Urmărește dezbaterea live

Tiramina, compusul din alimente care declanșează durerile de cap

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
alimente - FOTO: Freepik@prostock-studio
alimente - FOTO: Freepik@prostock-studio

Aceste alimente îți provoacă dureri de cap. 

Mănânci aceste alimente zilnic fără să știi că îți pot provoca migrene. Dacă ai frecvent dureri de cap și nu știi de ce, dieta ta ar putea fi un factor declanșator. Deși multe persoane cred că doar dulciurile sau alimentele nesănătoase pot cauza aceste episoade, problema este mult mai complexă.

Un compus natural, numit tiramină, prezent în numeroase alimente, ar putea fi responsabil de durerile tale de cap, fără ca tu să îți dai seama. Și nu este vorba doar despre produsele considerate nesănătoase.

Care este diferența dintre durerea de cap și migrenă

Dr. Maria Teresa Goicochea, șefa Clinicii pentru Cefalee de la Fleni, a explicat care este diferența dintre durerea de cap și migrenă.

"Când vorbim despre cefalee, ne referim la durerea de cap. Sunt sinonime și reprezintă un simptom. Există multiple cauze ale cefaleei. Spre deosebire de aceasta, migrena este o boală neurologică (nu psihiatrică) care generează multiple simptome, dintre care durerea de cap este cea mai recunoscută, dar nu singura", a explicat dr. Maria Teresa Goicochea, potrivit Express.

Migrena, simptome

- greață

- vărsături

- intoleranță la lumină, sunete, mirosuri sau mișcare

- dificultăți de concentrare

- încetinirea gândirii

- senzație de tensiune la nivelul gâtului

Alimentele care dau dureri de cap - FOTO: Freepik@Stockbusters

Durerile de cap, cauze

Potrivit Fundației Americane pentru Migrenă, atacurile de migrenă sunt declanșate de mai mulți factori:

"Când ești deja stresat, nu dormi bine sau nu faci mișcare, anumiți factori alimentari pot crește probabilitatea de a avea un atac de migrenă",  potrivit The American Migraine Foundation.

Printre acești factori, un rol semnificativ îl joacă tiramina.

Fundația Națională pentru Cefalee definește tiramina drept un aminoacid vasoactiv prezent în anumite alimente:

"Aceasta poate provoca dureri de cap la anumite persoane și este un produs rezultat din conversia tirozinului (un aminoacid prezent în multe proteine) în epinefrină (un hormon activ produs de glanda suprarenală). Alimentele care conțin tiramină pot declanșa dureri de cap (migrene) printr-un lanț de reacții ce determină vasoconstricția cerebrală, urmată de dilatarea vaselor de sânge din cap", notează The National Headache Foundation

Ce alimente conțin tiramină?

Tiramina se găsește în multe alimente, dar este mai concentrată în cele fermentate. Procesul de fermentație crește nivelul acestui compus, ceea ce explică de ce anumite produse sunt mai susceptibile să declanșeze migrene.

Conform Mayo Clinic, printre alimentele bogate în tiramină se numără:

Brânzeturi maturate: cheddar, Swiss, parmezan, Stilton, Gorgonzola, Camembert

Carne procesată și afumată: salam, cârnați, pepperoni, bacon, carne de vită afumată, pește afumat

Alimente conservate sau fermentate: varză murată, kimchi, caviar, tofu, murături

Sosuri fermentate: sos de soia, miso, teriyaki, sos de peșteProduse din soiaLeguminoase: mazăre, fasole și păstăi

Fructe uscate sau foarte coapte: stafide, prune uscate, banane sau avocado prea coapte

Băuturi alcoolice: bere (mai ales cea artizanală), vin roșu, sherry, lichioruri

Cum poți preveni durerile de cap cauzate de alimente

Pentru a reduce riscul migrenelor, Fundația Americană pentru Migrenă recomandă:

- Nu sări peste mese, deoarece acest lucru poate crește riscul de atacuri de migrenă

- Consumă un mic dejun bogat în proteine în primele 30-60 de minute după trezire

- Mănâncă de cinci ori pe zi în porții mici, combinând carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase

- Hidratează-te cu apă și evită băuturile îndulcite

Alte substanțe care pot declanșa migrene

Pe lângă tiramină, cercetările arată că unele persoane sunt sensibile și la alți compuși, precum:

- Feniletilamină

- Aspartam (îndulcitor artificial)

- Glutamat monosodic (MSG)

- Nitrați și nitriți (prezenți în mezeluri)

- Alcool și cofeină

În plus, studiile sugerează că suplimente precum magneziu, coenzima Q10, riboflavina și acidul alfa-lipoic pot contribui la prevenirea migrenelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel