Tonul vocii, semn al diabetului de tip 2. Indică un nivel ridicat al glucozei

Monika Baciu |
Data publicării:
diabet - FOTO: Freepik
diabet - FOTO: Freepik

Acest semn banal îți poate arăta că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei.

Vezi și: Cum polifenolii activează receptorii gustului și scad riscul de diabet și obezitate. Gustul amar și secreția de hormoni gastrointestinali

Conform unui studiu realizat de Klick Labs din Toronto, tonul vocii tale ar putea oferi indicii despre nivelul glicemiei. Această cercetare, publicată în Nature - Scientific Reports, dezvăluie o corelație surprinzătoare între tonul vocii și nivelul de glucoză, indicând o posibilă viitoare monitorizare a diabetului la fel de simplă ca vorbirea într-o aplicație de smartphone.

Legătura între tonul vocii și glucoză

Studiul arată că pe măsură ce nivelul de glucoză în sânge crește, la fel se întâmplă și cu tonul vocii unei persoane. Specific, pentru fiecare 1 mg/dL creștere a nivelului de zahăr în sânge, frecvența fundamentală a vocii crește cu aproximativ 0,02 Hz.

Deși această schimbare este subtilă, aproximativ 2 Hz pentru o creștere de 100 mg/dL a nivelului de glucoză, este suficient de consistentă pentru a fi detectată prin analize audio sensibile. Această variație a tonului este prea mică pentru a fi observată de urechea umană, dar ar putea fi captată de tehnologia avansată.

Vezi și: Băuturi care pot ajuta la reducerea colesterolului. Conțin flavanoli și antioxidanți care reduc nivelul colesterolului rău LDL

Implicațiile monitorizării non-invazive

Această descoperire inovatoare deschide noi căi către monitorizarea non-invazivă a glicemiei. Imaginează-ți că îți verifici nivelul de glucoză simplu prin vorbirea într-o aplicație de smartphone, fără a mai avea nevoie de puncții tradiționale la deget sau senzori purtabili.

Deși această tehnologie nu este încă disponibilă, studiul marchează un pas semnificativ spre realizarea unor astfel de posibilități. Cercetătorii au folosit anterior inteligența artificială pentru a diagnostica problemele de zahăr din voce, iar acest nou studiu, care include persoane cu glicemie normală, prediabet și diabet de tip 2, susține fezabilitatea acestei abordări.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă mâncăm mâncare picantă. Dr. Ovidiu Calapod: Poate agrava simptomele

Care este legătura dintre voce și nivelul glucozei

Diabet - FOTO: Freepik@santri-desain

Cercetătorii presupun că glucoza impactează corzile vocale, cunoscut și sub numele de corzi vocale, posibil alterând tensiunea sau hidratarea acestora și conducând la o creștere a tonului. Acest studiu este printre cele mai cuprinzătoare care explorează cum glucoza influențează în mod specific vocea, deși cercetări anterioare au legat caracteristicile vocii de afecțiuni precum hipertensiunea arterială și funcția pulmonară.

Direcții viitoare

Deși monitorizarea glicemiei bazată pe voce este promițătoare, mai mulți factori pot afecta tonul vocii, cum ar fi starea emoțională și ora din zi. Tehnologiile viitoare ar trebui să țină cont de aceste variabile și să personalizeze măsurătorile pentru fiecare individ. În ciuda acestor provocări, potențialul unei metode non-invazive de monitorizare a glicemiei reprezintă un avans semnificativ pentru cei 463 de milioane de oameni din întreaga lume care trăiesc cu diabet de tip 2.

Vezi și: Terapia care vindecă bolile oncologice. Dr. Crina Vereș: Mi-au dat câteva zile de trăit

Managementul diabetului

Jaycee Kaufman, autorul principal al studiului și cercetător la Klick Labs, subliniază importanța acestei cercetări.

"Prin stabilirea unei asocieri pozitive semnificative între nivelurile de glucoză și frecvența fundamentală, studiul nostru oferă o justificare convingătoare pentru mai multe cercetări privind utilizarea vocii pentru a prezice și a monitoriza nivelurile de glucoză", a explicat Jaycee Kaufman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel