Iată cele mai frecvente 10 afecțiuni pentru care s-ar putea să vă aveți transpirații nocturne:
1. Menopauza
În acest caz se știe că femeile de o anumită vârstă au „bufeuri" în timpul zilei, dar transpirațiile nocturne sunt de adesea un semn precoce al menopauzei. De fapt, bufeurile și transpirațiile nocturne afectează 50% sau mai mult dintre femeile care trec prin menopauză și sunt o condiție care persistă pentru o medie de 7,4 ani, arată statisticile americane. Evitarea cofeinei, a alimentelor condimentate, a stresului și a alcoolului poate ajuta, dar dacă transpirațiile nocturne devin frecvente și insuportabile, discutați cu medicul despre opțiunile de tratament, inclusiv exerciții fizice, medicamente pe bază de prescripție și terapii de substituție hormonală.
2. Tulburări de somn
Oamenii de toate vârstele au coșmaruri din când în când, ceea ce ar putea să vă facă să vă treziți înspăimântat și emoțional, dar astfel de episoade în forma mai gravă care afectează în cea mai mare parte copiii, pot provoca transpirații nocturne. Crește tensiunea, pulsul accelerează, apare hiperventilația și pupilele se dilată. Acestea sunt semnele acestei stări rare, care este experimentată de aproximativ 5% dintre copii.
3. Medicația
Dacă ați început un tratamentul cu nou medicament în jurul aceleiași perioade pe care au apărut transpirațiile nocturne, probabil că nu este o coincidență. Medicamentele care tratează depresia sunt cunoscute ca provocând transpirații nocturne. În general, orice medicament care scade nivelul de zahăr din sânge are potențialul de a provoca transpirații nocturne, dar și medicamente comune precum aspirina și paracetamolul, care sunt utilizate pentru a trata durerile de cap și migrenele, pot fi de asemenea vinovate.
4. Diabetul zaharat
Persoanele cu diabet zaharat pot experimenta adesea hipoglicemia nocturnă, care apare atunci când nivelurile de glucoză scad în timpul nopții. Această condiție poate provoca coșmaruri, amețeli și dureri de cap, în plus față de transpirații nocturne. Pentru a evita hipoglicemia nocturnă, încercați să luați o gustare mică înainte de culcare sau să verificați concentrațiile de glucoză în mijlocul nopții. De asemenea, discutați cu medicul dumneavoastră despre ajustarea dozei de insulină.
5. Anxietatea
Este normal să transpirați ocazional când vă aflați într-o situație incomodă, dar transpirația frecventă și excesivă, tremurarea și respirația îngreunată pot fi semne ale unei tulburări de anxietate. Vorbiți cu un psiholog sau un psihiatru.
6. Anumite infecții
Tuberculoza este infecția cel mai frecvent asociată cu transpirațiile nocturne, dar și HIV, abcesele, endocardita și osteomielita sunt de asemenea cunoscute că le pot provoca.
7. Cancerul și tratamentul oncologic
Limfomul, o formă de cancer care afectează sistemul limfatic al organismului, poate provoca transpirații nocturne, febră și pierdere în greutate. În general, pacienții cu cancer pot avea transpirații nocturne datorită tratamentelor pe care le primesc. Chimioterapia, terapia hormonală, radiațiile, steroizii și alte medicamente pot provoca transpirații în timpul zilei și noaptea, potrivit specialiștilor Institutului Național american al Cancerului.
8. Transpirația cronică
Dacă transpirația excesivă vă afectează atât în timpul zilei cât și în timpul nopții, este posibil să aveți o afecțiune numită hiperhidroză, adesea genetică. Majoritatea cazurilor de hiperhidroză nu sunt grave, dar uneori această afecțiune poate fi un semn al unei afecțiuni grave, așa că adresați-vă medicului dumneavoastră. Medicamentele antiperspirante, injecțiile cu Botox și intervențiile chirurgicale pentru îndepărtarea sau distrugerea glandelor sudoripare sunt tratamente comune.
9. Boli hormonale
Transpirații nocturne ar putea fi un semn că sistemul endocrin produce prea mult (sau prea puțin) un anumit hormon, cum ar fi serotonina. Medicul dumneavoastră vă va verifica, cel mai probabil, glanda tiroidă pentru funcția hipoactivă sau hiperactivă.
10. Tulburări neurologice
Transpirații nocturne sunt un efect secundar neobișnuit al unei afecțiuni neurologice, dar pot fi un semn de accident vascular cerebral, neuropatie autonomă și disreflexie autonomă, potriit experților de la Societatea Internațională de Hiperhidroză. Tot ei spun că la nivel mondial se estimează că 365 de milioane de oameni suferă de transpirații excesive, incontrolabile.
Alte boli pot da hiperhidroză
În afară de cele enumerate mai sus, pe lunga listă de boli care pot da transpirații excesive, inclusiv nocturne, se mai găsesc: obezitatea, alcoolismul, insuficiența cardiacă, Parkinson, artrita reumatoidă, afecțiuni ale cortexului s au hipotalamusului, accident vascular cerebral / cerebrovascular / atac (accident) ischemic tranzitor (afectând hipotalamusul), fribrilația atrială și multe altele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.