Întrebat de ce pleacă medicii și pacienții în străinătate și ce mesaj le-ar transmite românilor, dat fiind faptul că și România are aparatură performantă pentru tratament, medicul Vlad Ciurea a spus: "știți cum este?! Se face un fel de șir indian. Dacă primul caz este rezolvat bine, tot șirul vine în continuare. Acești pacienți care acum câțiva ani nu cunoșteau centrul SANADOR, nu cunoșteau valoarea tehnologiei și al doctorilor și echipelor care sunt la acest nivel nu puteau să asimileze dacă este la fel de bun ca în străinătate.
Două lucruri au crescut. A crescut întregul proces de dotare medicală, de inteligență al spitalului SANADOR, al numelor personalităților medicale care sunt aici și desfășoară activitate, iar aparatura de ultimă generație este foarte importantă, ca să poți să o compari cu aparatura din spitalele din Turcia sau vestul Europei, care într-adevăr sunt la un nivel deosebit".
"Discuția asta mi-a adus aminte de Traian Băsescu și hernia sa lombară. Ce s-a făcut pentru el la Viena, la Spitalul AKH? S-ar putea face și aici?", a spus Val Vâlcu.
"În clipa aceasta, domnul Traian Băsescu, dacă vorbim de boala domniei sale, era un simplu om, un simplu pacient. Scoatem elementul că era președintele țării și o grămadă întreagă de persoane încercau să-l consulte și îi dădeau diagnostice, operații și alte idei. Domnia sa a avut hernie agravată, o hernie care apăsa pe nerv, sărăcuțul. A avut o boală, nu a fost altceva. Un disc era rupt și apăsa pe rădăcini. Este real, o boală reală și acest disc s-a rupt. De ce? Din cauza eforturilor pe mare, poate a mai căzut sau a ridicat greutăți și s-au acumulat și s-a rupt discul.
Cu vârsta, acest disc intervertebral nu mai are aceeași elasticitate și în urma unor eforturi obișuite pot să scape. Apare o durere foarte mare în zona respecitivă. Partea stângă nu mai funcționează ca partea dreaptă, scade ca putere și apar niște fenomene foarte neplăcute numite amorțeli, tulburări de mers, de statică, toate se acumulează, nu-și mai găsește poziția, dar fenomenele domniei sale se accentuau și era complet dezorientat de ce trebuie să facă, pentru că fiecare venea cu altă părere.
Operația s-a făcut clasic. Și pe mine mă întreabă nu faceți endoscopic? Nu, uitați-vă cât e de mare. La el s-a făcut clasic, prin tăiere, dar minim invaziv, cu microscopul. Se numește microdiscectomie. S-a făcut exact ce ar fi făcut și românii, dar singurul lucru care s-a făcut atunci e că s-a verificat pe bază endoscopică ca să nu mai rămână resturi de hernie în zona respectivă.
Asta se face și la noi, pentru că s-a evoluat, au trecut ceva ani de atunci. Evoluția a fost foarte bună, nu a mai avut suferințe", a declarat medicul Vlad Ciurea, în exclusivitate pentru DC Medical.
La noi în țară sunt disponibile aceste tehnici acum?
"Da, pacientul care are hernie de disc lombară, văzut, examinat, este anesteziat, pacientul stă într-o anumită poziție pe abdomen, iar această zonă pe care noi o vedem patologică, o vedem pe un aparat de radiologie, se face exact radiografia și ea evidențială spațiul. Atunci știi exact unde te duci și nimerești în spate, în zona respectivă cum s-au tăiat tegumentele și poți să obții cu microscopul o imagine mult mărită a zonei în care apare rădăcina nervoasă și hernia de disc. Deci cu ajutorul microscopului se reușește ca zona respectivă să o mărești mult mai mult, de 12 ori. Așa poți, treptat, fără grabă, bucățică cu bucățică, să cureți locul respectiv. Mai pui și endoscopul ca să vezi la sfârșit o operație este formidabil.
Pe vremea când Traian Băsescu avea nevoie nu exista acest centru medical SANADOR, unde ar fi fost foarte bine să existe din motivul că-ți asigurara și securitatea perfectă a persoanei, cu mai puțin acces ca într-un spital public.
Diferența dintre ceea ce se întâmplă la majorittea clinicilor din România și centrul medical SANADOR și ce se întâmplă la AKH Viena, nu e nicio diferență în privința acestei afecțiuni. Traian Băsescu, ca simplu om, a fost un pacient foarte, foarte serios", a mai spus Vlad Ciurea.
Mai multe despre cum poți preveni hernia de disc, vezi în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.