Transplantul cu materii fecale este atunci când un medic transplantează fecale de la un donator sănătos la o altă persoană pentru a restabili echilibrul bacteriilor din intestin. Transplantul fecal poate ajuta la tratarea infecțiilor gastrointestinale și a altor afecțiuni.
Sistemul digestiv depinde de bacteriile benefice pentru a absorbi substanțele nutritive și a digera eficient alimentele, dar unele afecțiuni medicale și antibioticele pot distruge aceste bacterii bune. Un transplant fecal este o modalitate de a le reintroduce.
Alte denumiri pentru un transplant fecal includ bacterioterapia și transplantul de microbiotă fecală (FMT).
Vezi și: 18 alimente neperisabile pentru persoanele cu diabet
Ce este, de fapt, transplantul cu materii fecale
Dr. Cristian Costea, medic primar gastroenterolog, a explicat pe pagina sa de Facebook, ce este, de fapt, transplantul cu materii fecale.
”Transplantul de materii fecale (microbiotic) chiar funcţionează. Transplantul de materii fecale (FMT), cunoscut şi sub numele de ”transplant fecal”, este folosit ca metodă terapeutică din anul 2004, fiind un tratament sigur, viabil şi eficient pentru infecţia recurenta cu Clostridium difficile (CDI), cu studii favorabile şi în boli inflmatorii intestinale şi instestin iritabil.
Procedura constă în înlocuirea florei bacteriene din intestinul persoanei bolnave cu altă flora bacteriană provenită din materile fecale a altei persoane sănătoase, de preferinţă rudă de gradul I. FMT în CDI funcţionează teoretic prin înlocuirea sau consolidarea microbiotei colonice de pro-tectie, care a fost perturbată de antibiotice şi / sau factori iatrogeni.
Odată tulburată, flora intestinală normală îşi pierde forţa represivă împotriva bacteriilor patogene, permiţând germenilor pre-cum Clostridium difficile să domine. FMT recreează o microbiota colonica echilibrată, rezistând colonizării şi suprimând Clostridium difficile.
FMT pentru CDI recurentă nu este încă terapia ”standard / recunoscută”; cu toate acestea, rata sa de succes depăşeşte în mod constant 90%; este opţiunea adecvată pentru pacienţii incapabili să elimine infecţia în ciuda tratamentului tradiţional.
Cercetările clinice furnizează din ce în ce mai multe informaţii despre rolul microbiotei intestinale în bolile cronice, precum IBD (boala Crohn şi colita ulcerativă),sindromul de intestin iritabil, sindromul metabolic, diverse tipuri de cancer şi obezitate.
Pentru a evita evenimentele adverse, o etapă vitală în pregătirea FMT este screeningul donatorului, care ar trebui să includă teste de laborator detaliate. Donatorul trebuie să urmeze un anumit protocol pentru excluderea anumitor afecţiuni: infecţii, viroze, parazitoze, virusuri hepatice, HIV.
Este de mare importanţă să ne asigurăm că donatorii sunt sănătoşi, fără dovezi de boli autoimune sau alte afecţiuni cronice”, arată dr. Cristian Costea, medic primar gastroenterolog, pe pagina sa de Facebook.
Vezi și: De ce trebuie să speli orezul înainte de a-l găti. Ce se întâmplă dacă nu faci lucrul acesta
Cercetare în domeniul transplantului fecal
Cercetările privind efectele mai largi ale bacteriilor intestinale sunt încă în curs de dezvoltare, dar dacă sănătatea intestinelor afectează sănătatea generală, transplanturile fecale ar putea trata în cele din urmă o varietate de afecțiuni. Unele cercetări au legat sănătatea intestinală de alte afecțiuni, cum ar fi demența.
Aceste asocieri pot exista deoarece sănătatea intestinală afectează capacitatea organismului de a absorbi și de a utiliza nutrienții. Autorii unei revizuiri din 2016 au sugerat că transplanturile fecale ar putea trata în cele din urmă afecțiuni precum:
- diabet
- sindromul oboselii cronice
- fibromialgie
- obezitate
- tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia
- boală hepatică grasă non-alcoolică
- febra fânului
- artrită
- astm
- eczeme, potrivit Medical News Today.
Vezi și: De ce caști când vezi pe cineva căscând. Ce este căscatul contagios și ce se întâmplă în corp
Transplantul fecal, cum se realizează
Transplantul fecal se efectuează de obicei prin colonoscopie. Un gastroenterolog ghidează colonoscopul pe întreaga lungime a colonului și, pe măsură ce este retras, soluția care conține fecalele donatorului este depusă în colon.
Mai rar, transplantul este administrat printr-un tub introdus prin nas care ajunge în duoden, zona în care stomacul se conectează cu intestinul subțire. Această metodă nu necesită pregătirea intestinului, dar este asociată cu un risc mai mare de efecte secundare, cum ar fi pneumonia prin aspirație.
Uneori, FMT poate fi administrată printr-o capsulă pe care o înghițiți sau printr-o clismă.
Donatori de transplant fecal
În funcție de modul în care medicul dumneavoastră efectuează FMT, puteți primi un transplant de la o bancă de donatori atent selecționați sau vă puteți alege propriul donator.
Un donator potrivit pentru transplantul fecal este un adult sănătos care:
- Nu a fost expus la antibiotice în ultimele șase luni
- Nu este imunocompromis
- Nu prezintă risc de boli infecțioase
- Nu trăiește cu nicio afecțiune gastrointestinală cronică, cum ar fi boala inflamatorie intestinală
Un potențial donator va trebui să fie testat de către medicul său pentru:
- Hepatita A, B și C
- HIV
- Sifilis
- Infecții cu paraziți intestinali, cum ar fi giardioza sau viermi
- C. difficile
- Alte boli, după cum recomandă medicul
Medicul dumneavoastră vă va informa cu privire la testele de care veți avea nevoie în calitate de donator sau beneficiar al FMT, potrivit Hopkins Medicine.
Ce este Clostridium difficile
Un tract digestiv sănătos are mii de bacterii. În majoritatea cazurilor, aceste bacterii sunt utile pentru digestie sau sunt inofensive. Cu toate acestea, tratamentul cu antibiotice, care poate fi necesar pentru anumite afecțiuni, poate distruge multe dintre bacteriile bune din colon.
Acest lucru poate permite bacteriilor rele, numite Clostridium difficile (C. diff), să preia controlul.C. diff poate provoca febră, diaree și crampe.
Oamenii pot face C. diff după ce au fost tratați cu antibiotice pentru o infecție. La persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și la cele cu boli cronice, infecția cu C. diff poate fi severă - chiar fatală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.