"În aceasta perioadă este important din punct de vedere fizic și mental să ne menținem activi la domiciliu. La fiecare ora să găsim 5-10 minute pentru a face exerciții doar pentru a ne menține tonusul, starea de bine și cu ocazia asta, implementăm un plan general de mișcare în familie", subliniază fizioterapeutul Toma Vasilescu.
Potrivit fizioterapeutului, statul pe loc este inamicul omului, astfel că, trebuie să profităm de orice posibilitate de a ne mișca prin casă, cât și să ne schimbăm poziția de stat cât mai des.
"Nu exista o postură perfectă/ideală. În aceaste zile de stat prelungit în casă, atât copii cât și adulții, trebuie să se antreneze fizic unul pe celalat prin joc și exerciții. Este important în perioada aceasta să ne mișcam constant și să evitam pozitiile prelungite. Exact că în viața de zi cu zi.
Cum "Orice învăț are și dezvăț" este important că adulții să își modifice obiceiurile în această perioadă și să facă mișcare și stretching pentru coloană și membre, dar în același timp să nu uite de cei din jur", explică acesta.
Mai mult, acesta spune că și în casă se pot găsi foarte multe variante de a face exerciții care să ajute întregul organism
"Orice mișcare pe care omul o face în casă este un exercițiu. În aceasta perioada, doamnele se pot folosi de activități casnice ce oferă o igiena a articulației umărului: spalatul geamurilor, al oglinzilor. Aceste miscări, efectuate corect, cu un control pe omoplat, fac parte din procesul de recuperare al umărului", arată specialistul
Toma Vasilescu recomandă persoanelor care urmau un anumit program de recuperare, să continue să îl facă, de acasă, în limita posibilităților.
"Persoanele cu anumite probleme ce urmau un anumit program fizioterapeutic este obligatoriu să continue efectuarea exercițiilor învățate și să ia legatura cu fizioterapeutul pentru a-i observ aprogresul și a modifica anumite exerciții.
Dacă avem anumite suferințe al căror program de recuperare a fost întrerupt de această pandemie, este important să ne continuăm activitatea începută cu fizioterapeutul, să ținem legătura cu terapeutul nostru, el știind stadiu în care se află acea persoană. În online este dificil pentru noi, deoarece ne lipsesc instrumentele fine pe care un terapeut le are în bagajul de experiență clinică, simțul tactil dezvoltat, raționamentul clinic, ceea ce vedem în timpul unor mișcări. Detaliile fac diferența si este greu să efectuăm un plan general pentru mai multe persoane", recomandă el.
De asemenea, fizioterapeutul a exemplificat și un exercițiu simplu, dar eficient, pentru persoanele cu probleme la nivelul coloanei lombare sau la nivelul genunchiului.
"Pentru persoanele cu probleme la nivelul coloanei lombare sau la nivelul genunchiului este important să nu ne limităm, să scăpam de frica de mișcare, putem face exerciții cum ar fi așezatul și ridicatul de pe scaun (5 serii de 10 ori) dar genunchii să fie fixați într-un perete sau într-un corp de mobilă – astfel vom executa exercițiul corect din musculatura fesieră", explică Toma Vasilescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.