Tiroida, când ar trebui să faci un test

Angela Sabău |
Data publicării:
Hipotiroidismul Foto/Video: Simtics
Hipotiroidismul Foto/Video: Simtics

Lipsa hormonului tiroidian poate fi fără simptome notabile sau cu unele ușor de confundat. Specialiștii ne recomandă când să facem un test pentru tiroidă.

Glandă tiroidă are o influență foarte mare asupra sănătății noastre. Produce un hormon care joacă un rol major în reglarea metabolismului - procesul prin care celulele corpului transformă substanțele nutritive în energie - și astfel ajută la reglarea temperaturii corpului, a ritmului cardiac și chiar a funcției creierului. Deci, atunci când nivelul hormonilor tiroidieni scade, organismul încetinește, scrie health.harvard.edu.

Probabil sunteți conștienți de simptomele obișnuite ale a hormonului tiroidian la nivel scăzut, și anume oboseală, creștere în greutate, mâini reci și piele uscată. Dar, este posibil să dați vina regimul de dietă și exercițiu fizic în loc de o problemă a tiroidei, mai ales dacă nu aveți nici unul dintre celelalte simptome ale scăderii hormonului tiroidei.

Simptomele sunt adesea nespecifice și, deoarece femeile de peste 60 de ani au, în general, mai multe din aceste simptome nespecifice, medicii nu iau în calcul un test pentru hipotiroidism, spune endocrinolog Dr. Jeffrey Garber, profesor asociat de medicină la Harvard Medical School și autor Harvard Ghidul Școlii Medicale pentru depistarea problemelor tiroidiene.

De ce este posibil să aveți nevoie de un test la tiroidă

Femeile de toate vârstele sunt mai predispuse decât bărbații să aibă un nivel scăzut al hormonului tiroidian. Cu toate acestea, multe dintre simptomele lor sunt atribuite altor condiții sau considerate ca urmare a îmbătrânirii.

Un test de sânge pentru nivelurile TSH este testul cel mai sensibil pentru a determina dacă aveți hipotiroidism. Cele mai multe laboratoare utilizează 0,45 - 5,00 mIU / L ca interval de referință normal pentru TSH. Persoanele cu TSH cuprinsă între 5,00 și 9,99 mIU / L nu au adesea simptome (cunoscut sub numele de hipotiroidism subclinic), dar unii fac. Un alt test numit T4 se va face dacă TSH se află în acest interval. Un nivel scăzut de T4 înseamnă de obicei că veți beneficia de înlocuirea hormonului tiroidian.

Mulți oameni cu hipotiroidism sau hipotiroidism subclinic nu sunt conștienți de faptul că au o problemă. Grupul de Lucru pentru Servicii Preventive din S.U.A. (USPSTF) nu recomandă screening-ul tiroidian, deoarece nu a găsit suficiente dovezi că testarea nivelurilor hormonului tiroidian la grupuri mari de persoane fără simptome este eficientă din punct de vedere al costurilor. Dr. Garber este de acord și sugerează o abordare diferită de testare a persoanelor asimptomatice, care sunt cele mai predispuse să dezvolte boala tiroidiană, și să beneficieze de tratament.

Tratament cu hormon sintetic

Tratarea hipotiroidismului subclinic cu hormonul tiroidian sintetic poate reduce riscul apariției unor probleme mai grave precum bolile cardiovasculare. Ei remarcă faptul că hormonul tiroidian scăzut poate provoca un nivel ridicat al colesterolului, iar tratamentul cu hormon tiroidian poate face inutilă terapia cu statine.

Dacă aveți simptome definite de hipotiroidism, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră despre un test. Dacă colesterolul dvs. LDL avansează sau greutatea dvs. a crescut inexplicabil, va trebui să discutați despre un test al tiroidei. Dacă aveți peste 60 de ani  și sunteți, în general, sănătoși, este totuși o idee bună să consultați medicul pentru a vedea dacă istoricul medical sugerează că ați putea beneficia de testare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel