Traficul rutier blocat vă poate afecta creierul. Statul în trafic timp de doar două ore poate duce la afectarea creierului, potrivit unui studiu. Nivelurile comune de poluare atmosferică emise de mașini pot perturba funcționarea normală a creierului.
Oamenii de știință canadieni au măsurat activitatea cerebrală înainte și după expunere cu ajutorul RMN-urilor. După 120 de minute, voluntarii prezentau tulburări de cogniție cauzate de leziuni cerebrale.
Un nou studiu arată că inhalarea gazelor de eșapament ale motoarelor diesel în timp ce stați în trafic doar câteva ore poate afecta funcția cerebrală și cogniția, arată un nou studiu, potrivit Daily Mail.
Poluarea din trafic, asociată cu probleme de memorie
Poluarea din trafic a fost asociată de mult timp cu probleme de memorie, dar în general se credea că expunerea pe termen lung reprezintă cel mai mare risc. Cercetătorii din Canada au descoperit că daunele provoacă schimbări măsurabile în doar două ore.
Poluarea aerului nu numai că erodează sănătatea neurologică, dar crește și riscul de deces din toate cauzele. Gazele de eșapament ale motoarelor diesel au provocat leziuni neurologice de conectivitate, afectând în mod specific o regiune a creierului numită rețeaua modului implicit, care joacă un rol în gândurile și amintirile interne ale oamenilor.
Inhalarea noxelor, dăunătoare
În noul studiu publicat în revista Environmental Health, cercetătorii de la Universitatea din British Columbia și de la Universitatea din Victoria au expus 25 de persoane cu vârste cuprinse între 19 și 49 de ani la aer filtrat și la aer contaminat cu gaze de eșapament diesel într-un laborator, în momente diferite, timp de 120 de minute.
În acest timp, subiecții din studiu au mers pe o bicicletă staționară cu un efort ușor timp de aproximativ 15 minute pentru a crește inhalarea. Toți subiecții au fost supuși unei scanări RMN înainte și după fiecare expunere pentru a monitoriza activitatea cerebrală în diferite etape.
Aceștia au descoperit că inhalarea gazelor de eșapament diesel a scăzut conectivitatea funcțională, o măsură a modului în care regiunile creierului interacționează și comunică între ele, în comparație cu inhalarea aerului filtrat.
"Oamenii ar putea dori să se gândească de două ori data viitoare când vor fi blocați în trafic cu geamurile coborâte. Este important să vă asigurați că filtrul de aer al mașinii dumneavoastră este în stare bună de funcționare, iar dacă mergeți pe jos sau cu bicicleta pe o stradă aglomerată, luați în considerare posibilitatea de a devia pe o rută mai puțin aglomerată", a precizat dr. Chris Carlsten, unul dintre autorii principali ai studiului.
Alterarea creierului, asociată cu depresia
"Știm că alterarea conectivității funcționale în DMN a fost asociată cu reducerea performanțelor cognitive și a simptomelor de depresie, așa că este îngrijorător să vedem că poluarea din trafic întrerupe aceleași rețele. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin impactul funcțional al acestor modificări, este posibil ca acestea să afecteze gândirea sau capacitatea de muncă a oamenilor”, a precizat dr. Jodie Gawryluk, psiholog la Universitatea din Victoria și primul autor al studiului.
Faptul că expunerea la gazele de eșapament diesel poate afecta creierul nu este în sine o constatare nouă. În 2008, cercetătorii olandezi au monitorizat 10 voluntari care au fost conectați la un electroencefalograf (EEG) și au fost expuși timp de 30 de minute la aerul dintr-un laborator poluat cu vapori de motorină ajustați la niveluri tipice unei străzi aglomerate dintr-un oraș.
În acest timp, cercetătorii au văzut că creierul oamenilor a afișat un răspuns la stres, care indică o modificare a procesării informațiilor în cortexul cerebral, care a continuat să crească chiar și după ce subiecții au fost îndepărtați de gaze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.