Oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh și de la Institutul Max Planck pentru Biologia îmbătrânirii din Germania au folosit date genetice de la mai mult de un milion de subiecți pentru a afla de ce oamenii au ritmuri diferite de îmbătrânire.
Aceștia au descoperit că menținerea unui nivel sănătos al fierului în sânge ar putea fi cheia pentru încetinirea îmbătrâniri și sugerează că cercetarea lor ar putea accelera dezvoltarea unor medicamente care să reducă riscul de boli.
„Suntem foarte încântați de aceste descoperiri, deoarece arată că nivelurile ridicate de fier din sânge ne reduc speranța de viață iar păstrarea acestor niveluri sub control ar putea preveni îmbătrânirea și anumite boli. Speculăm că descoperirile noastre privind metabolizarea fierului ar putea, de asemenea, să explice de ce nivelurile foarte ridicate de carne roșie, bogată în fier, au fost asociate cu afecțiuni legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă”, arată autorii studiului
Îmbătrânirea biologică variază de la o persoană la alta și poate duce la dezvoltarea celor mai fatale boli, inclusiv boli de inimă, demență și cancere.
Nivelurile de fier extrem de mari sau extrem de mici pot duce la afecțiuni legate de vârstă, cum ar fi boala Parkinson, boala hepatică și incapacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiiilor.
Studiul este publicat în revista medicală Nature Communications.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.