Transplant, lege. Schimbările care vor clarifica anumite aspecte din activitatea de transplant din România includ o listă unică pentru pacienții care au nevoie de transplant, criterii precise pentru declararea morții cerebrale și sancțiuni la sânge pentru traficul de organe, precizează Pro TV.
Proiectul noii legi a fost depus în Parlament și se inspiră din legea transplantului din Spania, una dintre țările cu cea mai bună legislație în domeniul transplantului și cu cea mai mare rată de donatori.
Câteva noutăți:
* o listă unică de așteptare pentru fiecare organ
* alocarea organului după criterii transparente: starea de urgență și compatibilitatea între donator și primitor
* menținerea în Registrul Național de Transplant a următoarelor: listele donatorilor vii sau decedați, listele cu toți pacienții care au nevoie de un transplant, informații care să permită identificarea primitorului, data când a avut loc intervenția chirurgicală și centrul în care s-a făcut; liste cu monitorizarea după transplant a bolnavului.
* acum, echipa care declară moartea cerebrală e compusă din doi anesteziști sau de un anestezist și un neurolog sau un neurochirug; în noua lege - din trei medici primari, obligatoriu, unul neurolog.
* sancțiuni mult mai dure pentru traficul de organe
"Sute de persoane în România își vând organele, totuși autoritățile nu aveau legislația necesară pentru a face investigațiile în domeniu. Donarea este fără niciun interes, o formă filantropică și voluntară de a contribui la salvarea altei persoane", declară un consultant în Criminalitate Organizată CE pentru Pro TV.
În 2019 până acum, în România, s-au înregistrat 79 de donatori în moarte cerebrală și 212 transplanturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.