Leziunile urechii și expunerea la zgomote puternice sunt cauze comune ale tinitusului. Printre cauzele mai puțin cunoscute se numără medicamentele și bolile tiroidiene. Nu este întotdeauna posibil ca un medic să identifice cauza, dar sunt disponibile diverse tratamente.
Tinitus este termenul medical pentru "țiuit în urechi".
Nu este o afecțiune în sine. În schimb, poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale sau al unei alte probleme. Pentru mulți oameni, însă, tinitus apare de la sine și nu este însoțit de alte simptome sau probleme.
Dacă aveți tinitus, este posibil să auziți mai mult decât un simplu țiuit. De asemenea, este posibil să auziți:
- bâzâit
- vuiet
- clicuri
- fluierături
- șuierat
Deși auziți aceste sunete în urechi, nu există o sursă externă de sunete. Din acest motiv, sunetele tinitusului sunt cunoscute și sub numele de sunete fantomă.
Tinitusul poate fi frustrant. Uneori, sunetele tinitusului pot interfera cu alte sunete din jur. În plus, anxietatea și stresul pot agrava tinitusul, ceea ce vă poate face să vă simțiți mai rău peste tot.
Puteți experimenta tinitus la o ureche sau la ambele urechi. Oamenii de toate vârstele pot dezvolta tinitus, dar este mai frecvent la adulții mai în vârstă.
Persoanele cu tinitus sever pot avea probleme de auz, de muncă sau chiar de somn.
Tinitus, cauze
Tinitus care durează doar câteva secunde nu este neapărat neobișnuit. Ceva la fel de simplu ca un blocaj poate crea aceste sunete, dar și afecțiuni mai grave pot fi cauza.
Acestea includ:
- pierderea auzului cauzată de nivelul de zgomot
- infecții ale urechii
- infecții ale sinusurilor
- boli de inimă
- boli ale sistemului circulator
- tumori cerebrale
- modificări hormonale
- boala Meniere
- boli ale tiroidei
Descoperirea cauzei tinitusului este primul pas în tratarea acestuia. Un medic poate determina dacă există o cauză care stă la baza acestei probleme și apoi poate aborda problema respectivă prin medicamente sau intervenții chirurgicale.
Un procent mare de oameni nu vor avea o cauză identificabilă. Acest lucru este denumit "tinitus idiopatic". Deși nu există un tratament pentru tinitus idiopatic, există remedii care pot ajuta la reducerea intensității acestuia.
Acest articol va explora o varietate de remedii, de la terapii bazate pe sunet până la modificări ale stilului de viață, care vă pot ajuta să gestionați tinitus și să vă îmbunătățiți calitatea vieții.
Terapii bazate pe sunet pentru tinitus
O modalitate de a aborda tinitus este de a trata cauza care stă la baza acestuia, în primul rând atunci când această cauză este pierderea auzului. Atunci când problema nu este pierderea auzului, terapiile bazate pe sunete pot fi totuși de ajutor prin faptul că vă distrag atenția de la simptomul în sine.
Aparate auditive pentru tinitus
Majoritatea oamenilor dezvoltă tinitus ca simptom al pierderii auzului. Atunci când vă pierdeți auzul, creierul suferă modificări în modul în care procesează sunetele.
Un aparat auditiv este un mic dispozitiv care folosește un microfon, un amplificator și un difuzor pentru a crește volumul zgomotelor externe. Acest lucru poate ajuta creierul să învețe noi modalități de procesare a sunetelor.
Dacă aveți tinitus, s-ar putea să constatați că, cu cât auziți mai bine, cu atât mai puțin observați tinitus-ul.
Un sondaj efectuat în rândul a 230 de profesioniști din domeniul sănătății a constatat că aproximativ 60 la sută dintre persoanele cu tinitus au înregistrat cel puțin o oarecare îmbunătățire cu ajutorul unui aparat auditiv, iar aproximativ 22 la sută au constatat o ameliorare semnificativă.
