Cancerul pancreatic în mod normal nu are simptome, până când ajunge în fază avansată, astfel că foarte frecvent este descoperit abia când este prea târziu. În unele cazuri, poate să apară îngălbenirea albului ochilor și a pielii, însă fără durere. Cel mai adesea poate să apară stare de greață, vomă, pierdere în greutate, scăderea poftei de mâncare și mâncărime pe piele.
Pancreasul este o glandă care produce hormoni și are două funcții. Prima funcție este de a produce insulina, un hormon care reglează nivelul zahărului din sânge (funcția endocrină) și a doua este funcția exocrină, anume produce și secretă enzime digestive în intestin, care ajută la descompunerea proteinelor, a grăsimilor și carbohidraților.
Alimentele pot fi apoi cu ușurință absorbite în organism și transformate apoi în energie ori hrănesc țesutul. Enzimele pleacă din pancreas printr-un sistem de canale numit „duct”, care conectează pancreasul cu intestinul, unde enzimele se amestecă cu alimentele ingerate, scrie MedicineNet.
Factori de risc pentru cancerul de pancreas
Aproximativ 53.670 de cazuri de cancer de panceas apar an de an în Statele Unite. Cele mai multe peroane care dezvoltă această afecțiune nu au o predispoziție sau factori de risc, însă se crede că cel mai mare factor de risc este înaintarea în vârstă. La peste 60 de ani, riscul de cancer de pancreas este mai mare. Rareori, se poate să fie vorba despre un sindrom genetic, ereditar, provenit dintr-o mutație genetică moștenită din familie, care ridică riscul de apariție a bolii.
Acesta nu este un factor obișnuit, dar este important ca medicul să fie informat dacă în familie au mai existat persoane cu cancer, în special pancreatic. În plus, unele obiceiuri sau afecțiuni sunt cunoscute că au rolul de a crește ușor riscul de a devolta la un moment dat cancerul pancreatic. Acestea sunt obezitatea, sedentarismul, istoric cu diabet în familie, pancreatită cronică și o dietă bogată în grăsimi.
Operații anterioare ale stomacului sau infecții cu hepatită B sau H pylori pot crește, de asemenea, riscul de a face cancer pancreatic. De asemenea, unele medicamente sunt legate de creșterea riscului de a dezvolta această boală, dar și unele chisturi apărute la nivelul pancreasului.
Câțiva cercetători au sugerat că consumul de cafea și băuturi carbogazoase pot crește riscul acestei boli. Când cancerul pancreatic debutează, de obicei începe în celule din ductul pancreatic și termenul este de adenocarcinom pancreatic, sau cancer pancreatic exocrin.
În ciuda asocierii acestor factori, nu a fost identificată nicio cauză certă care duce la dezvoltarea cancerului pancreatic.
Simptomele cancerului pancratic
În general, simptomele cancerului pancreatic pot fi produse de celulele cancerigene exocrine sau endocrine. Multe dintre semnele și simptomele cancerului pancreatic exocrin rezultă din blocarea canalului care transportă bila în intestin.
Simptomele cancerului pancreatic exocrinic includ icter, urină închisă, senzația de mâncărime a pielii, scaune de culoare deschisă, dureri abdominale sau spate, scăderea apetitului și pierderea în greutate, probleme digestive (greață și vărsături) cheaguri și vezica biliară mărită.
Semnele și simptomele cancerului pancreatic endocrin sunt adesea legate de excesul de hormoni pe care îi produce constant, dar și de alte simptome diferite. Producerea de insulină, care duce la scăderea nivelului glicemiei din sânge, care duce la slăbiciune, confuzie și chiar coma sau decesul.
Tumorile producătoare de glucagon pot crește crește nivelul glicemiei din sânge și cauzează simptomele diabetului: sete, urinări frecvente, diaree și caracteristici schimbate ale pielii, inclusiv mâncărime, în special o erupție caracteristică numită eritem migrator necrolitic.
Tumorile producătoare de gastrină stimulează stomacul pentru a produce prea mult acid, ceea ce duce la ulcere, scaune negre și anemie.
Rata de supraviețuire, sub 20%
Rata de supraviețuire a cancerului pancreatic este dificil de stabilit, deoarece este o boală foarte dificilă. Chiar și intervenția chirurgicală a tumorii pancreatice păstrează un risc mare de deces.
În consecință, prognosticul cancerului pancreatic variază, de obicei, de la unul moderat, la un prognostic scăzut. Doar aproximativ 20% dintre pacienții care urmează o procedură pentru cancerul pancreatic cu potențial curabil trăiesc cinci ani, restul supraviețuind în medie mai puțin de doi ani.
Pentru pacienții cu cancer pancreatic incurabil (local inoperabil sau metastazat local), supraviețuirea este chiar mai scurtă; de obicei, este măsurată în luni. În cazul bolii metastatice (etapa a IV-a), supraviețuirea medie este de peste șase luni.
Articolul integral este disponibil AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.