Tocofobia este frica de a naște, lucru care duce la scăderea dorinței de a avea copii. Un studiu sugerează că 62% dintre femei suferă de această afecțiune mai puțin cunoscută.
Atât femeile care nu au născut niciodată, cât și cele care au născut o pot experimenta. Un studiu sugerează că șase din 10 femei americane au această fobie, care poate duce la crize de anxietate, evitarea sexului sau lipsa unei legături emoționale cu copilul nenăscut.
Descoperirile vin într-un moment în care mai puține femei din SUA fac copii ca niciodată. Tocophobia este frica extremă de naștere și de sarcină, potrivit Mayo Clinic.
Un studiu publicat luna trecută în revista Evolution, Medicine, and Public Health a constatat că mai mult de jumătate dintre femeile din SUA aveau tocofobie, sau frica de naștere, în primele luni ale pandemiei COVID-19, notează Daily Mail.
Tocofobia, două substraturi
Există două subseturi ale acestei afecțiuni. Tacofobia primară apare la persoanele care nu au fost niciodată însărcinate, iar cea secundară se dezvoltă după un eveniment traumatizant în timpul sarcinii sau al travaliului, cum ar fi un travaliu dificil sau nașterea unui copil mort.
La unele persoane, aceasta provine din alte temeri, cum ar fi frica de durere (algofobie), frica de medici (iatrofobie) și frica de copii (pedofobie).
Un studiu publicat luna trecută în revista Evolution, Medicine, and Public Health a constatat că 62% dintre femeile americane aveau niveluri ridicate de teamă și îngrijorare în legătură cu nașterea.
Antropologul Zaneta Thayer, de la Dartmouth College, a intervievat 1.800 de femei americane în primele zile ale pandemiei COVID-19, ceea ce, potrivit cercetătorilor, ar fi putut afecta rezultatele.
Jumătate dintre respondente - care aveau o vârstă medie de 31 de ani - nu mai născuseră niciodată, iar mai mult de o treime dintre ele avuseseră anterior sarcini cu risc ridicat.
În ciuda faptului că majoritatea respondentelor erau femei albe cu venituri ridicate, cercetătorii au descoperit că mamele de culoare erau de aproape două ori mai predispuse să aibă o teamă puternică de naștere decât mamele albe.
Acest lucru s-ar putea datora faptului că mamele de culoare se confruntă cu un risc de aproape trei ori mai mare de a muri din cauza complicațiilor legate de sarcină decât cele albe, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor.
Datele publicate în acest an de organizația non-profit March of Dimes Foundation au arătat că 14% dintre copiii de culoare se nasc prematur, față de aproximativ 9% dintre copiii albi.
De asemenea, teama a fost mai mare în rândul femeilor din comunitățile defavorizate, cum ar fi cele cu venituri mai mici și mai puțină educație.
Vezi și: Zahărul, efecte nocive. Care este cantitatea ideală. Ce poți să pățești dacă mănânci prea mult zahăr
Tocofobia, simptome
Tocofobia este un tip de fobie specifică, care este o tulburare de anxietate în care oamenii simt o teamă irațională și nerezonabilă față de un anumit obiect sau situație.
Simptomele tocofobiei pot include tulburări de somn, atacuri de panică, coșmaruri și comportamente de evitare.
- Anxietate și depresie
- Frica extremă de defecte la naștere, de nașterea unui copil mort sau de moartea maternă
- Sentimente de groază la gândul sarcinii și al nașterii
- Insistența pentru o operație cezariană pentru nașterea lor
Femeile pot evita uneori orice activitate sexuală de teama de a rămâne însărcinate. Cele care rămân însărcinate pot fi mai predispuse să solicite o cezariană electivă, să simtă o traumă mai mare în jurul nașterii și pot avea chiar dificultăți în a se lega de copilul ei.
Bărbații se pot confrunta și ei cu tocofobia. Cercetătorii au descoperit că bărbații cu tocofobie au adesea o teamă severă în ceea ce privește sănătatea și siguranța partenerei și a copilului lor.
Această teamă tinde să se concentreze pe preocupările legate de travaliu și naștere, tratamente medicale, luarea deciziilor, finanțe și capacitățile parentale, notează Very Well Mind.
Tocofobia, cauze
Cercetătorii au sugerat o serie de explicații pentru a explica dezvoltarea tocofobiei. Unele dintre acestea includ auzirea unor relatări traumatizante despre experiențele traumatizante ale nașterii de la alte femei, teama de gestionarea inadecvată a durerii și afecțiuni psihiatrice preexistente, cum ar fi anxietatea și depresia.
Tocofobia, prevalență
Este complet normal să aveți temeri și preocupări legate de sarcină și naștere. Faptul de a avea un anumit grad de teamă poate fi de fapt benefic în anumite privințe, deoarece le determină pe femei să solicite asistență maternală și sfaturi pentru a face față acestor preocupări.
O anumită teamă de naștere este de fapt destul de frecventă - până la 80% dintre femeile însărcinate simt un anumit grad de anxietate și îngrijorare cu privire la lucruri precum durerea, sănătatea și siguranța în timpul nașterii.
În timp ce astfel de îngrijorări reprezintă norma, majoritatea femeilor reușesc să facă față acestor preocupări învățând mai multe despre procesul de travaliu și naștere, vorbind cu alte femei și consultându-se cu furnizorii de îngrijire a sarcinii.
Cu toate acestea, în unele cazuri, această teamă poate deveni atât de severă și debilitantă încât poate fi diagnosticată ca tocofobie. Nu este clar cât de comună poate fi tocofobia. Unele cercetări sugerează că ratele variază undeva între 2% și 15%, deși există dovezi care sugerează că până la 20% până la 25% dintre femei pot experimenta simptome severe și debilitante ale fricilor legate de naștere.
Într-un alt studiu care a analizat ratele de prevalență, cercetătorii au estimat că doar aproximativ 0,032% dintre femei se confruntă cu tocofobia. Aceștia remarcă faptul că există distincții importante între frica de naștere și tocofobia, deși cele două sunt adesea confundate. Frica de naștere implică un continuum de sentimente și gânduri de teamă legate de naștere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.