Transpirația pe spate: 5 cauze comune și când să te alarmezi

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Transpirație Foto: Pixabay
Transpirație Foto: Pixabay

Transpirația este, în general, o reacție normală a organismului care îl ajută să se răcorească, dar faptul că transpiri abundent pe spate poate fi semn al unor boli. 

Faptul că transpiri pe spate poate fi o reacție normală a organismului sau când faci exerciții, dar dacă apar și alte simptome e posibil să fie vorba de o afecțiuni. Iată la ce trebuie să fi atent: 

Transpirația pe spate - cauze

1. Exerciții fizice

Exercițiile fizice cresc temperatura corpului unei persoane, provocând transpirația. Transpirația este o reacție naturală a corpului care îndepărtează căldura de pe piele. Cu cât exercițiul este mai viguros sau intens, cu atât o persoană va transpira mai mult. Inclusiv pe spate. Și atunci nu e motiv de îngrijorare. 

2. Anxietate

Când o ersoană e nervoasă sau anxioasă, transpiră mai mult decât de obicei. Stresul declanșează multe procese diferite ale organismului, inclusiv ale glandelor care controlează transpirația. Deși transpirația de obicei e mai abundentă inghinal și la axile, aceasta poate să apară și pe spate, arată experții de la MedicalNewsToday.

3. Hiperhidroza primară

Este o afecțiune genetică care determină o persoană să transpire excesiv. De obicei, afectează următoarele părți ale corpului:

- palmele
- picioare
- fața
- scalpul
- axilele.

Hiperhidroza primară poate afecta, de asemenea, și alte părți ale corpului, cum ar fi spatele. La persoanele cu această afecțiune, transpirația este bilaterală, ceea ce înseamnă că va afecta ambele părți ale corpului, cum ar fi ambele mâini sau ambele părți stângi și drepte ale spatelui.

4. Hiperhidroza generalizată secundară

Hiperhidroza generalizată secundară (SGH) apare ca simptom al unei afecțiuni medicale subiacente sau ca efect secundar al unui medicament.

O persoană care are SGH va transpira în mai multe zone ale corpului, care uneori pot include și spatele.

Unele cauze medicale comune ale SGH includ:

- Diabet
- gută
- tulburare de consum de alcool
- mai multe sindroame neurologice
- leziuni ale măduvei spinării
- tiroida hiperactivă
- anumite tipuri de cancer.

SGH poate fi, de asemenea, un simptom al insuficienței cardiace în unele cazuri.

5. Menopauza

Modificările hormonale care apar în timpul menopauzei pot afecta sistemele care controlează temperatura corpului unei femei, putând duce la simptome precum bufeurile și transpirația.

Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire din SUA, transpirația abundentă urmează adesea apariției bufeurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel