Tiroida, dereglarea și apariția nodulilor. Când oboseala trebuie să ne trimită la medic. Boanță: Mulți dintre noi nici nu știm că îi avem

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
tiroida. FOTO: Freepik @pixel-shot.com
tiroida. FOTO: Freepik @pixel-shot.com

Hormonii tiroidieni influențează modul de funcționare al organelor din corp, astfel că este important să nu existe tulburări ale tiroidei. Cum se manifestă când este dereglată și de ce nu trebuie să ne speriem de nodulii tiroidieni.

Glanda tiroidă este o glandă endocrină mică, situată în partea din față a gâtului și este o glandă cu o foarte mare importanță pentru starea de sănătate generală.

Hormonii tiroidieni influențează modul în care funcționează fiecare organ, de la mușchi, oase și piele la tractul digestiv, creier, inima și multe altele.

Dr. Roxana Boanță, medic specialist chirurgie endocrină, a explicat care sunt semnele că tiroida nu funcționează corespunzător, dar și ce se poate face în acest sens.

Hipotiroidism și hipertiroidism, simptome și diagnostic

”Când ea este dereglată, fie produce prea mulți hormoni, fie prea puțini, apar nişte semne la nivelul întregului organism.

Dacă produce prea puțin hormoni, vom avea parte de un hipotiroidism și atunci acesta se manifestă prin tulburări cardiovasculare, ne scade pulsul, ne scade tensiunea, devenim mai obosiți, mai lenți, gândim parcă mai greu, avem așa numita brain frog - ceață cerebrală, nu reușim să gândim foarte clar, suntem somnolenți, avem tulburări de memorie.

De asemenea, pot să apară tulburări de tranzit intestinal, el devine mai lent, ne constipăm sau avem diverse alte probleme.

Pielea este un alt aspect important și mai ușor de sesizat. Pielea devine aspră, uscată, părul devine uscat și începe să se rupă, adică se modifică multe lucruri din cauza unui metabolism mai lent”, a declarat dr. Roxana Boanță, medic specialist chirurgie endocrină, la Antena 3 CNN.

În ceea ce privește funcționarea tiroidei în exces, semnele pe care le prezintă hipertiroidia indică un metabolism mai rapid.

”Totul se mișcă mai repede. Avem mai mult combustibil.  Avem un motor mai alert, dar mașina noastră începe să mai se și strice pe drum, adică părul devine mai subțire, se rupe des, pielea devine subțire, transpirată, umedă.

Devenim foarte sensibili la temperatură ridicată, nu mai suportăm căldura. Pacienții slăbesc deși au un apetit crescut și mănâncă din ce în ce mai mult, pulsul poate fi mai mare şi să resimtă tulburări ale inimii,  devenim nervoşi, irascibili sau anxioși”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește anxietatea și starea de oboseală, specifice se altfel trecerii de la iarnă la primăvară, medicul a ținut să sublinieze că ne putem gândi la astenia de primăvară și la efectele pe care le dă aceasta, precum tulburările schimbărilor sezoniere sau a ritmului circadian, însă acestea nu pot fi puse pe seama unei funcționări în afara parametrilor a glandei tiroide.

”Oboseala generată de problemele tiroidiene nu are legătură cu anotimpurile. Ea poate să fie permanentă și da, se poate resimți.

Evident că oboseala poate fi cauzată de foarte mulți factori.

Stresul în care stăm zilnic, lipsa somnului sau somnul de proastă calitate, alimentația proastă și insuficientă, dietele foarte restrictive, sportul în exces și eventual nepotrivit corpului nostru  poate să ne dea oboseală”, a mai spus medicul.

Totodată, pentru a elimina orice presupunere cu privire la cauzele oboselii, specialistul recomandă efectuarea unor analize specifice problemelor legate de tiroidă, iar medicul endocrinolog să se pronunțe în cazul unor probleme ce vizează glanda tiroidiană.

Vezi și: Andropauza, mit sau realitate. Care sunt principalele simptome. Risc crescut de probleme cardiovasculare și osteoporoză

Hipotiroidism și hipertiroidism, tratamente

În cazul hipotiroidismului, când tiroida nu mai produce suficient hormon, este necesar un tratament medicamentos care să suplinească această lipsă.

În funcție de cauza hipotiroidismului, tratamentul poate fi temporar, la femei în perioada de după naștere, respectiv pentru toată viață, la pacienții care au suferit o operație de extirpare a tiroidei sau cu tiroidită autoimună.

Tratamentul poate fi întrerupt oricând, singura problemă este că, la întreruperea tratamentului, se va reveni la starea inițială, dinainte de tratament.

Metodele terapeutice utilizate în tratarea hipertiroidismului au ca principal scop diminuarea secreției tiroidiene în exces și a simptomatologiei pacientului și sunt reprezentate de către:

- tratamentul cu iod radioactiv

- antitiroidiene de sinteză

- betablocante utilizate pentru ameliorarea simptomatologiei

- tratamentul chirurgical, care reprezintă îndepărtarea parțială sau totală a tiroidei, urmată de administrarea medicației de substituție pentru tot restul vieții, arată AAFP.

Nodulii tiroidieni, afecțiune frecventă

Una dintre cele mai frecvente probleme legate de tiroidă sunt nodulii tiroidieni, iar potrivit medicului, ”mare parte din populație prezintă noduli tiroidieni și mulți dintre noi nici nu știm că îi avem dacă nu facem o ecografie”, dar ceea ce este mai important este de știut ce fel de noduli există. De reținut că nodulii tiroidieni au o frecvență mult mai mare în rândul femeilor decât în cea a bărbaților. 

”Majoritatea, 90%, sunt noduli benigni, care nu sunt cancer, care nu ne fac rău, dar există și un procent de nodul canceroși. Iar acest procent este important să îl cunoaștem. În momentul în care avem un nodul tiroidian trebuie să facem investigațiile potrivite.

Asta înseamnă analize, să vedem dacă este un nodul care funcționează sau nu, dacă funcționează va fi nevoie și de un tratament, și investigații imagistice, ecografie de tiroidă care ne dă niște detalii despre cât de suspect este de a fi un cancer, sau o puncție tiroidiană.

Dacă avem indicii că ar putea să fie un nodul neprietenos, atunci pasul următor ar fi ca pacientul să ajungă la chirurg de tiroidă, care va decide dacă este sau nu momentul de operație.

Nodulii tiroidieni, prevenție

Ca măsură de prevenție, medicii recomandă să vă asigurați că mâncați suficiente alimente care conțin iod (sare de masă iodată, produse lactate, fructe de mare, carne etc.), pentru a preveni deficitul de iod, care este una dintre posibilele cauze ale nodulilor tiroidieni.

Vezi și: Colagenul, stimulat prin alimentație. Dermatolog, avertisment: Este controlat genetic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel