Ce sunt papilele gustative?
Papilele gustative sunt mici organe senzoriale care vă permit să simțiți gustul. Acestea sunt situate în interiorul unor mici umflături care acoperă limba, numite papile. Papilele gustative vă permit să știți ce mâncați și ce beți și dacă are un gust "bun" sau "rău". Această informație face ca mâncatul să fie plăcut, ceea ce ajută la menținerea corpului tău hrănit. De asemenea, papilele gustative vă avertizează atunci când ceva nu este sigur de consumat, cum ar fi laptele stricat sau carnea stricată.
Vezi și: 10 efecte dăunătoare ale alcoolului pentru corp. Afectează memoria, imunitatea și provoacă avc
Ce gusturi pot detecta papilele gustative?
Papilele gustative detectează cinci gusturi de bază, printre care:
- Dulce: Alimentele dulci conțin în cea mai mare parte o formă de zahăr (zaharoză, glucoză, fructoză și lactoză). Acestea includ alimente precum mierea, fructele și înghețata.
- Sărat: Alimentele sărate conțin sare de masă (clorură de sodiu) sau săruri minerale, precum magneziu sau potasiu. Gândiți-vă la alimente precum covrigii, chipsurile și popcornul de cinema.
- Amărui: Alimentele amare pot conține ingrediente precum cofeina sau compuși din plante, printre altele. Amarul este un gust complex în ceea ce privește dacă papilele gustative îl recunosc ca fiind "bun" sau "rău". De exemplu, unora le plac alimentele amare, cum ar fi cafeaua și ciocolata neagră, în timp ce altora nu.
- Acru: Alimentele acre, precum citricele și oțetul, conțin adesea o formă de acid (acid acetic, acid citric, acid lactic).
- Umami: Umami este o aromă savuroasă, bogată sau cărnoasă. Multe alimente pe care papilele gustative le înregistrează ca umami conțin o substanță numită glutamat. Alimentele umami includ roșiile, sparanghelul, peștele, ciupercile și soia.
Papilele gustative percep aceste gusturi în diverse combinații, ceea ce face ca experiența ta cu mâncarea și băutura să fie cu atât mai complexă. De exemplu, papilele gustative pot înregistra un aliment ca fiind în principal dulce, dar și sărat și umami. Sau, o băutură poate avea un gust preponderent amar, dar și dulce.
Ce fac papilele gustative?
Papilele gustative lucrează împreună cu receptorii olfactivi din nas pentru a vă permite să simțiți gustul. Atunci când mestecați alimente, dinții și saliva din gură lucrează împreună pentru a le descompune. Această descompunere eliberează substanțe chimice din alimente care ajung la papilele gustative. Aceste semnale chimice călătoresc, de asemenea, prin pasajele nazale către receptorii din nas. Împreună, aceste semnale de la nas și gură vă permit să simțiți gustul. Gândiți-vă, de exemplu, că dacă vă țineți nasul nu vă împiedică să gustați ceva, dar poate schimba aroma sau îi poate atenua intensitatea.
Alte celule din gură și gât conțin receptori care înregistrează cât de cald sau rece este un aliment sau o băutură. "Fierbinte" include temperatura și condimentele. "Rece" include temperatura și anumite senzații de aromă, cum ar fi menta sau eucaliptul.
Mai multe celule sensibile lucrează împreună pentru a vă modela experiența de a mânca și de a bea.
Câte papile gustative avem?
Un adult mediu are între 2.000 și 10.000 de papile gustative. Pierdem papilele gustative pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce înseamnă că copiii au mai multe papile gustative decât adulții. Dimensiunile și numărul de papile gustative variază de la o persoană la alta, conform Cleveland Clinic.
Aceste diferențe înseamnă că, deși toată lumea detectează aceleași cinci gusturi, percepțiile și experiențele legate de aceste gusturi variază.
Cât de mare este o papilă gustativă?
Papilele gustative au dimensiuni diferite. În medie, acestea au un diametru de aproximativ o treime de milimetru și o lungime de o șaisprezecea de milimetru.
Unde sunt localizate papilele gustative?
Papilele gustative acoperă în primul rând limba. Într-o măsură mai mică, aveți, de asemenea, papile gustative pe cerul gurii și în gât. Papilele gustative de pe limbă sunt adăpostite în interiorul unor umflături vizibile numite papile. Există trei tipuri de papile care conțin papilele gustative:
- Fungiforme: Situate pe părțile laterale și pe vârful limbii. Acestea conțin aproximativ 1.600 de papile gustative.
- Circumvalate: Situate pe partea din spate a limbii. Acestea conțin aproximativ 250 de papile gustative.
- Foliate: Situate pe porțiunea posterioară a limbii, pe fiecare parte. Există aproximativ 20 de astfel de papile și conțin câteva sute de papile gustative fiecare.