Dispozitive de mascare a sunetului pentru tinitus
Dispozitivele de mascare a sunetului oferă un zgomot extern plăcut care poate ajuta la înecarea sunetului intern al tinitusului. Există multe dintre aceste tipuri de dispozitive disponibile, de la aparate de sunet de masă până la dispozitive mici care se plasează în ureche.
Aceste aparate pot reda:
- zgomot alb
- zgomot roz
- zgomote din natură
- muzică
- alte sunete ambientale
Cei mai mulți oameni preferă un nivel de sunet extern care să fie doar puțin mai puternic decât tinitus-ul lor, dar alții preferă un sunet de mascare care să înece complet sunetul.
De asemenea, puteți lua în considerare utilizarea aparatelor de sunet din comerț concepute pentru a vă ajuta să vă relaxați sau să adormiți. Puteți chiar să folosiți:
- căști obișnuite
- un televizor
- muzică
- un ventilator
Cu toate acestea, nu toate zgomotele sunt create la fel atunci când vine vorba de mascarea sunetului. Un studiu din 2017 a constatat că zgomotele în bandă largă, cum ar fi zgomotul alb, sunt de obicei mai eficiente decât sunetele din natură.
Aparate de sunet modificate sau personalizate pentru tinitus
Aparatele de mascare a sunetului ajută la acoperirea sunetului tinitusului în timp ce le folosiți, dar nu au efecte de lungă durată.
Dispozitivele moderne de calitate medicală pot fi folosite pentru a crea sunete personalizate, adaptate în mod specific tinitusului dumneavoastră. Spre deosebire de aparatele de sunet obișnuite, aceste dispozitive sunt purtate doar ocazional.
S-ar putea să puteți experimenta beneficii după ce dispozitivul este oprit. În timp, este posibil să observați o îmbunătățire pe termen lung a intensității tinitusului.
În 2017, cercetătorii au constatat că aceste dispozitive au fost, de obicei, mai eficiente decât lucruri precum zgomotul alb la reducerea simptomelor tinitusului. Cu toate acestea, aceste dispozitive pot fi costisitoare și adesea nu sunt acoperite de asigurare.
Terapii comportamentale pentru tinitus
Uneori, atunci când nu există un leac, tratamentul implică acceptarea și găsirea unei modalități de a trăi cu anumite condiții. Acest lucru este valabil și în cazul tinitusului.
Există terapii care sunt concepute nu pentru a vindeca tinitus, ci pentru a ajuta la reducerea suferinței și a neplăcerilor pe care acesta vi le poate provoca.
Terapia cognitiv-comportamentală pentru tinitus
Tinitusul este asociat cu un nivel ridicat de stres emoțional. Depresia, anxietatea și insomnia nu sunt neobișnuite la persoanele cu tinitus.
Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) este un tip de terapie de discuție care ajută persoanele cu tinitus să învețe să trăiască cu această afecțiune. În loc să reducă sunetul în sine, CBT vă învață cum să îl acceptați.
Scopul este de a vă îmbunătăți calitatea vieții și de a preveni ca tinitusul să fie centrul dumneavoastră de interes.
CBT implică lucrul cu un terapeut sau consilier, de obicei o dată pe săptămână, pentru a identifica și schimba tiparele de gândire negative.
CBT a fost inițial dezvoltată ca un tratament pentru depresie și alte probleme psihologice, dar pare să funcționeze bine pentru persoanele cu tinitus.
Mai multe revizuiri de studii, inclusiv unul publicat în Korean Journal of Audiology, au constatat că CBT îmbunătățește semnificativ iritarea și enervarea care vine adesea cu tinitus.
Gestionarea progresivă a tinitusului pentru tinitus
Managementul progresiv al tinitusului (PTM) este un program de tratament terapeutic pe care îl oferă Departamentul de Afaceri al Veteranilor (VA) din SUA.
Tinitusul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la veteranii din serviciile armate. Zgomotele puternice din timpul războiului și al antrenamentelor duc adesea la pierderea auzului indusă de zgomot.
