Tolebrutinib, rezultate controversate în tratamentul sclerozei multiple

Monika Baciu |
Data publicării:
scleroza multipla - FOTO: Freepik@PIXLE AI ART
scleroza multipla - FOTO: Freepik@PIXLE AI ART

Acest medicament pentru creier provoacă probleme hepatice.

Vezi și: Sforăitul, asociat cu hipertensiunea. Poate duce la probleme cardiace sau AVC

Sanofi a anunțat că tolebrutinib, medicamentul său experimental pentru scleroza multiplă, nu a reușit să îmbunătățească semnificativ tratamentele existente pentru cele mai frecvente forme de boală. Cu toate acestea, medicamentul a avut rezultate promițătoare într-un studiu pe o formă mai rară de scleroză multiplă, care nu are tratamente disponibile în prezent. Acest succes parțial a făcut ca acțiunile companiei să crească semnificativ, transmite Reuters.

Tolebrutinib, rezultate mixte

Sanofi a anunțat luni că tolebrutinib, cel mai avansat candidat al său pentru tratarea sclerozei multiple (MS), nu a reușit să îndeplinească obiectivul principal al două studii de fază III pentru formele recidivante ale bolii. În aceste studii, medicamentul experimental, care este administrat sub formă de pilule zilnice, nu a demonstrat o eficacitate superioară comparativ cu medicamentul stabilit Aubagio în reducerea ratelor de recidivă.

Cu toate acestea, în cadrul unui al treilea studiu de fază III, tolebrutinib a reușit să îndeplinească obiectivul principal pentru tratarea unei forme mai puțin comune de MS progresivă, care nu poate fi tratată în prezent. Studiul a arătat că medicamentul a încetinit progresia dizabilității comparativ cu un placebo, un medicament ineficace.

Houman Ashrafian, șeful de cercetare și dezvoltare al Sanofi, a descris acest rezultat ca fiind "o descoperire fără precedent" și un "beneficiu clinic semnificativ în acumularea dizabilității".

Vezi și: Analiza avansată a proteinelor, tehnica de cartografiere ce încetinește creșterea celulelor canceroase

Medicamente scleroza multiplă - FOTO: Freepik@terletskyigor

Perspective financiare

Investitorii au reacționat pozitiv la vestea bună, iar acțiunile Sanofi au crescut cu până la 4,5% luni, atingând un maxim de zece luni. Analiștii de la Jefferies au estimat că tolebrutinib reprezintă o oportunitate de 1-2 miliarde de dolari, în ciuda eșecurilor în formele recidivante. Aceștia consideră că riscurile sunt acum în mare parte eliminate.

Alte studii

Sanofi intenționează să discute rezultatele studiului cu autoritățile de reglementare și să depună cererea de aprobatre a tolebrutinib până la sfârșitul anului 2024.

De asemenea, compania este implicată în alte studii, inclusiv un studiu de fază III cunoscut sub numele de PERSEUS pentru o altă formă progresivă de scleroză multiplă, cu rezultate așteptate în 2025. Sanofi lucrează, de asemenea, la candidatul MS frexalimab, aflat în etape mai timpurii de dezvoltare.

Vezi și: Pilula 3 în 1 care reglează tensiunea arterială. Este necesară o singură doză

Îngrijorări

În ciuda progreselor, investitorii au fost îngrijorați de posibilele daune hepatice legate de tolebrutinib. În 2022, recrutarea de noi pacienți a fost suspendată în trei studii de tolebrutinib din cauza unor îngrijorări legate de siguranța hepatică.

Luni, Sanofi a declarat că siguranța hepatică a fost consistentă cu studiile anterioare și a promis că va furniza mai multe date pe 20 septembrie. De asemenea, Merck, Roche și Novartis continuă să dezvolte medicamente BTK pentru MS, fiecare având propriile provocări și progrese în domeniu.

Vezi și: Colangita biliară, în creștere. Medicii avertisment: Provocare globală

Scleroza multiplă, ce este

Scleroza multiplă (SM) este o boală autoimună cronică care afectează sistemul nervos central, provocând distrugerea mielinei, stratul protector al fibrelor nervoase. Această deteriorare duce la probleme de coordonare, slăbiciune musculară, tulburări de vedere și dificultăți cognitive. Simptomele variază de la episoade de recidivă, în care simptomele se agravează și apoi se îmbunătățesc temporar, la forme progresive, în care deteriorarea se agravează treptat fără perioade de recuperare.

Boala afectează milioane de persoane la nivel mondial și nu are un tratament curativ, dar există opțiuni pentru gestionarea simptomelor și încetinirea progresiei, potrivit Cleveland Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel