt mulți pacienți care își doresc să ajungă pe lista de transplant. Pe acești pacienți îi primim în clinică, îi investigăm, îi ținem în monitorizare, dar ei nu reprezintă pacienți activi pe lista de așteptare”, a spus prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroentorologie și hepatologie în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Vezi și: Ce se întâmplă când ai senzația de fluturi în stomac. Nu este vorba de romatism, ci de anumite afecțiuni medicale

Transplantul hepatic, când este necesar

Transplantul de ficat este o opțiune de tratament pentru unele persoane cu cancer de ficat și pentru persoanele cu insuficiență hepatică a căror afecțiune nu poate fi controlată cu alte tratamente.

Insuficiența hepatică poate apărea rapid sau pe o perioadă lungă de timp. Insuficiența hepatică care apare rapid, în câteva săptămâni, se numește insuficiență hepatică acută. Insuficiența hepatică acută este o afecțiune neobișnuită care este, de obicei, rezultatul complicațiilor provocate de anumite medicamente.

Deși un transplant de ficat poate trata insuficiența hepatică acută, acesta este mai des utilizat pentru a trata insuficiența hepatică cronică. Insuficiența hepatică cronică apare lent, pe parcursul a luni și ani.

Vezi și: 10 probleme pe care le poți avea atunci când amețești. Pot fi chiar semn al unui AVC

Insuficiența hepatică cronică poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni. Cea mai frecventă cauză a insuficienței hepatice cronice este cicatrizarea ficatului (ciroza). Atunci când apare ciroza, țesutul cicatricial înlocuiește țesutul hepatic tipic, iar ficatul nu mai funcționează corespunzător. Ciroza este cel mai frecvent motiv pentru un transplant de ficat.

Principalele cauze ale cirozei care duc la insuficiență hepatică și transplant de ficat includ:

Hepatita B și C.

Boala hepatică alcoolică, care provoacă leziuni ale ficatului din cauza consumului excesiv de alcool.

Boala ficatului gras non-alcoolic, o afecțiune în care grăsimea se acumulează în ficat, provocând inflamații sau deteriorarea celulelor hepatice.

Boli genetice care afectează ficatul. Printre acestea se numără hemocromatoza, care determină acumularea excesivă de fier în ficat, și boala Wilson, care determină acumularea excesivă de cupru în ficat.

Boli care afectează tuburile care transportă bila departe de ficat (canale biliare). Acestea includ ciroza biliară primară, colangita sclerozantă primară și atrezia biliară. Atrezia biliară este cel mai frecvent motiv pentru transplantul de ficat în rândul copiilor.

Transplantul de ficat poate trata, de asemenea, anumite tipuri de cancer care își au originea în ficat.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel