TOATE bolile cardiovasculare au ACEȘTI factori de risc! Dr Rodica Niculescu explică

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

De Ziua Mondială a Inimii, dr. Rodica Niculescu, șeful Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat care sunt factorii de risc comuni tuturor bolilor cardiovasculare. 

„Aproximativ 31% din decesele înregistrate anual la nivel mondial au loc din cauza bolilor cardiovasculare. Există intenţii către rezolvarea problemelor impuse de către factorii de risc şi dacă ne uităm în jur vedem în viaţa de toate zilele că încă sunt foarte mulţi oameni care fumează, că modul de alimentaţie este încă deficitar, că nu știm foarte bine să ne alegem ce să mâncăm, deci consum exagerat de sare și de dulciuri, că nu suntem foarte dornici să facem sport și că luăm în greutate. Ceea ce sunt  niște triggeri pentru boala cardiovasculară care se poate instala oricând. Acești factori de risc au implicații și prin stresul care se adaugă, stresul social, stresul profesional, stresul de familia, în toate relațiile pe care noi le avem. Stresul duce la hipertensiune, care este recunoscută a fi factorul numărul unu pentru apariția bolilor cardiovasculare", a explicat  dr. Rodica Niculescu, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical. 

Sanador

Hipertensiunea arterială, cele mai multe decese

Conform statisticilor, în România 7,4 milioane suferă de hipertensiune arterială. În fiecare an, 30.000 de români mor în urma complicațiilor date de hipertensiunea arterială, de aceea este foarte important să împiedicăm apariția ei sau să o controlăm corect, dacă ea deja s-a instalat. Factorii de risc enumerați anterior, pot fi gestionați, însă, pe lângă aceștia”, a mai spus șeful Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic Sanador, „există și o serie de factori asupra cărora nu avem o influență prea mare”. 

„Există și factori de risc mai puțin controlabili. Trebuie să amintim factorii genetici, ai structurii vasculare, să-i amintim pe cei care fac parte din bolile congenitale, cei care au boli asociate, cum ar fi diabet zaharat, care reprezintă un procent mare, 30-40% din populația cu boli cardiovasculare sunt pacienți diabetici, care implică afectarea vaselor mari, cât și a celor mici, ceea ce face mult mai gravă evoluția acestor pacienți", a mai spus dr Rodica Niculescu. 

Care sunt bolile cardiovasculare cele mai des întâlnite în experiența sa, aflați în VIDEO:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel