Toaletele publice, invadate de germeni. Nu dispar nici după igienizare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
toaletele publice - FOTO: Freepik
toaletele publice - FOTO: Freepik

Toaletele publice sunt printre cele mai murdare locuri. Aici, riscul de îmbolnăvire este ridicat.

Toaletele publice, indiferent de cât de des și de intens sunt curățate, sunt locul unde se găsesc tot felul de bacterii. După scanarea recentă a ”grădinii zoologice microbiene” a patru toalete publice, o echipă de cercetători a descoperit un roi divers de personaje care au persistat luni de zile, în ciuda curățării regulate a instalațiilor.

Scopul studiului a fost de a înțelege mai bine modul în care comunitățile de bacterii și virusuri se pot schimba în aceste locuri foarte publice pe parcursul a câteva luni.

Cercetătorii au selectat patru băi la Universitatea de Stat din San Diego. Aceștia au verificat două toalete pentru femei și două toalete pentru bărbați (un trafic intens și o baie cu trafic redus pentru fiecare sex). Băile au fost curățate temeinic la începutul studiului cu soluție de înălbitor, care a ucis orice comunități de germeni existenți, notează NPR.

Vezi și: Ora de iarnă 2022. Dormim mai mult, dar cu ce preț. Leca, despre persoanele cele mai afectate: Ține de noi să acceptăm că timpul se schimbă

Germenii, prezenți la câteva săptămâni de la dezinfecție

Apoi, în următoarele ore, zile, săptămâni și luni de uz uman, cercetătorii au tamponat periodic dozatoarele de săpun, podelele și scaunele de toaletă în toate cele patru toalete pentru a preleva probe microbiologice.

Deoarece unele organisme microscopice nu vor crește în vasele Petri (în special cele care au evoluat pentru viață în intestinul uman), cercetătorii au folosit tehnologia de secvențiere genetică pentru a obține un apel nominal mai cuprinzător.

În termen de o oră de la sterilizare, băile au fost complet recolonizate cu microbi - la fel cum plantele sosesc rapid și populează o insulă nou apărută. Bacteriile fecale au dominat, inclusiv pe scaunele de toaletă și pe dozatoarele de săpun - aproximativ 45% din bacteriile de acolo au fost de origine fecală.

În total, oamenii de știință au descoperit urme genetice de peste 77.000 de tipuri distincte de bacterii și virusuri. (Cel puțin unele dintre aceste specii au fost probabil moarte sau latente, adaugă oamenii de știință; testarea genetică le detectează pe toate, indiferent de statutul lor.)

Modelele de regenerare și succesiune, pe măsură ce unele specii au scăzut, iar altele le-au înlocuit, au fost surprinzător de asemănătoare de la baie la baie; în doar cinci ore populația se amestecă în fiecare cameră stabilizată.

Vezi și: Cât de importantă e tehnologia în sănătate. Baciu: Cum prinzi o pisică? Fiecare să vă gândiți la întrebarea asta

Stafiloccocul, prezent în toatelele publice

Când echipa a încercat să cultive culturi de pe diferite suprafețe din fiecare cameră, au găsit un set de bacterii vii din abundență covârșitoare: Staphylococcus.

"Sunt adevărați supraviețuitori", spune Jack Gilbert, ecolog microbian la Laboratorul Național Argonne și coautor al noului studiu.

Chiar și după ce unele dintre băi au fost închise, aceste comunități de microbi generate de oameni au continuat să prospere. Persistența stafilococului în aceste studii indică puterea sa ca potențial agent patogen, spune Gilbert. Diferite versiuni sunt comune pe pielea umană și în interiorul nasului și a altor orificii; în general, acestea nu cauzează probleme sau declanșează doar infecții minore ale pielii.

Dar infecțiile cu stafilococi pot fi grave sau chiar pot ucide, dacă bacteriile ajung în sânge, articulații, oase, plămâni sau inimă. Iar o versiune a bacteriilor S. aureus care este rezistent la antibiotice comune - MRSA - poate fi foarte periculoasă.

Gilbert notează că niciuna dintre tulpinile de stafilococ vii detectate în băile din San Diego nu a prezentat semne de rezistență la antibiotice.

Echipa a găsit gene de la MRSA care se ascund pe podea, precum și urme ale unor virusuri generatoare de probleme, inclusiv HPV și virusul herpesului. Interesant este că, deși toaletele care au fost lăsate deschise pentru utilizare timp de până la două luni au fost curățate în mod regulat cu apă și săpun, comunitățile de microbi au constatat că acolo au rămas relativ neschimbate pentru toate cele opt săptămâni ale studiului.

Vezi și: Ceaiul care reduce anxietatea și menține sănătatea creierului. Ce conține

Ce se întâmplă de fiecare dată când mergi la BAIE. 4 greșeli pe care să nu le mai faci niciodată. Te îmbolnăvesc fără să știi

Baia este poate cel mai murdar loc al casei. Curățarea regulată a băii este esențială, dar s-ar putea să răspândiți din greșeală germeni în jurul casei prin intermediul unor obiceiuri nu atât de grozave.

"Deoarece baia este adesea percepută ca fiind cea mai germinativă cameră din casă, aceasta tinde să obțină cea mai mare cantitate de atenție atunci când vine vorba de curățare.

În timp ce cea mai mare atenție în baie este concentrată pe suprafețe, ceea ce este cel mai important dincolo de curățarea suprafețelor este igiena mâinilor", spune Charles Gerba, phD, microbiolog și profesor la Universitatea din Arizona, potrivit Health.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem în baie

Dr. Gerba împărtășește unele dintre cele mai frecvente greșeli pe care oamenii le fac în baie. Riscul de răspândire a germenilor fiind unul ridicat, utilizarea telefonului în baie, spălatul incorect pe mâini sau utilizarea aceluiași prosop de către toți membrii familiei sunt doar câteva din greșelile pe care le comitem la baie.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel