Toxiinfecție alimentară: simptome și bacteriile care o provoacă. Cât timp trece până simți primul simptom, în funcție de bacterie

Toxiinfectie alimentara - Foto: Freepik @harshanachathuranga28
Toxiinfectie alimentara - Foto: Freepik @harshanachathuranga28

Toxiinfecția alimentară - cauze, simptome și timpul de apariție al simptomelor din momentul ingerării unui aliment contaminat.

Vezi și:

Ce se întâmplă dacă mănânci ceva dulce pe stomacul gol

Primul semn că ai VERTIJ. Cauza care provoacă vertijul și cum îl faci să dispară

Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid

Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte

Foto: Freepik @Tenso

Toxiinfecția alimentară, denumită și intoxicație alimentară, apare în urma consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene, precum bacterii, virusuri, paraziți sau toxine produse de acestea.

Alimentele pot deveni contaminate în diferite moduri, inclusiv prin manipulare necorespunzătoare, depozitare inadecvată sau preparare incorectă.

Cauze și agenți patogeni care provoacă toxiinfecție alimentară

Cele mai comune bacterii care cauzează toxiinfecție alimentară includ:

- Salmonella - găsită în carne crudă, ouă, lactate nepasteurizate

- E.coli - găsită în carne insuficient gătită sau în apa contaminată

- Listeria - găsită în produse lactate nepasteurizate și alimente refrigerate

- Campylobacter - găsită în carne de pasăre nepreparată corespunzător

- Clostridium perfringens - găsită în carne gătită care nu a fost depozitată corect

- Stafilococul aureus - contaminează alimentele prin contactul cu persoane infectate.

Virusurile, cum ar fi norovirusul și paraziții precum Giardia, sunt și ei factori implicai în toxiinfecțiile alimentare.

Timpul de apariție al simptomelor. În cât timp apare primul simptom după ce ai mâncat mâncare contaminată

Timpul de apariție al simptomelor variază în funcție de agentul patogen implicat și de cantitatea de microorganisme ingerate.

În general, simptomele pot apărea de la câteva ore până la câteva zile după consumul alimentului contaminat.

- Stafilococul aureus - simptomele apar rapid, de obicei între 1 și 6 ore de la ingestie, din cauza producției e toxine

- Salmonella - simptomele apar în 6 - 72 ore, depinzând de doza de bacterii ingerată și de sistemul imunitar al persoanei.

- E.coli - simptomele pot apărea în 1 - 8 zile după consumul alimentului contaminat.

- Listeria - poate avea o perioadă de incubație de 3 până la 70 de zile, dar de obicei simptomele apar între 1 și 4 săptămâni.

- Campylobacter - simptomele se dezvoltă în 2 - 5 zile.

- Clostridium perfringens - simptomele apar între 8 și 16 ore după ingestia alimentului.

- Norovirus - timpul de apariție al simptomelor durează între 24 și 48 de ore

- Rotavirus - timpul de debut al simptomelor durează între 24 și 48 de ore

Vă puteți îmbolnăvi de toxiinfecție alimentară după înghițirea anumitor germeni, precum Salmonella sau E. coli. Simptomele pot varia, în funcție de germenul pe care l-ați înghițit. Simptomele pot varia de la ușoare la grave și pot dura câteva ore sau mai multe zile.

Cele mai frecvente simptome ale toxiinfecției alimentare sunt:

- diaree

- dureri de stomac sau crampe

- greață

- vărsături

- febră, potrivit CDC.

Dacă aveți diaree sau vărsături, asigurați-vă că beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea (lipsa apei din organism).

În cazuri severe, pot apărea simptome precum deshidratare și dezechilibre electrolitice, care necesită tratament medical de urgență.

Simptomele care apar în funcție de virus sau bacterie

Salmonella dă simptome precum - durere de cap, febră, crampe abdominale, diaree, vărsături și greață

Campylobacter dă simptome precum - febră, greață, crampe abdominale și diaree (uneori cu sânge)

Listeria dă simptome precum - dureri de cap, febră, oboseală, dureri (simptomele și complicațiile pot fi severe la unele persoane)

E. coli dă simptome precum - diaree (adesea cu sânge), crampe abdominale

Norovirus dă simptome precum - febră, greață, vărsături, crampe abdominale, diaree și dureri de cap, potrivit Health Direct.

Rotavirus dă simptome asemănătoare gripei

Cum poți să eviți toxiinfecțiile alimentare

Pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare, este important să respectăm reguli strice de igienă și preparare a alimentelor.

- Spălarea frecventă a mâinilor înainte de manipularea alimentelor

- Gătirea alimentelor la temperaturi corespunzătoare

- Evitarea consumului de produse crude sau nepasteurizate

- Depozitarea adecvată a alimentelor perisabile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel