Torticolisul, gâtul înțepenit, apare atunci când mușchii gâtului se răsucesc peste capacitatea lor normală, provocând înclinarea capului. Acesta poate apărea în timp, fiind printre cele mai frecvente durere musculare experimentate atât de copii, cât și de adulți, iar printre cele mai întâlnite cauze se numără o postură proastă, accidentările sportive, întinderile musculare și mișcările repetitive, dar și poziția greșită în care se doarme, ca urmare a folosirii unei perne nepotrivite.
”Cauzalitatea nu este încă foarte clar cunoscută, însă se presupune că menținerea capului într-o poziție îndelungată, de scurtare musculară, când perna este, de exemplu, prea mică și dorm pe o parte cu capul înțepenit, poate conduce la apariția acestui fenomen”, a explicat kinetoterapeutul Alexandru Ilie, în emisiunea Numai de Bine de la Antena 3.
Fizioterapia, soluția împotriva anxietății. Ilie: Te face să te simți bine
Cum scăpăm de durere
”Dacă am gâtul plecat și răsucit spre partea dreaptă, să nu încerc să îl forțez și să mă destind și să merg spre partea opusă, pentru că nu fac decât să întrețin acest status. Recomandarea este să pun palma, de exemplu, pe partea de rotație și să încerc să aplec și mai mult capul spre umărul drept, în cazul de față, mențin contracția 2-3 secunde și apoi relaxez. Practic apelez la un mecanism foarte cunoscut de reflex neuromuscular, după ce un mușchi este stimulat și este tensionat, el va avea tendința automată de relaxare”, a mai spus Alexandru Ilie.
Cât privește statul o perioadă îndelungată la birou, kinetoterapeutul a subliniat că există o soluție foarte ușoară care să vină în sprijinul acestor persoane, un guler cervical sau chiar o pernă similară celei de călătorie.
”În momentul în care pun un astfel de echipament la gât, ajută creierul să înțeleagă un lucru. Craniul este sprijinit pe o nouă suprafață, iar musculatura posterioară care făcea sarcina de păstrare a capului în poziție ortostabilă, în poziția corectă, este descărcată. Utilizarea unui astfel de echipament, de 2-3 ori pe zi, câte zece minute, poate relaxa musculatura și evident, de a evita apariție senzației de tensiune musculatura”, a mai spus Alexandru Ilie.
Alegerea pernei ideale
”Această scobitură la nivel cervical poartă denumirea de lordoză cervicală, iar atunci când stăm pe spate ea trebuie să existe. Un alt lucru pe care trebuie să îl înțelegem este că înălțimea dintre umăr și ureche trebuie păstrată când dormim pe o parte”, a mai spus terapeutul, subliniind că acest spațiu trebuie ”acoperit” de pernă, astfel încât capul să nu se aplece spre umăr când stăm în această poziție, când perna este prea mică, sau să nu fie ”împins”, când perna este prea mare.
Perna potrivită. Foto: Freepik @New Africa
Potrivit specialiștilor, perna trebuie aleasă corect, indiferent de poziția preferată de dormit, pe spate, pe o parte sau pe burtă. ”O pernă care să respecte cât mai multe dintre criteriile ortopedice este acea în care avem în zona centrală un spațiu propice pentru a păstra curbura cervicală, lateralele ei întotdeauna trebuie să fie mai mari pentru a putea reprezenta o condiție de păstrare a distanței dintre ureche și umăr”, a mai spus kinetoterapeutul.
Tipuri de torticolis
Există mai multe tipuri diferite de torticolis, cum ar fi:
Torticolisul temporar care dispare de obicei după 1-2 zile și poate fi cauzat de:
- umflarea nodulilor limfatici;
- o infecție a urechii;
- o răceală;
-o leziune la nivelul capului și a gâtului care provoacă umflare.
Torticolisul acut sau permanent. În majoritatea cazurilor, această forma apare în urma unei probleme la nivelul structurii musculare sau osoase.
Torticolisul congenital este, practic, o deformare fizică posturală prezentă încă de la naștere. Torticolisul congenital apare din cauza scurtării și cicatrizării mușchiului sternocleidomastoidian pe o parte a gâtului. Afecțiunea poate avea ca factori de risc:
- o greutate mare la naștere;
- travaliul prelungit;
- sarcină multiplă;
- sexul masculin;
- nașterea asistată cu ajutorul forcepsului;
- o naștere prin vacuum.
Sindromul Klippel-Feil. Aceasta este o formă rară a torticolisului congenital și apare atunci când oasele din gâtul bebelușului se formează incorect.
Torticolisul spasmodic (distonie cervicală) produce contractarea spasmodică a mușchilor gâtului și apare în mod frecvent în rândul persoanelor adulte, cu vârste între 40 și 60 de ani. Mai mult, femeile sunt mai predispuse la torticolis spasmodic decât bărbații.
Torticolisul ocular este cauzat de o poziție greșită a capului sau pe fondul unei probleme oftalmologice.
Torticolisul simptomatic nu este o afecțiune în sine, ci unul dintre simptomele secundare ale unei afecțiuni, precum leziuni ale coloanei cervicale.
Torticolisul dobândit afectează bebelușii, fie în primele 6 luni de viață, fie în primii ani.
Torticolisul paroxistic benign din copilărie este o problemă medicală rară la sugari și se manifestă prin episoade recurente (sau atacuri) de înclinare a capului într-o parte, notează Healthline.
Tratamentul recomandat in caz de torticolis
Specialiștii nu au descoperit nicio modalitate de a preveni această afecțiune. Cu toate acestea, oferirea rapidă a tratamentului poate împiedica agravarea afecțiunii. Forma congenitală de torticolis poate fi îmbunătățită prin întinderea mușchilor gâtului.
Tratamentele pentru torticolis presupun:
- căldură locală;
- masaj;
- kinetoterapie sau îngrijire chiropractică;
- exerciții de întindere;
- folosirea unor gulere cervicale.
Vezi și: Durerile cervicale, extinse și în rândul tinerilor. Kinetoterapeut: Aproape 90% dintre cazuri...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.