Transmiterea COVID prin praful străzii. Rafila intervine: Nu există!

D.C. |
Data publicării:

În urma discuțiilor din spațiul public potrivit cărora COVID-19 se găsește în atmosferă, pe particolele de praf ridicate în aer de traficul auto, l-am întrebat pe prof. Alexandru Rafila care este riscul contaminării pe această cale?  

”În prezent, nu există studii concludente privind transmiterea COVID-19 prin aerosoli și particole în suspensie, adică prin praf, ne-a răspuns prof. Rafila. Dacă în România s-a demonstrat o astfel de transmitere, ar trebui să publice datele în reviste de talie internațională, ar trebui să informeze ECDC sau OMS-ul. Până la validarea unui astfel de studiu, sunt doar speculații: ați auzit despre cineva să se îmbolnăvească stând singur în casă, pentru că a deschis geamul și i-a intrat praful ridicat de mașinile de pe bulevard, unde ar fi aruncat unul o mască, acum o zi-două?”.

Mobilizează astfel de exagerări publicul, îl fac să fie mai disciplinat, să respecte în mai mare măsură regulile de prevenire a infectării?

”Nu, dimpotrivă, a spus prof. Rafila pentru DCMedical.ro. Exagerând, obținem răspunsul contrar. Este indicat să purtăm mască pe stradă, în spațiile aglomerate, în piețe, atunci când luăm copilul de la școală și sunt mulți părinți la poartă, să păstrezi distanța fizică, igiena mâinilor etc. Dar să stai cu fereastra închisă, că vine virusul pe geam, să-ți pui mască și când ești singur în mașina personală, cred că e o exagerare.  Dacă tot și toate transmit virusul, dacă tot nu ai cum să te ferești, decât închizându-te în casă, ferecând geamurile, de nu mai ai curaj să respiri, în fine, toate acestea demobilizează oamenii. Dacă nu pot respecta toate măsurile, atunci nu mai respect nicio măsură”.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel