O dependență este o perturbare pe termen lung a sistemelor de recompensă, motivație și memorie ale creierului. Are legătură cu modul în care corpul tânjește după un anumit drog sau acțiune, în special dacă aceasta duce la o căutare obsesivă sau compulsivă a "recompensei" și la o lipsă de atenție față de repercusiuni.
Caracteristicile tipice ale unui om care are o dependență sunt următoarele:
- Va fi incapabil să se abțină de la drog sau să renunțe la implicarea în comportamentul de dependență
- Prezintă o lipsă de reținere
- Posedă o poftă mai mare pentru drog sau activitate
- Va nega posibilitatea ca acțiunile sale să creeze probleme.
- Absența unei reacții emoționale
Dependențele au potențialul de a-ți perturba semnificativ viața de zi cu zi în timp. Ciclurile de recidivă și remisiune sunt frecvente în cazul celor care se luptă cu dependența. Acest lucru implică faptul că aceștia ar putea alterna între consumul intens și cel ușor. Chiar și cu aceste cicluri, dependențele se înrăutățesc de obicei în timp. Acestea pot avea repercusiuni majore, inclusiv falimentul și probleme de sănătate pe termen lung.
Tipuri de dependență
Potrivit organizației caritabile britanice Action on Addiction, una din trei persoane din întreaga lume suferă de o formă de dependență. Orice substanță sau activitate poate deveni o dependență.
Dependența de droguri și de alcool este cel mai cunoscut și mai periculos tip de dependență. Mai mult de două treimi dintre cei care suferă de dependență de droguri abuzează și de alcool.
Cele mai răspândite dependențe de droguri sunt:
- Nicotina este prezentă în tutun
- THC se găsește în marijuana
- Opioidele sunt medicamente care provoacă durere
- Droguri puternice, cum ar fi cocaina
Lucruri sau acțiuni care au potențialul de a provoca dependență
Primele 10 tipuri de dependențe au fost numite în 2014 de către site-ul Addiction.com, care este dedicat sprijinirii persoanelor cu dependență. Pe lângă alcool, narcotice și nicotină, alte dependențe predominante sunt:
- Cafea sau cofeină
- Jocuri de noroc
- Furie, ca strategie de adaptare
- Mâncare
- Tehnologie
- Sex
- Muncă
Anumite acțiuni sau rutine sociale se aseamănă cu dependențele. Cu toate acestea, atunci când o persoană cu o dependență nu-și primește "recompensa", de obicei răspunde prost. De exemplu, un dependent de cafea poate suferi de simptome de sevraj atât psihologice, cât și fizice, inclusiv agitație și dureri de cap chinuitoare, potrivit Healthline.
Vezi și: Alimente bogate în fier pentru creșterea nivelului de hemoglobină. Cum mărești absorbția de fier
Semnele unei dependețe
Cele mai multe semne ale dependenței se referă la capacitatea redusă a unei persoane de a-și menține autocontrolul. Aceasta include schimbări care sunt:
- Sociale, cum ar fi căutarea unor situații care încurajează o substanță sau un comportament
- Comportamentale, cum ar fi secretul crescut
- Legate de sănătate, cum ar fi insomnia sau pierderea memoriei
- Legate de personalitate
Cineva cu o dependență nu își va opri comportamentul, chiar dacă recunoaște problemele pe care le cauzează dependența. În unele cazuri, aceștia vor manifesta, de asemenea, o lipsă de control, cum ar fi să consume mai mult decât era prevăzut.
Unele modificări comportamentale și emoționale asociate cu dependența includ:
- Evaluarea nerealistă sau slabă a argumentelor pro și contra asociate cu utilizarea substanțelor sau comportamentelor
- Învinovățirea altor factori sau persoane pentru problemele lor
- Niveluri crescute de anxietate, depresie și tristețe
- Sensibilitate crescută și reacții mai severe la stres
- Dificultăți în identificarea sentimentelor
- Dificultăți în a face diferența între sentimente și senzațiile fizice ale propriilor emoții
Foto: Freepik @ruslangaliullin
Ce duce la dependență?
Din punct de vedere fizic și psihologic, drogurile și comportamentele care creează dependență pot produce o stare de "high" euforic. Pentru a obține din nou aceeași înălțime, vei consuma de obicei mai mult dintr-o anumită substanță chimică sau te vei lăsa pradă unui comportament pentru mai mult timp. În timp, dependența este mai greu de eliminat.
Creier: Dependența este o afecțiune mentală complexă, caracterizată de o combinație de factori. Lobii frontali din creier, care întârzie sentimentele de recompensă, pot funcționa defectuos în cazul dependenței, ceea ce duce la o gratificare imediată.
Alte zone ale creierului, cum ar fi cortexul cingular anterior și nucleul accumbens, pot, de asemenea, crește răspunsul la substanțe și comportamente care creează dependență.
Alte cauze potențiale includ dezechilibrele chimice din creier și tulburările mintale, cum ar fi schizofrenia sau tulburarea bipolară, care pot duce la strategii de adaptare care devin dependențe.
Expunerea timpurie: Expunerea repetată și timpurie la substanțe și comportamente care creează dependență influențează în mod semnificativ dependența, iar genetica crește probabilitatea cu aproximativ 50%. Cu toate acestea, dependența nu se dezvoltă neapărat în familie.
Mediul și cultura influențează, de asemenea, modul în care o persoană răspunde la substanțe sau comportamente. Întreruperile sistemului de sprijin social și traumele pot duce la dependență, în timp ce factorii de mediu, cum ar fi lipsa de sprijin social și traumele, pot contribui, de asemenea, la apariția dependenței.
Care sunt etapele?
Adicția se manifestă frecvent în etape. La începutul unei dependențe, corpul și creierul tău răspund diferit față de cum o fac mai târziu în timpul bolii.
Există patru faze ale dependenței:
Experimentare: folosește sau se angajează din curiozitate
Uz obișnuit sau social: folosește sau se angajează în situații sociale sau din motive sociale
Problemă sau risc: utilizează într-un mod extrem, fără a ține seama de consecințe.
Dependență: utilizează sau se angajează într-un comportament zilnic sau de mai multe ori pe zi, în ciuda posibilelor consecințe negative
Tratament
Dependențele de orice fel pot fi tratate. Deoarece dependența afectează frecvent multe aspecte ale vieții, cele mai bune planuri sunt atotcuprinzătoare. Scopul tratamentului va fi acela de a vă ajuta pe dumneavoastră sau pe persoana pe care o cunoașteți să renunțați la căutarea și utilizarea dependenței lor.
Tratamentele tipice constau în:
- Medicamente, pentru tulburări psihice, cum ar fi depresia sau schizofrenia
- Psihoterapie, inclusiv terapii comportamentale, de conversație și de grup
- Servicii medicale, pentru a ajuta la tratarea complicațiilor grave ale dependenței, cum ar fi sevrajul în timpul dezintoxicării
- Manager de caz de dependență, pentru a ajuta la coordonarea și verificarea tratamentului în curs de desfășurare
- Tratamentul dependenței în regim de internare
- Grupuri de autoajutorare și de sprijin
O rețea solidă de sprijin social este esențială pentru vindecare. Te poți menține pe drumul cel bun și te poți feri de factorii declanșatori împărtășind planul de tratament cu prietenii, familia și cu cei care îți sunt cei mai apropiați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.