"Astăzi asistăm la o adevărată epidemie a bolilor cronice netransmisibile, dintre care aș aminti bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, supraponderea și obezitatea, sindromul metabolic, boala cronică de rinichi și neoplazie.
Romulus Timar, totul despre diabet și tipurile de diabet
Dacă ne referim la diabetul zaharat, prevalența acestuia este cuprinsă în România între 11% și 12%, ceea ce înseamnă că din 9 persoane adulte, una are diabet zaharat.
Există două tipuri importante de diabet: diabetul zaharat tip 1 și diabetul zaharat tip 2. Diabetul zaharat tip 1 reprezintă 5% din totalitatea claselor de diabet zaharat. Măsurile de prevenție ale diabetului zaharat de tip 1 sunt reduse și incomplet cunoscute. Deseori în această afecțiune, diagnosticul coincide cu debutul afecțiunii. În schimb, diabetul zaharat de tip 2 reprezintă 95% din cazurile de diabet zaharat. Principalele măsuri de prevenție în cazul diabetului zaharat de tip 2 sunt reprezentate de un stil de viață sănătos ce presupune o alimentație corectă, practicarea zilnică de exerciții fizice, renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool.
Iată de ce e important ca în farmacii să existe broșuri care să indice și care să recomande un stil de viață sănătos, în principal în ceea ce privește alimentația, o alimentație care să cuprindă 4 - 5 porții zilnice de legume și fructe, să excludă alimentele bogate în lipide și glucide concentrate.
Pe de altă parte, e foarte important în diabetul zaharat de tip 2 o depistare activă, precoce, a acestuia. La nivelul farmaciilor, pot fi puse la dispoziție de către Forumul Român de Diabet, Societatea Română de Diabet, Federația Română de Diabet, a unor chestionare care pot fi completate în unul, două minute și pe baza cărora să se stabilească riscul de diabet zaharat la persoanele respective, la persoanele cu risc crescut sau foarte crescut, care trebuie îndrumate către un cabinet sau un centru de diabet, pentru a se confirma diagnosticul de diabet zaharat.
Lucrul este foarte important la diabetul zaharat de tip 2, pentru că la ora actuală se consideră că la fiecare persoană cunoscută u diabet zaharat de tip 2, există o persoană care are diabet, dar nu știe că are sau nu urmează tratament.
Cum știu dacă am DIABET. Care e diferența dintre diabetul de TIP 1 și TIP 2, SIMPTOME
40% - 50% persoanele din România, obeze sau supraponderale
Dacă ne referim la suprapondere și obezitate, prevalența în populația adultă a României este foarte cresctă, între 40% - 50%, ceea ce înseamnă că din două persoane adulte, una are suprapondere sau obezitate. Este important să se conștientizeze că supraponderea și obezitatea sunt afecțiuni, nu doar un simplu defect estetic, ele putând fii asociate cu alte boli severe, boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2, boala artrozică, neoplazii, sindrom metabolic.
Merită a fi remarcat faptul că 80% dintre persoanele cu diabet de tip 2 sunt supraponderale sau obeze, iar peste 50% dintre persoanele cu suprapondere sau obezitate au diabet zaharat de tip 2. Prevenția se poate face și în farmacii, prin broșuri care să indice un regim alimentar corespunzător. Este importantă și depistarea supraponderii și obezității, care se poate face simplu și în farmacie, prin cântărirea persoanei, măsurarea circumferinței abodominale, iar cele cu suprapondere să fie îndrumate spre cabinete specializate, deoarece la ora actuală, alături de un stil de viață sănătos, dispunem de terapie medicamentoasă și chiar de chirurgie metabolică.
40% - 50% din populație are hipertensiune arterială
Dacă ne referim la hipertensiunea arterială în populația adultă din România, prevalența este de 40% - 50% . Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au o prevalență mai mare a hipertensiunii arteriale. Este important ca în farmacii să existe broșuri care să arate măsuri de prevenție a hipertensiunii arteriale și de tratament, în principal printr-o alimentație hiposodată.
De asemenea, este posibil ca la nivelul farmaciilor să existe dispozitive de măsurare a valorilor tensiunii arteriale, iar persoanele care sunt găsite cu valori crescute să fie îndrumate spre un cabinet de medicină a familiei sau de cardiologie, pentru ca tensiunea arterială să se măsoare în condiții standard și să se stabilească diagnosticul.
15%- 20% din populație are boală cronică de rinichi
"Nisip la rinichi" NU există! Ce este ESWL și cum tratăm calculii renali
Dacă ne referim la boala cronică de rinichi, prevalența bolii cronice de rinichi în populația adultă e între 15% - 20%. Merită a fi menționat faptul că multe persoane au boală cronică de rinichi, dar nu știu că o au.
Sigur, în proporție de 60% - 70%, cauzele principale ale bolii cronice de rinichi sunt reprezentate de diabetul zaharat și hipertensiunea arterială.
Screeningul pentru boala cronică de rinichi este oarecum mai dificil, pentru că necesită un raport albumină pe creatinină urinară din urina spontană.
Hematuria, urinatul cu sânge. Fumatul, principala CAUZĂ: Este o dramă! Trebuie să mergem la medic!
Consider că farmaciile pot contribui la prevenția acestor boli cronice netransmisibile, la depistarea lor precoce, iar persoanele care au aceste afecțiuni să fie îndrumate spre centre specializate", a declarat prof. Univ. Dr. Romulus TIMAR, președinte Societatea Română de Diabet, Nutriție si Boli Metabolice, în cadrul dezbaterii ”Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții pentru creșterea rezilienței în sistemul sanitar”, organizată de DC Media Group.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.