”Nu funcționează bine tiroida? Nu dă randament nici ficatul. În România, boala numită tiroidită autoimună este endemică, pentru că nu are simptome specifice este greu de diagnosticat”, afirmă medicul Mihaela Bilic în cadrul emisiunii ”Doctor de Bine” de la PRO TV. De asemenea, mai precizează aceasta, dacă tiroida nu mai funcționează, ficatul se umple cu grăsime, la fel cum se întâmpă și în cazul exceselor de mâncare și de băuturi alcoolice.
Steatoza hepatică înseamnă ficat gras, adică între celulele hepatice se dezvoltă excesiv celule de grăsime, iar treptat acestea distrug celulele funcționale. Într-o primă fază, ficatul se inflamează, apoi se umple de cicatrici, iar într-un final se ajunge la ciroză, cu alte cuvinte ficat nefuncțional. Cauzele apariției masei grase din ficat țin atât de dietă dezechilibrată, cu mâncare prea mult și alcool, cât și afecțiuni la nivelul tiroidei. De altfel, steatoza hepatică este asociată cu diabetul.
”Ficatul are putere regenerativă, dacă însă nu este prea târziu. Dacă am luat măsurile, totuși, la timp”, Gabriela Smira, medic primar medicină internă, în emisiunea ”Doctor de Bine” de la PRO TV. Iar acest ”la timp” se traduce prin luarea măsurilor corecte, adică alcool redus drastic, mâncare mai puțină, dar mai ales, tiroida tratată.
Care este cercul vicios al tiroiditei autoimune
”În hipotiroidie, când tiroida nu funcționează bine, crește colesterolul, cresc trigliceridele și implicit, pentru că ficatul este mastercheful lipidelor apare o încărcare grasă într-un hipotiroidism, care dă rezistență la insulină, care dă ficat gras”, a explicat dr. Antoanela Burlacu, medic primar endocrinolog, cercul vicios.
Hipotiroidia înseamnă că tiroida produce prea puțin hormoni. Analizele care privesc ficatul, TGO și TGP, sunt crescute, iar pentru un ul control al stării de sănătate este necesar ca acestea să fie făcute la un interval de 6 luni în cazul adulților.
Bolile autoimune lovesc și ele ficatul. ”Sunt situații de boală tiroidiană autoimună și hepatită autoimună, sunt verișoare secundare, și au același mecanism fizio-patogenic, sunt anticorpi care apar, unii împotriva tiroidei, alții împotriva unor enzime din ficat, sau în momentul în care găsește o problemă la tiroidă, în general la femei, pentru că ele au această predispoziție, începi să cauți și alte asocieri autoimune, iar printre ele este și afecțiunea hepatică”, a mai spus dr. Burlacu.
Ficatul creează peste 2.000 de reacții, iar avantajul este că tiroida o dată tratată și ficatul își va reveni, iar pentru depistarea problemelor legate de tiroidă sunt necesare realizarea analizelor TSH și fT4.
Ce este colestaza în SARCINĂ. Care sunt complicațiile și cum poate fi prevenită
Semne și simptome ale tiroiditei autoimune
Tocmai pentru că nu prezintă semne clinice evidente, la femeile tinere, de vârstă fertilă, a devenit o rutină testarea funcției tiroidiene și a nivelului de anticorpi antitiroidieni – anti-peroxidază tiroidiană (ATPO) și anti-tireoglobulină (ATG) în screeningul ce precedă sarcina.
Simpla prezență a anticorpilor, în condițiile unei funcții tiroidiene normale, nu determină simptome specifice. În cazul formelor cu creșterea volumului tiroidian, pot apărea simptome de jenă cervicală spontană sau la deglutiție sau tensiune cervicală.
Simptomatologia caracteristică este legată de gradul de distrugere a celulelor tiroidiene, se instalează treptat și este specifică hipotiroidismului: - creșterea sensibilității la frig, dureri și tensiune musculară,
- dureri și rigiditate articulară,
- sângerări menstruale abundente și prelungite,
- tulburări de memorie și concentrare,
- depresie,
- constipație,
- creștere ponderală moderată prin retenție de lichide.
Vezi și: Care sunt analizele anuale obligatorii și importanța acestora. Boantă: Trebuie să ajutăm pacientul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.