TOATE categoriile de persoane care riscă să facă deficiență de vitamina D

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Statul zilnic la soare te poate ajuta să-ți scazi tensiunea
Statul zilnic la soare te poate ajuta să-ți scazi tensiunea
Dacă nu stai la soare, organismul nu produce vitamina D. Foto: Pixabay
Dacă nu stai la soare, organismul nu produce vitamina D. Foto: Pixabay
  • Statul zilnic la soare te poate ajuta să-ți scazi tensiunea
  • Dacă nu stai la soare, organismul nu produce vitamina D. Foto: Pixabay

Sunt mai multe categorii de persoane care au un risc mai mare de a face deficiență de vitamina D. Iată care: 

Deficiența de vitamina D apare atunci când nivelul acesteia în organism este prea scăzut, iar asta poate determina oasele să devină subțiri, fragile sau deformate. Vitamina D joacă, de asemenea, un rol în producția de insulină și funcția imunitară - și în legătură cu aceasta în legătură cu prevenirea bolilor cronice și a cancerului - dar acest lucru este încă investigat.

Vitamina D a este considerată esențială pentru tratamentul și prevenția rahitismului. Vitamina D este una dintre cele patru vitamine liposolubile (A, D, E și K).

Există două forme de vitamina D: D2 și D3. Vitamina D2, cunoscută și sub numele de ergocalciferol, și poate fi obținută din alimente fortifiate și alimente de origine vegetală. Vitamina D3, cunoscută și sub numele de colecalciferol, provine din alimente îmbogățite, alimente de origine animală (pește gras, ulei de ficat de cod, ouă și ficat), și poate fi produsă intern, de organism, atunci când pielea este expusă radiațiilor ultraviolete (UV) de la soare.

Cine riscă să facă deficiență de vitamina D

Departamentul de sănătate și îngrijire socială din SUA (Department of Health and Social Care) recomandă un aport zilnic de minium 10 micrograme de vitamina D (400 unități internaționale) pe tot parcursul anului dacă:

- persoane internate într-o instituție precum o casă de îngrijire, azil etc. și care nu petrec prea mult timp sau deloc în aer liber;

- cei care poartă haine care acoperă cea mai mare parte a pielii atunci când sunt în aer liber;

- persoane cu pielea închisă la culoare. Acest lucru se datorează faptului că persoanele cu pielea mai închisă la culoare au mai multă melanină în epidermul lor, stratul exterior de piele, ceea ce face mai dificil pentru organism să producă vitamina D din lumina soarelui, spun experții de la Academiile Naționale americane de Științe, Inginerie și Medicină Alimentare și Nutriție.

- Adulți peste 55 de ani - măsură ce îmbătrânim, unii dintre noi pot deveni mai puțin mobili, ceea ce face dificilă petrecerea a mai mult timp în aer liber. În plus, pielea îmbătrânită nu poate sintetiza vitamina D la fel de eficient, potrivit unui studiu canadian din 2007 (link direct studiu). De fapt, potrivit raportului, aproximativ 50% dintre adulții americani în vârstă cu fracturi de șold s-au dovedit a avea niveluri scăzute de vitamina D în sânge. 

- Cei care muncesc în birou - Dacă stați în birou de la 9 la 17, probabil nu veți vedea prea mult soarele, ceea ce limitează expunerea la soare să obțină vitamina D adecvată din lumina soarelui, conform Institutului Național american de Sănătate (NIH). 

- Pacienți cu afecțiuni inflamatorii intestinale. Vitamina D este o vitamină liposolubilă, ceea ce înseamnă că absorbția sa depinde de capacitatea intestinului de a asimila grăsimi. Malabsorbția grăsimilor este asociată cu boala inflamatorie intestinală (IBD), un termen care include mai multe afecțiuni precum boala Crohn și colita ulcerativă. De fapt, până la 70% dintre persoanele cu IBD au niveluri insuficiente de vitamina D, potrivit unui raport publicat în Journal of Gastroenterology and Hepatology (link direct sursa informației). Dacă aveți IBD, întrebați-vă medicul cum vă puteți asigura că primiți suficientă vitamina D.

- Vegani și vegetarieni. Majoritatea alimentelor care conțin în mod natural vitamina D sunt produse de origine animală, cum ar fi somonul sălbatic și gălbenușurile de ou. Și multe alimente îmbogățite cu nutrienți sunt pe bază de lactate (gândiți-vă la lapte și iaurt), așa că dacă veganii, vegetarienii și cei cu intoleranță la lactoză nu prea au de unde să obțină, din dietă, vitamina D și pot face ușor deficiență.

- Persoanele cu un procent ridicat de grăsime corporală. Dacă aveți un indice de masă corporală (IMC) peste 30 sau un procent ridicat de grăsime corporală, ar putea fi mai dificil ca vitamina D să circule în sânge, arată experții NIH. (Asta nu înseamnă însă că sunteți predestinat să fiți deficitar dacă aveți kilograme în plus. 

- Persoanele care iau anumite medicamente. Medicamentele cu corticosteroizi, cum ar fi prednison, medicamente pentru scăderea în greutate, cum ar fi orlistat, și medicamentul care scade colesterolul, colestiramina, pot afecta toate metabolismul vitaminei D. Dacă luați oricare dintre aceste medicamente, întrebați mediculce trebuie să faceți pentru a nu ajunge la deficiență de vitamina D. 

- Persoanele care au dureri articulare și musculare constant. Ați fost recent diagnosticat cu artrită sau fibromialgie? Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vă testa nivelul de vitamină D. A fi insuficient în nutrienți poate provoca dureri articulare și musculare.

- Persoanele care suferă de depresie. Persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D în sânge sunt de peste două ori mai susceptibile de a fi diagnosticate cu depresie decât cele cu niveluri mai ridicate, potrivit unui studiu publicat de British Journal of Psychiatry (link direct studiu), cu peste 31.000 de participanți. O ipoteză ar fi că vitamina D poate modifica hormonii și zonele creierului care afectează și reglează starea de spirit.

- Persoanele care suferă de dureri de cap cronice. Dacă suferiți de dureri de cap obișnuite, nivelurile scăzute de vitamina D din sânge ar putea fi de vină, potrivit unui studiu din 2017 (link direct studiu) realizat pe 2.600 de bărbați. Participanții la studiu cu cele mai scăzute niveluri de vitamina D au avut un risc dublu de dureri de cap cronice, comparativ cu participanții la studiu cu cele mai ridicate niveluri. În timp ce legătura specifică dintre durerile de cap și vitamina D rămâne neclară, cercetătorii consideră că nutrienții pot ajuta la combaterea inflamației care cauzează migrene și dureri de cap.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel