Tiroida, glanda responsabilă de metabolism. Poiană: Pacientul hipertiroidian este un pacient care are anxietate. Cel cu hipotiroidism este mult mai lent, vorbește greu

Monika Baciu |
Data publicării:
tiroida - FOTO: Freepik@kuprevich
tiroida - FOTO: Freepik@kuprevich

Tiroida este esențială pentru funcționarea normală a organismului. Ce înseamnă dacă ai hipotiroidism sau hipertiroidism.

Tiroida face parte din sistemul endocrin (împreună cu glandele suprarenale, hipotalamusul, hipofiza, ovarele și testiculele). Glanda tiroidă eliberează hormoni în fluxul sanguin pentru a controla metabolismul, care este principalul mod în care organismul dumneavoastră utilizează energia.

Pe lângă metabolism, hormonii pe care îi eliberează ajută, de asemenea, la procese precum creșterea oaselor, dezvoltarea creierului, ritmul cardiac, digestia, funcționarea mușchilor, temperatura corpului, ciclurile menstruale și multe altele.

Tiroida poate produce, de asemenea, mai mulți hormoni atunci când este necesar, cum ar fi pentru a ajuta la creșterea temperaturii corpului sau atunci când o femeie este însărcinată.

Vezi și: Atacul de cord, semnul din talpă la care să fii atent. Medic: Există ceva diabolic

Tiroida, esențială pentru funcționarea organismului

Glanda tiroidă este controlată de hipotalamus și de glanda pituitară, ambele situate în creier. Hipotalamusul eliberează hormonul eliberator de tirotropină (TRH), care apoi îi spune glandei pituitare să elibereze hormonul de stimulare a tiroidei (TSH).

Împreună, hipotalamusul și glanda pituitară știu când nivelurile de hormoni tiroidieni sunt prea ridicate sau prea scăzute și, prin secreția unei cantități adecvate de TRH și TSH, pot semnala glandei tiroide cât de mulți sau de puțini hormoni trebuie să producă, notează Very Well Health.

”Tiroida este foarte importantă pentru funcționarea normală a organismului, fiind implicată în funcțiile metabolice ale organismului. De asemenea, hormonii tiroidieni sunt implicați în dezvoltarea organismului încă din timpul vieții intrauterine și nu doar pentru dezvoltarea somatică, ci și pentru dezvoltarea creierului. 

Vezi și: Stenoza aortică, tratament. Iliescu: Aorta se mai strică. Cum se mai strică la motor, se strică și la om. Românul de 75 de ani e mort, elvețianul e cu bicicleta pe munte

Sunt foarte multe elemente care pot interfera cu funcționalitatea normală a tiroidei. În primul rând, este vorba de aportul de iod. Când nu este suficient iod în mediu, în apă, în alimente, avem de a face cu o patologie cu deficit de iod. 

De asemenea, și excesul de iod poate să ne facă rău. O altă categorie mare de afecțiuni care influențează tiroida sunt cele legate de auto-imunitate. Asta înseamnă că în organismul nostru se produc niște auto-anticorpi care se adresează tiroidei. Unii sunt anticorpi citotoxici care distrug tiroida normală. Autoimunitatea este și ea o problemă. 

Alteori, noduli tiroidieni sau zone din tiroidă pot să funcționeze autonom și să producă mai mulți hormoni tiroidieni decât trebuie”, a precizat prof. dr. Cătălina Poiană, medic endocrinolog, la Antena 3. 

Vezi și: Cancerul rectal, tratament prin chirugie robotică. Buliga: Trebuie să ajung în orașul vecin. Am două posibilități: să merg cu căruța sau cu mașina ultramodernă

Tiroida, când înseamnă că ai probleme

”Semnele care arată că există probleme cu tiroida

Sunt două categorii de lucruri: 

- modificările morfologice ale tiroidei și orice mărire în dimensiunea tiroidei se cheamă gușă. Gușa poate să fie însoțită de o funcție tiroidiană normală, poate să fie însoțită de hipertiroidie sau hipotiroidie. 

- a doua categorie de elemente sunt cele care țin de funcționarea tiroidei. Dacă avem mai mulți hormoni tiroidieni avem elemente clinice care se cheamă hipertiroidism, dacă avem deficit al hormonului tiroidian avem hipotiroidie. Ambele sunt la fel de dăunătoare pe termen lung. 

Vezi și: Sucul care întărește sistemul imunitar. Are și efect detoxifiant. Ce condiment îi activează capacitatea antioxidantă

Pacientul hipertiroidian este un pacient care are anxietate, are un tremur al extremităților sau un tremur generalizat, care poate să acuze palpitații, care un apetit crescut și un tranzit intestinal accelerat și, cu toate acestea, scade în greutate. Totul este accelerat la un hipertiroidian și gândirea, fuga de idei, amestecul de cuvinte, senzația groaznică de a nu putea face față problemelor cu care se confruntă în mod obișnuit în viața de zi cu zi. 

Dacă hipertiroidia apare în contextul unei boli autoimune, aici pot să apară și modificări oculare, sindrom exoftalmic și niște modificări la nivelul gambelor. 

Dacă suntem la polul diametral opus și avem hipotiroidism, pacientul este mult mai lent, cu o rezistență scăzută la frig, cu tegumente uscate, tegumente infiltrate, vorbește greu, ritmul frecvenței cardiace este scăzut. Suntem la polul opus al simptomatologiei. 

Oricând apar toate aceste elemente trebuie să ne adresăm medicului de familie sau specialistului endocrinolog. 

- evitarea stresului, dacă ești un pacient hipertiroidian și ești supus stresului, starea ta se poate agrava. 

- un regim echilibrat de viață, cu o dietă sănătoasă, sunt mai mult decât importante, mai ales la un pacient cu o hiperfuncție tiroidiană.

Vezi și: Părul de pe degetele picioarelor, ce înseamnă. Ce se întâmplă dacă este prea mult și cum îți afectează sănătatea

Dacă avem o hiperfuncție a tiroidei și nu o tratăm la timp pot să apară o serie întreagă de complicații, cele mai importante fiind în sfera cardiovasculară: 

- tahicardie. Poate să apară ulterior o fibrilație atrială, insuficiență cardiacă congestivă. 

- trebuie să evite mersul la mare

Un pacient cu hipotiroidie care nu își ia tratamentul de substituție sau care este supus unei infecții poate să facă o complicație care se cheamă comă mixtă edematoasă. Îi poate pune viața în pericol. Poate apărea și cancerul tiroidian”, a mai precizat medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel