Dr. Amalia Anghel, medic dermatolog, a vorbit despre transpirația în exces și tratarea acesteia, precizând că nu există o cauză pentru apariția ei, dar mai ales că deranjul este de cele mai multe ori doar vizual, nu și olfactiv.
”Transpirația, în mod normal, este un proces benefic pentru organism, căci noi eliminăm prin acest proces, însă atunci când este excesivă și așa cum știm poate să fie localizată în anumite zone tipice, în axile, sunt pacienți care transpiră excesiv pe palme, la nivelul picioarelor sau pe frunte. Acestea sunt cele mai frecvente localizări. Iar în situații extreme există o hipersudorație, adică o transpirație excesivă generalizată. Dn păcate, pentru cei mai mulți dintre pacienți este ideopatică, fără o cauză, însă există afecțiuni sau unele medicamente sau alte situații asociate, dar rar”, a explicat dr. Amalia Anghel, medic dermatolog, la ”Vorbește lumea” de la PRO TV.
Mai mult, susține medicul, pacienții cu transpirație excesivă prezintă în aceste zone, la întâlnirea cu anumiți stimuli, emoții sau căldură excesivă, o transpirație abundentă, dar mai ales, extrem de deranjantă, aceștia fiind limitați în activitățile lor cotidiene, cum ar fi, de exemplu, un salut cu palma.
Apă plată sau minerală, care este mai bună? Medic: Important e să beți
Cum poți scăpa de transpirația excesivă
De altfel, medicul a subliniat că neexistând o cauză a apariției acestei transpirații excesive, este nevoie de o evaluare generală a pacientului, dar mai ales de tratarea strictă a acestei probleme. ”Dacă acum mulți ani tratamentul era destul de limitat, pentru că aveam la îndemână doar topicele, spray-ul sau deodorantul antiperspirant, sărurile de aluminiu, dar care acum sunt implicate în apariția cancerelor cutanate, iar în ultimii ani tratamentul a fost cel cu injectarea cu toxină botulinică și este un beneficiu cu adevărat important pentru pacientul cu hiperhidroză. Iar rezultatul este foarte bun, menținut pentru un an”, a mai spus medicul.
De asemenea, dermatologul a precizat că ”blocarea” transpirației prin metodele menționate nu va duce la o compensare în cazul în care sunt blocate zonele axiale, aceasta nu va apărea în exces pe frunte sau pe palme.
În cazul în care nu există probleme de sănătate asociate cum sunt problemele de excreție, în special cele renale, transpirația nu trebuie să fie deranjantă din punct de vedere olfactiv. ”Uneori transpirația este concentrată și urât mirositoare când nu avem aportul corect hidric și vorbim aici de apă. Aceasta este uneori asociată cu un consum redus de apă”, a mai spus medicul.
Vezi și: Semne că bei prea multă APĂ. Care sunt RISCURILE intoxicației cu apă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.