Cercetătorii de la Universitatea din Columbia Britanică au analizat datele pentru 678.000 de adulți din Metro Vancouver. Ei au descoperit că traiul la mai puțin de 50 de metri de un drum major sau mai puțin de 150 de metri de o autostradă este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta demență, Parkinson, Alzheimer și SM - probabil datorită expunerii crescute la poluarea aerului, notează EurekAlert.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că trăiul în apropierea spațiilor verzi, precum parcurile, are efecte de protecție împotriva dezvoltării acestor tulburări neurologice.
"Pentru prima dată, am confirmat o legătură între poluarea aerului și proximitatea traficului cu un risc mai mare de demență, Parkinson, Alzheimer și SM la nivelul populației", spune Weiran Yuchi, autorul principal al studiului și candidat la doctorat în UBC. școala populației și sănătatea publică. "Vestea bună este că spațiile verzi par să aibă unele efecte de protecție în reducerea riscului de a dezvolta una sau mai multe dintre aceste tulburări. Este nevoie de mai multe cercetări, dar descoperirile noastre sugerează că eforturile de urbanism pentru a spori accesibilitatea la spațiile verzi și a reduce traficul de autovehicule ar fi benefic pentru sănătatea neurologică. "
Afecțiunile neurologice - un termen care descrie o serie de tulburări, inclusiv boala Alzheimer și alte demențe, boala Parkinson, scleroza multiplă și boli ale neuronilor motori - sunt recunoscute din ce în ce mai mult ca fiind una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate la nivel mondial. Se știe puțin despre factorii de risc asociați cu tulburările neurologice, majoritatea fiind incurabili și de obicei se agravează în timp.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele pentru 678.000 de adulți cu vârste cuprinse între 45 și 84 de ani, care au locuit în Metro Vancouver între 1994 și 1998 și într-o perioadă de urmărire din 1999 până în 2003. Au estimat expuneri individuale la proximitatea rutieră, poluarea aerului, zgomot. verdețenie la reședința fiecărei persoane folosind date de cod poștal. În perioada de urmărire, cercetătorii au identificat 13.170 de cazuri de demență non-Alzheimer, 4.201 de cazuri de boală Parkinson, 1.277 de cazuri de boală Alzheimer și 658 de cazuri de SM.
Pentru demența non-Alzheimer și în special boala Parkinson, trăiul în apropierea drumurilor principale sau a unei autostrăzi a fost asociată cu 14% și, respectiv, șapte la sută risc crescut de ambele afecțiuni. Datorită unui număr relativ redus de cazuri de Alzheimer și SM în Metro Vancouver, comparativ cu demența non-Alzheimer și boala Parkinson, cercetătorii nu au identificat asocieri între poluarea aerului și riscul crescut de aceste două tulburări. Cu toate acestea, acum analizează datele din Canada și speră că un set de date mai mare va oferi mai multe informații despre efectele poluării aerului asupra bolii Alzheimer și SM.
Când cercetătorii au reprezentat spațiul verde, au descoperit că efectul poluării aerului asupra tulburărilor neurologice a fost atenuat. Cercetătorii sugerează că acest efect protector s-ar putea datora mai multor factori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.