Medicamente pentru tinitus pentru tinitus
Nu există medicamente care să poată vindeca direct tinitus, dar pot fi folosite diferite medicamente pentru a face simptomele mai ușor de tolerat, însă există medicamente împotriva anxietății.
Tratamentul tinitusului implică adesea o combinație de abordări. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente ca parte a tratamentului.
Aceste medicamente pot contribui la a face ca simptomele tinitusului să fie mai puțin supărătoare, îmbunătățind astfel calitatea vieții dumneavoastră. Medicamentele anxiolitice, cum ar fi alprazolamul, pot ajuta, de asemenea, cu insomnia care provine din simptomele tinitusului, potrivit Healthline.
Antidepresivele pentru tinitus
Antidepresivele sunt puțin diferite în modul în care pot ajuta simptomele tinitusului, deoarece acestea pot juca de fapt un rol în reducerea problemei, nu doar în percepția asupra ei.
Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice care transportă mesaje despre senzații înapoi la creier din tot corpul dumneavoastră, iar unii dintre aceiași neurotransmițători care modifică sunetul joacă, de asemenea, un rol în depresie.
Acidul gama-aminobutiric (GABA) este unul dintre neurotransmițătorii care ajută la transmiterea semnalelor sonore.
Unele antidepresive acționează prin creșterea serotoninei, care, la rândul său, poate suprima efectele neurotransmițătorului GABA și reduce simptomele tinitusului.
Potrivit Asociației Americane pentru Tinitus, antidepresivele utilizate în mod obișnuit pentru tratarea tinitusului includ:
- clomipramina
- desipramina
- imipramină
- nortriptilină
- protriptilină
! Atenție. Nu luați medicamente fără prescripție medicală
Modificări ale stilului de viață pentru tinitus
Există unele comportamente care pot ajuta la reducerea simptomelor tinitusului, inclusiv reducerea stresului sau schimbarea modului în care mâncați. Secțiunea de mai jos explorează unele modificări ale stilului de viață care pot ajuta la reducerea tinitusului.
Tratarea disfuncțiilor și a obstrucțiilor pentru tinitus
Potrivit Asociației Americane pentru Tinitus, majoritatea cazurilor de tinitus sunt cauzate de pierderea auzului. Ocazional însă, tinitus este cauzat de o iritație a sistemului auditiv.
Tinitus poate fi uneori un simptom al unei probleme cu articulația temporo-mandibulară (ATM). Dacă tinitus-ul este cauzat de o tulburare a articulației temporo-mandibulare, atunci o procedură dentară sau o realiniere a mușcăturii dvs. poate atenua problema.
Există, de asemenea, tratamente neprocedurale pentru tulburarea TMJ despre care puteți întreba medicul dumneavoastră sau medicul dentist.
Tinitus poate fi, de asemenea, un semn de exces de ceară de ureche. Îndepărtarea unui blocaj de ceară de ureche poate fi suficientă pentru a face să dispară cazurile ușoare de tinitus.
Obiectele străine depuse împotriva timpanului pot provoca, de asemenea, tinitus. Un medic obișnuit poate verifica dacă există obstrucții în canalul auditiv, dar dacă vă confruntați cu tinitus, cel mai bine ar fi să consultați un specialist în otorinolaringologie (ORL).
Faceți exerciții fizice pentru tinitus
Exercițiile fizice pot avea un mare impact asupra sănătății și bunăstării dumneavoastră generale. Tinitusul poate fi agravat de:
- stresul
- depresie
- anxietate
- lipsa de somn
- boală
Din acest motiv, exercițiile fizice regulate ar putea fi de ajutor. Un studiu mic al persoanelor cu tinitus cronic a constatat că yoga a redus stresul și simptomele tinitusului.
Reducerea stresului bazată pe mindfulness pentru tinitus
Mindfulness este din ce în ce mai mult recunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate și a fost folosită pentru prima dată pentru tratarea durerii cronice.
Cursurile de reducere a stresului bazată pe mindfulness (MBSR) ajută oamenii să își dezvolte abilități de a-și controla atenția și de a se concentra asupra sentimentelor inconfortabile. Aceasta poate fi utilă în tratarea tinitusului.
Un studiu a constatat că persoanele care au participat la un program de 8 săptămâni conceput special pentru tinitus au raportat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor lor.
Meditația de conștientizare DIY pentru tinitus
Dacă nu aveți timp să vă dedicați unui program de 8 săptămâni, puteți achiziționa o copie a cărții "Full Catastrophe Living" de Jon Kabat-Zinn sau puteți vedea dacă este disponibilă la biblioteca locală.
Cartea lui Kabat-Zinn este un manual pentru practicarea meditației și a tehnicilor de respirație și poate ajuta la încurajarea atenției zilnice.
Tratamente alternative pentru tinitus
Există mai multe opțiuni alternative sau complementare de tratament pentru tinitus, printre care:
- suplimente nutritive
- remedii homeopate
- acupunctura
- hipnoză
Niciuna dintre aceste opțiuni de tratament nu este susținută de studii științifice. Mulți oameni sunt convinși că planta ginkgo biloba este utilă, dar studiile la scară largă nu au putut dovedi acest lucru.
Există multe suplimente nutritive care pretind a fi remedii pentru tinitus. Acestea sunt, de obicei, o combinație de plante și vitamine, incluzând adesea zinc, ginkgo și vitamina B-12.
Aceste suplimente alimentare nu au fost evaluate de Food and Drug Administration (FDA) și nu sunt susținute de cercetări științifice. Cu toate acestea, rapoartele anecdotice sugerează că acestea pot ajuta unele persoane.
Cum se diagnostichează tinitus?
Dacă credeți că aveți tinitus, faceți o programare la un medic primar. Acesta va începe o examinare prin a vă întreba despre istoricul medical personal și familial, precum și despre stilul de viață și orice medicamente pe care le luați.
Nu uitați să menționați ce fel de muncă desfășurați - mai ales dacă sunteți expus la zgomote puternice - și orice leziuni pe care le-ați putut avea.
Programarea va continua cu o examinare a capului, gâtului și urechilor dumneavoastră. Medicul dumneavoastră poate efectua, de asemenea, câteva teste de bază pentru auz și mișcare. În acest moment, medicul dumneavoastră poate solicita teste suplimentare sau vă poate trimite la un audiolog.
Unele dintre testele care pot fi folosite pentru a identifica cauza tinitusului dvs. includ:
- teste auditive complete
- studii imagistice, cum ar fi un CT sau un RMN
- analize de sânge pentru a verifica lucruri precum nivelul tiroidei dvs.
Un diagnostic corect îl poate ajuta pe medic să vă ghideze tratamentul pentru tinitus, deși ar putea fi necesare teste dacă o altă afecțiune de bază cauzează simptomul.
Când este tinitusul o urgență medicală?
Tinitusul este rareori un semn al unei afecțiuni medicale grave. Discutați cu un medic dacă nu puteți să dormiți, să lucrați sau să auziți normal.
Ar trebui să mergeți la departamentul local de urgență dacă aveți:
- paralizie facială
- pierderea bruscă a auzului
- secreție urât mirositoare din ureche
- un sunet pulsatoriu sincronizat cu bătăile inimii.
Cum să preveniți tinitusul
Există câțiva pași pe care îi puteți face pentru a ajuta la prevenirea tinitusului:
- încercați să vă protejați urechile de zgomotele puternice.
- supravegheați cu atenție nivelul volumului televizorului, radioului și al playerului muzical personal. Purtați protecție pentru urechi în preajma zgomotelor mai puternice de 85 decibeli (dBA), care este nivelul de zgomot asociat cu traficul din oraș.
- acoperiți-vă urechile dacă sunteți înconjurat de muzică tare sau de zgomote din construcții și nu aveți o protecție adecvată pentru urechi (cum ar fi dopurile de urechi).
- evitați medicamentele care pot provoca reapariția simptomelor de tinitus.
- programați teste de auz regulate cu un medic, astfel încât acesta să poată detecta și diagnostica prompt orice probleme structurale ale urechii interne sau medii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.