Este o concepție greșită frecventă că limba ta. conține zone gustative, sau regiuni specifice dedicate doar unui singur gust. În schimb, papilele gustative care detectează dulce, sărat, amar, acru și umami sunt împrăștiate pe întreaga limbă. Unele părți ale limbii tale sunt puțin mai sensibile la anumite gusturi.
De exemplu, papilele gustative de pe partea din spate a limbii sunt deosebit de sensibile la gusturile amare. Aceasta este probabil o caracteristică evolutivă. Substanțele toxice conțin adesea compuși pe care papilele tale gustative îi înregistrează ca fiind amari și neplăcuți. Identificarea unui lucru ca fiind neplăcut (și potențial periculos) înainte de a-l înghiți vă poate salva viața.
Cum arată papilele gustative?
Imaginați-vă o colecție de celule dispuse ca o portocală decojită sau un boboc de trandafir. În partea superioară a bobocului de trandafir, o ușoară deschidere numită porul gustativ permite alimentelor și băuturilor să intre în contact cu celulele din interior care detectează gustul.
Care este structura unei papile gustativ?
Un mugure de gust este o colecție de celule grupate în interiorul unor umflături de pe limbă numite papile. o papilă gustativă include:
- Celule receptoare ale gustului: Fiecare papilă gustativă are între 50 și 150 de celule receptoare de gust. Aceste celule conțin receptori care se extind în sus în interiorul porului gustativ. Aceste prelungiri sunt fire de păr gustativ numite microvilli. Microvilii intră în contact cu substanțele chimice din alimentele și băuturile pe care le consumați. Celulele receptorilor gustativi se conectează la nervii care transmit semnale gustative către creier. Creierul dumneavoastră înregistrează substanța chimică care a intrat în contact cu receptorul ca fiind dulce, sărat etc.
- Celule bazale: Aceste celule sunt celule stem care, în cele din urmă, devin celule receptoare ale gustului. Organismul dumneavoastră înlocuiește celulele receptorilor de gust la aproximativ fiecare 10 zile.
- Celule de susținerr: Aceste celule sunt împrăștiate în papilele gustative alături de celulele receptorilor de gust. Deși se află în papilele tale gustative, nu pot detecta gustul.
Cât de des se schimbă papilele gustative?
Celulele bazale se transformă în noi celule receptoare ale gustului la fiecare săptămână sau două (în medie 10 zile). Papilele noastre gustative scad pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce înseamnă că percepția gustului se schimbă în diferite etape ale vieții. Alimentele pe care le îndrăgești ca adult pot fi diferite de cele pe care le iubeai când erai copil. În mod similar, percepția gustului se schimbă pe măsură ce treceți la vârsta adultă.
Ce afecțiuni și tulburări comune vă afectează papilele gustative?
Un grup de afecțiuni numite tulburări de gust vă modifică simțul gustului. Acestea includ:
- Ageusia: Pierderea completă a gustului.
- Hipergeusia: Creșterea simțului gustului.
- Hypogeusia: Reducerea simțului gustului.
- Disgeuzia: Simțul distorsionat al gustului.
- Tulburare de gust fantomă: Gust neplăcut care persistă chiar și atunci când nu ai nimic în gură.
În plus, oricare dintre următoarele vă poate afecta papilele gustative, făcând ca alimentele să aibă un gust diferit:
- O deficiență de vitamina B12 sau zinc.
- Tulburări metabolice, inclusiv diabet sau hipotiroidism.
- Tulburări neurologice, inclusiv boala Parkinson și scleroza multiplă.
- Leziuni nervoase.
- GERD (reflux acid cronic).
- Infecții în gură sau în gât, inclusiv gingivita.
- Inflamație în gură.
- Gura uscată.
- O limbă arsă.
- Un mugur gustativ umflat.
- Fumatul sau mestecatul tutunului.
- Consumul excesiv de alcool.
- Anumite medicamente, inclusiv chimioterapia.
Cum pot să-mi mențin papilele gustative sănătoase?
Vestea bună este că papilele gustative se repară și se regenerează în mod regulat. Papilele gustative rănite se vindecă de obicei singure. Cu toate acestea, leziunile repetate - cauzate de infecții frecvente și de fumat - pot împiedica vindecarea papilelor gustative și pot afecta simțul gustului.
Pentru a preveni rănirea papilelor gustative:
- Nu folosi produse din tutun.
- Limitează consumul de alcool.
- Ai grijă de dinții, gingiile și limba ta (igienă orală).
- Lasă alimentele să se răcească înainte de a le mânca.
- Nu pune nimic congelat direct pe limbă.
Papilele gustative sunt organe senzoriale minuscule cu o sarcină uriașă. Împreună cu senzorii din nas, ele vă permit să simțiți aromele. Dacă v-ați rănit un papilon gustativ, sunt șanse ca acesta să se repare într-o săptămână sau două, astfel încât să vă puteți bucura din nou de mâncare. Între timp, preveniți rănirea lăsând alimentele și băuturile să se răcească înainte de a mânca sau bea. Evitați să folosiți produse din tutun, care pot provoca daune pe termen lung papilelor gustative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.