În acest weekend, alți doi români a căror viață depindea de un transplant hepatic sau renal au putut fi salvați datorită altor oameni cu suflet mare, a anunțat duminică Agenția Națională de Transplant (ANT).
„Mulțumim cu respect familiei donatoarei pentru decizia dificilă pe care a avut puterea să o ia, pentru gestul plin de altruism și umanitate care a dus la salvarea a doi semeni necunoscuți aflați în suferință. În perioada extrem de dificilă pe care o traversăm, gesturile de omenie și efortul echipelor medicale ne demonstrează faptul că umanitatea, responsabilitatea și solidaritatea trebuie să fie dezideratul nostru, al tuturor.
Cursă contracronometru
Generozitatea familiei și efortul colectiv al echipei ATI și de coordonare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea (Dr. Tudorel Sabău, Dr. Silviu Turcus, As Emese Szabo, As Aurelia Cheregi, Dr. Carmen Pantiș) au facut posibil ca un gest de o asemenea încărcătură emoțională să nu fi fost în zadar. Prelevarea de organe din cursul zilei de sâmbătă este prima desfășurată la spitalul din Oradea de la începutul acestui an. Intervențiile de prelevare au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni, condusă de Dr. Genady Vatachki-pentru ficat și Institutlui Cinic de Urologie și Transplant Renal Cluj Napoca, coordonată de Dr. Andrei Tomuta - pentru rinichi.
Intervenția de transplant hepatic s-a realizat la Centrul de Transplant Hepatic Fundeni, în noaptea ce a trecut, redând bucuria vieții pentru o pacientă a cărei unică șansă era un transplant. Un alt pacient va putea spune că trăiește o minune, în urma intervenției de transplant renal realizată la ICUTR Cluj Napoca.
În spatele fiecărei vieți salvate prin transplant se regăsesc numeroase echipe medicale, fiecare cu un rol important și indispensabil în succesul unei astfel de intervenții extrem de dificile.
Un accident ușor
Sistemul de transplant este un lanț delicat, în care fiecare verigă trebuie să funcționeze contracronometru. Drumul de la donator la receptor este unul lung, chiar dacă trebuie realizat într-un timp foarte scurt. Una din aceste verigi este transportul echipei medicale și a oragnului prelevat către centrul de transplant, etapă care depinde de condițiile logistice disponibile în România, precum și de cele meteo. Pentru acțiunea de coordonare de la Oradea, echipa de prelevare ficat a fost transportată cu o ambulanță a SJA Bihor către Aeroportul din Cluj Napoca, de unde exista posibilitatea unui transfer cu avionul către București – soluția cea mai rapidă pentru ca organul să fie eligibil pentru transplant.
În dreptul localității Florești, ambulanța care transporta echipa medicală și organul prelevat (ficat) a fost implicată într-un accident rutier care, din fericire, nu s-a soldat cu victime.
Pentru că ambulanța a rămas la locul accidentului, echipa medicală a fost preluată de un echipaj al Poliției Florești și transportată în siguranță și cu rapiditate la Aeroportul din Cluj Napoca, astfel încât intervenția de transplant hepatic a putut fi realizată cu succes.
Apreciem, mai mult ca oricând, efortul tuturor echipelor medicale, profesionalismul și dedicarea cu care își fac datoria în această perioadă dificilă. Mulțumim Serviciilor de Ambulanță și Ministerului Afacerilor Interne pentru sprijinul și promptitudinea cu care au răspuns întotdeauna la solicitarea Agenției Naționale de Transplant în realizarea acestor misiuni salavatoare de vieți”, arată reprezentanții ANT.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.