Pentru studiul care a fost publicat online în jurnalul CANCER (link direct studiu) și care a fost evaluat de experți de la Societatea Americană de Cancer, cercetătorii de la Institutul Național al Cancerului au analizat tendințele de supraviețuire legate de cancerele cu cele mai ridicate rate de mortalitate la adolescenți și adulți tineri.
Bazându-se pe informațiile din registrul de supraveghere a cancerului, epidemiologie și rezultate finale (SEER) și de la Centrul Național de Statistică a Sănătății, echipa s-a concentrat pe incidența, mortalitatea și ratele de supraviețuire pentru nouă tipuri de cancer, la pacienți diagnosticați în perioada 1975-2016.
Prin examinarea ratelor de supraviețuire în timp în rândul adolescenților și adulților tineri cu cele mai letale forme de cancer, aceștia au reușit să identifice acele tipuri de cancer cu cea mai mare nevoie de cercetări în viitor.
Cercetătorii au descoperit îmbunătățiri semnificative ale supraviețuirii la 5 ani pentru pacienții tineri cu cancer la creier și alte tumori ale sistemului nervos, cancer de colon și rect, cancer pulmonar și bronșic, leucemie mielogenă acută și limfom non-Hodgkin. S-a constatat o îmbunătățire limitată sau deloc a supraviețuirii la cei cu cancer mamar feminin, cancer de col uterin, cancer ovarian și sarcoame osoase / articulare. Conform studiului:
- Pentru cancerul mamar feminin: supraviețuirea relativă de 5 ani a crescut din 1985 până în 2007, în timp ce mortalitatea a scăzut din 1986 până în 2012 și a crescut din 2012.
- Pentru cancerul de col uterin: supraviețuirea relativă la 5 ani a rămas constantă din 1975 până în 2011. A existat o rată de incidență în scădere și o rată de mortalitate unică după 2005.
- Pentru cancerul ovarian: supraviețuirea relativă la 5 ani a crescut ușor pe întreaga perioadă. Ratele de incidență și mortalitate au scăzut între 1993 și 1996.
- Pentru sarcoame osoase / articulare: supraviețuirea relativă de 5 ani a crescut între 1975 și 1989 înainte de a se stabiliza.
„Pe măsură ce colectarea datelor despre cancer în SEER se extinde în timp, incluzând mai mulți ani de diagnostic, suntem capabili să adunăm o parte mai mare a poveștii privind rata de supraviețuire în cancer pentru populația adolescentă și adultă tânără din Statele Unite”, a declarat autorul principal dr Denise Riedel Lewis.
„Aceste rezultate vor contribui la reorientarea eforturilor noastre de cercetare asupra supraviețuirii cancerului la adolescenți și tineri”, a arătat cercetătoarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.