Dr. Dragoș Romanescu este Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generala in Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică, de la Spitalul Clinic SANADOR. Medicul ne-a spus totul despre transplantul hepatic.
Când se face transplant hepatic
"Transplantul hepatic se efectuează, de cele mai multe ori, pentru ciroze hepatice în stadii terminale sau diverse afecțiuni metabolice precum boala Wilson, glicogenoze, hipercolesterolemia familială în stadii terminale. Dar, o mare pondere o au și cancerele hepatice care apar la pacienți cu ciroze și care se dezvoltă în timp. Aceste cancere trebuie investigate imagistic și ele trebuie să aibă anumite criterii legate de dimensiune și de numărul nodulilor, așa numitele criterii Milano.
În interiorul acestor criterii se poate aloca o grefă de la un donator cadaveric.
Deci daci ai un singur nodul sub 5 cm, până în 3 noduli, dar maxim trei cm... sunt mai multe criterii.
Dacă depășești aceste criterii există două posibilități. Exista terapia bridging, în care se încearcă ca pacientul să fie readus în aceste criterii și aici sunt tehnicile ablative, chemoembolizările care reduc oarecum nodulii hepatici. Dacă nu, ai șansa la un transplant living related, adică un transplant efectuat cu un fragment de ficat de la un donator înrudit.
Mai nou, se extind aceste criterii ale transplatului living related și pentru pacienți cu metastaze hepatice de la cancere cu alte localizări, cancere colorectale, după ce tumora a fost rezecată. În momentul în care metastazele sunt localizate strict la nivelul ficatului și nu pot fi operate. Dar lucrul ăsta se întâmplă în țările nordice, unde există destul de mult ficat donat.
La noi în țară încă nu se realizează, pentru că există încă penurie de organe, dar pacientul ar putea, în niște criterii bine puse la punct, să beneficieze de un transplant living related, adică cu un donator înrudit.
Deocamdată, Centrul Privat SANADOR nu a intrat în programul național de transplant, deci nu se face transplant cu grefă de la donator cadaveric. Transplanturile se fac cu grefe de la donator înrudit", a declarat Dragoș Romanescu, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.
Ce presupune transplantul hepatic
E o operație care se face cu maxim de atenție. După ce se recoltează grefa, aceasta este pregătită, se perfuzează, se spală grefa și se pregătesc pediculii vasculari care vor fi anastomozați la primitor.
Urmează apoi etapa la primitor, care înseamnă hepatectomia totală, adică rezecția sau scoaterea ficatului bolnav și implantarea grefei recoltate și preparate.
Atât donatorul cât și primitorul vor fi ca noi după operție. În trei - șase luni, ficatul se va regenera complet. Există un raport optim de 0,1% între masa ficatului și masa corporală. De aceea se și fac calcule înainte de rezecție, pentru că imagistica la asta ne ajută, la calcularea volumului ficatului întreg, de la donator și cât la sută reprezintă ficatul donat, astfel încât donatorul să rămână cu suficient ficat, fiind o persoană, de obicei tânără, cu un ficat bun, minim 30% trebuie să-i rămână. Dar și ficatul recoltat trebuie să fie suficient pentru greutatea primitorului", a conchis Dragoș Romanescu.
Cât trăiește un om care face transplant hepatic. La cât timp se repetă analizele
"Sunt pacienți transplantaț în 2000 care sunt în viață și într-o condiție extraordinară. Sunt și copii care au fost transplantați la vârste fragede și acum sunt studenți. Au o viață normală", a conchis Dragoș Romanescu.
Întrebat dacă sunt nevoiți să ia terapii imunosupresoare, medicul a spus că "imunosupresia se ia toată viața. Ei rămân în urmărirea centrelor de boli hepatice. Trebuie screenați anual, pentru că fiind pacienți imunosupresați pot să apară în timp și alte tipuri de cancere, de aceea, anual, ei trebuie să facă diverse consulturi de pneumologie, oase, ecografii, CT".
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.